La Schitu Goleşti, taxa de salubritate s-a redus datorită gestionării deşeurilor conform normelor europene!

Una dintre preocupările prioritare în activitatea primăriei comunei Schitu Golesti a fost şi este managementul  deşeurilor menajere, gestionat în cadrul ADI Servsal, prin serviciile operatorilor de salubritate. În comuna Schitu Goleşti, alături de alte localităţi din Argeş, operatorul de salubritate este SC Financiar Urban. Conform contractului de salubrizare nr. 1923/ 20.12.2018, încheiat cu SC Financiar Urban, începând cu anul 2019, s-a trecut la sistemul de colectare a deşeurilor menajere, din pubele individuale, din poartă în poartă, şi la aplicarea principiului de facturare „plăteşti cât arunci”.

 


Pași importanți spre normalitate


Primarul Vasile-Tudorel Miriţă explică beneficiile şi rezultatele comunităţii din Schitu Goleşti, în urma aplicării normelor de salubrizare:
„Localitatea Schitu Goleşti este una dintre primele comune din Argeş care au trecut la colectarea deşeurilor în pubele individuale şi la colectarea deşeurilor reciclabile. Astfel, încă din luna ianuarie s-au primit de la ADI Servsal 1500 de pubele individuale, acestea s-au distribuit populaţiei, în baza unui proces-verbal de predare-primire, împreună cu instrucţiunile de utilizare şi cele referitoare la natura deşeurilor menajere care pot fi colectate în aceste pubele. Începând cu luna martie 2019, s-au retras containerele colective de depozitare a deșeurilor menajere, iar colectarea a început să se facă la pubele în fiecare zi de miercuri a săptămânii. 
Rezultatele trecerii la acest sistem au fost semnificative. Astfel, dacă într-o zi de colectare în vechiul sistem la containere, cantitatea colectată în Schitu Goleşti era de 20 tone, prin colectarea la pubele individuale, cantitatea colectată s-a redus la 10 tone/ zi de colectare. Totodată, a crescut semnificativ cantitatea deşeurilor reciclabile colectate în comună. S-a convenit cu operatorul de salubritate să se colecteze deşeurile reciclabile - PET-uri, hartie, carton, deșeuri metalice, sticlă - în două zile pe lună, întotdeauna în prima şi a treia zi de joi din lună, iar cantitatea de deşeuri reciclabile într-o zi de joi de colectare a crescut la 4-5 tone”, a precizat edilul.


În vederea informării locuitorilor din Schitu Golesti şi conștientizării de către aceştia a necesităţii colectării selective a deșeurilor, au fost folosite diverse mijloace, de la cele uzuale - afișe, informări individuale, utilizarea paginii electronice a Primăriei, rețeaua de socializare -, până la cele inedite, precum  o metodă poate unică în județul Argeş: pe camioneta primăriei se ancorează o boxă cu un memory-stick, cu mesajul „Vă reamintim că mâine, joi, se vor colecta sacii cu deșeuri reciclabile, vă rugăm să scoateți sacii la poartă…”. Această mașină în ziua de miercuri, în preziua zilei de colectare de joi, circulă prin fața fiecărei case. 

 


 Locul II în judeţ la deşeuri reciclabile colectate


Datorită progreselor făcute în ceea ce privește colectarea selectivă, taxa de salubritate care în anul 2019 a fost de 6 lei/pers./lună, prin hotărârea Consiliului local Schitu Golești nr. 58/ 29.10.2019 privind stabilirea impozitelor şi a taxelor locale precum şi a taxelor speciale datorate pentru anul 2020, s-a redus, pentru anul 2020, la 5,5 lei/persoană/lună. Într-o analiză dată publicității de ADI Servsal  privind colectarea deșeurilor în județul Argeș într-un trimestru, comuna Schitu Golești este pe locul al doilea în privința cantității de deșeuri reciclabile colectate. Prin hotărârea Consiliului Local Schitu Golești nr. 4/ 28.01.2020 privind încasarea taxei speciale de salubritate în comuna Schitu Golești şi pentru acordarea unor scutiri de la plata acestei taxe, în cazuri justificate, în baza unei proceduri se pot acorda şi anumite scutiri, cum ar fi: persoane plecate la muncă în străinătate, elevi/ studenți la cursuri de zi în alte localități, persoane detașate; pentru familiile cu mai mult de 5 membri taxa datorată se plătește pentru cel mult 5 persoane din familie.

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta