La Topoloveni, se implementează primul sistem de telegestiune din Argeş

La Topoloveni, se implementează primul sistem de telegestiune din Argeş

La finele anului 2019, chiar înainte de Crăciun, edilul oraşului Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă, a semnat contractul de finanţare cu ADR Sud Muntenia, pentru proiectul „Crearea sistemului de iluminat stradal-rutier și ornamental-parcuri, cu corpuri de iluminat tip LED și telegestiune, în UAT Topoloveni”. Directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, a şi punctat la acel moment că este primul proiect semnat pe acest tip de investiţie, ceea ce denotă o preocupare pe termen lung a administraţiei locale pentru viitorul comunităţii.

„Chiar sunteți unul dintre orașele care se preocupă să rezolve multe dintre problemele urbane cu ajutorul finanțărilor europene. (…) Vă felicit, sunt convins că perioada de implementare din proiect va fi mult diminuată, veți realiza mult mai repede proiectul, așa încât locuitorii orașului Topoloveni, dar și cei care sunt în tranzit, să beneficieze de el.”, a adăugat directorul Liviu Muşat.


În prezent, după cum ne-a declarat primarul oraşului Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă, administraţia se află în procedura de organizare a licitaţiei pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie. Concret, la finalizarea acestui proiect, Topoloveniul va avea un sistem de iluminat stradal și ornamental, prevăzut cu surse de lumină cu eficiență energetică ridicată și cu un sistem de telegestiune. Acest lucru va însemna reducerea cu 50% a consumului de energie, dar şi a emisiilor cu efect de seră. Valoarea totală a investițiilor este de 18.178.194,93 lei, din care peste 15 milioane de lei este contribuția din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, peste 2,3 milioane de lei vor fi alocați din bugetul de stat, în timp ce cofinanțarea beneficiarului este în jur de 360 de mii de lei.


Sistemul de telegestiune va asigura efectuarea de intervenţii prompte în cazul apariţiei unei defecţiuni, prin intermediul mentenanţei predictive şi a semnalizării deficienelor în timp real. După cum se arată în proiect, soluţia de iluminat inteligent  implică: instalarea unui dispozitiv de control local, la nivelul fiecărui corp de iluminat, utilizarea unui server şi a unei baze de date împreună cu aplicaţia software de iluminat inteligent, crearea şi funcţionarea unui dispecerat şi asigurarea unor căi de comunicaţie bidirecţionale între toate acestea.

În plus, după cum a adăugat edilul Gheorghiţă Boţârcă, toate cablurile de energie electrică vor fi îngropate şi, în paralel, va fi introdusă şi o tubulatură destinată firelor de fibră optică. „Îmi doresc să scăpăm de tot păienjenişul ăsta de pe stâlpi.”, a adăugat primarul oraşului Topoloveni.