La Urgenţa Spitalului Judeţean se fumează în voie!

În urmă cu aproape doi ani, a intrat în vigoare legea potrivit căreia se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, indiferent de modul de acces și tipul de proprietate.

Potrivit aceleiaşi prevederi, persoanele care fumează în locurile interzise riscă amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei, responsabilitatea constatării şi sancţionării contravenţionale a acestor fapte căzând în sarcina poliţiei. Chiar şi până la apariţia acestui act normativ, legea interzicea de mai multă vreme fumatul în anumite spaţii, precum şcolile şi spitalele. Cu toate acestea, şi astăzi încă se fumează în draci în anumite instituţii publice. Mai grav este când acest lucru se întâmplă în cel mai mare spital din judeţ, chiar sub nasul medicilor, al paznicilor şi al tuturor celor care trec pragul acestei unităţi medicale.

Săptămâna trecută, într-o dimineaţă dintr-o zi lucrătoare, am avut surpriza să descoperim chiar în sala de aşteptare de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Argeş un bărbat ce părea a fi om al străzii, care trăgea cu nesaţ dintr-o ţigară. Nimeni nu l-a deranjat, nimeni nu i-a cerut să iasă afară. Culmea este însă că, deşi în tot timpul în care a zăbovit în sala de aşteptare pe acolo s-au tot perindat membri ai personalului spitalului, atât cadre medicale cât şi gardieni, omul a fumat nestingherit nu una, ci cel puţin cinci ţigări, dovadă chiştoacele răspândite în jurul scaunului pe care a stat. Iar asta vreme de zeci de minute, timp în care oameni cu reale probleme de sănătate au fost nevoiţi să înghită fumul de tutun, fără ca vreun reprezentant al spitalului să-l atenţioneze că este interzis.