La mulți ani, Instituția Prefectului - Județul Argeș!

Astăzi, la sediul Prefecturii, a fost organizată întâlnire festivă cu foşti reprezentanţi ai Guvernului în Argeş.

CITEȘTE ȘI ... Îi place să se creadă șofer! De data aceasta, a condus și beat

Anul 2018, Parlamentul a decis să instituie Ziua Instituţiei Prefectului, aceasta fiind marcată la 2 aprilie în fiecare an. Astfel, în 2019 se sărbătorește pentru prima dată  „Ziua Prefectului”.În România, noţiunea de „prefect” a apărut în Muntenia şi Moldova încă înainte de Unirea Principatelor (1859), chiar dacă cei care o reprezentau purtau de denumirea „ispravnici de judeţe” sau „ispravnici administratori”. Noţiunea de „prefect” a fost instituită prin Legea comunală din 1 aprilie 1864, care prevedea că „prefectul, cap al administraţiei judeţene, dirige toate lucrările acestei administraţiuni, îi execută hotărârile consiliului judeţean”.

De-a lungul timpului, Instituţiei Prefectului i s-a acordat o importanţă deosebită de către domnitorii, regii sau guvernele care s-au succedat la conducerea ţării, conferindu-i puteri diferite, de la un rol cu competenţe restrânse până la cel de şef al judeţului, în funcţie de modificările asupra legilor ce stabileau poziţia prefecturilor.

După revoluţia din decembrie 1989, prin Constituţie şi Legea 69/1991 privind administraţia publică locală, prin legea nr. 340/2004 şi alte legi specifice, Instituţia Prefectului şi implicit prefectul au fost repuşi în locul şi rolul ce li se cuvine într-un stat de drept.

În prezent, prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu, autoritate a administraţiei publice şi conducător al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte autorităţi centrale ale administraţiei publice, este garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local.