La mulţi ani, România! 100 de ani de la Marea Unire

Românii sărbătoresc astăzi 100 de ani de la Marea Unire. 1 decembrie este Ziua Națională a României și celebrează unirea Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului, Banatului, Bucovinei și Basarabiei cu Regatul României, hotărâtă în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918. Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire vor fi sărbătorite, sâmbătă, pe tot teritoriul României, fiind anunțate aproape 450 de manifestări.

De Centenar, au loc parade militare în toate marile orașe din țară, București, Alba Iulia, Constanța, Timișoara, Cluj, concerte de muzică populară, concerte în aer liber, expoziții, dar și alte evenimente. 

În Capitală, manifestările de Ziua Naţională încep la ora 8.00 cu o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I. 30.000 de români sunt așteptați să participe la parada militară de 1 decembrie din București. Defilarea are loc, conform tradiţiei, în Piaţa Arcul de Triumf.

În Alba Iulia, orașul unde s-a înfăptuit Unirea, evenimentele ocazionate de Centenar au început încă de joi, 29 noiembrie. Orașul va găzdui o impresionantă paradă militară. Ceremonia militară de la Alba Iulia începe la ora 15.30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la eveniment urmând să participe peste 1600 de soldaţi, 150 de vehicule şi 23 de aeronave. Potrivit organizatorilor, la Alba Iulia sunt așteptați aproape 100.000 de oameni. 

 

Românii au trei zile de vacanță

Românii au trei zile de vacanță pentru a sărbători Ziua Națională și Centenarul. Mii de oameni au ales să-și petreacă minivacanța de 1 decembrie 2018 la munte, astfel că traficul pe drumurile naționale va fi aglomerat în această perioadă.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că , pentru buna desfăşurare a evenimentelor organizate în toată țara, au fost mobilizaţi aproximativ 29.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti.
Astfel, Poliţia Română va acționa zilnic, la nivel naţional, cu 9.000 de poliţişti şi 4.000 de autospeciale. De asemenea, un număr de 2.000 de poliţiştii rutieri vor controla traficul pe principalele drumuri naţionale, dar şi în staţiuni.

 

Ziua Națională sărbătorită la Pitești! The Motans- pe scena din Piața Primăriei

Primăria Municipiului Pitești a anunțat că pe 1 decembrie, la Pitești, vor concerta The Motans și Provincialii. Totodată, vă așteaptă multe alte surprize! Primăria Municipiului Pitești, Consiliul Local Pitești, Instituția Prefectului Județului Argeș, Consiliul Județean Argeș și Garnizoana Pitești organizează cu prilejul Zilei Naționale a României o serie de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. 


Ziua Națională- sărbătorită la Mioveni! 

Cu prijelul celor 100 de ani aniversați de la unirea provinciilor românești, eveniment marcat prin hotărâre de Guvern, de toate administrațiile publice locale în cadrul proiectului - Centenarul Marii Uniri, orașul Mioveni prin Consiliul Local și Centrul Cultural Mioveni, a pregătit locuitorilor și invitaților o mulțime de manifestări culturale, artistice și militare.
1 Decembrie
Ora 11.00 – Vernisaj Expoziție Pictură – Primărie
Ora 11.30 - Depunere de coroane la monumentele eroilor din: Cartierul Colibași, Cartierul Făget, Cartierul Racovița, Școala Liviu Rebreanu, Clucereasa
Ora 13.30 – Monumentul Eroilor din Centrul Civic
- Slujba de pomenire
- Depunere de coroane
- Program artistic
- Parda Militară – Defilare
- Demonstrație de acrobație aeriană
Ora 17.30 – Aprinderea Iluminatului de Sărbători și a bradului de Crăciun – Centrul Civic
Ora 19.00 - SPECTACOL EXTRAORDINAR DEDICAT CENTENARULUI MARII UNIRI la Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia Mioveni - participă: Ansamblul „Dor Bucovinean” Cernăuți, Taraful "Gabi Bunea" și Emilia Dorobanțu. Intrarea se face pe bază de invitație, oferită gratuit de către organizatori și se pot procura de la Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia și de la Centrul Cultural Mioveni, de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 16.00, în limita locurilor existente.
De asemenea, la eveniment vor fi prezenți oaspeţi de peste hotare, mai precis reprezentanţi ai oraşelor înfraţite.Este vorba de delegații din Petrich (Bulgaria), Salamina (Grecia), Măgdăcești, Scoreni(Moldova), Landerneau(Franța) și Istra(Rusia).