La mulți ani, Helios! 7 ani de experiență - Cel mai bun câine salvamontist

Într-o Românie în care unii par că se străduiesc să ţină lucrurile în loc, sunt şi oameni care se gândesc la progres. Iar când povestea de succes este despre relaţia de încredere şi respect necondiţionat dintre om şi animal, cu atât mai mult povestea merită ştiută. Helios este câinele de la care a plecat sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România, în caz de avalanşă, iar Ion Sănduloiu este salvamontistul care a pus bazele acestui sistem. 

Astăzi, îi urăm La mulți ani celui mai bun câine salvamontist. Și nu o facem numai noi.

”La mulți ani, Helios! 7 ani, vârf de experiență, dar vioi ca la 4 ani... Sper să fim împreună cât mai mult pe lumea asta. Mai ai multe de arătat!”, este mesajul postat de Ion Sănduloiu.

 


 


În România, sistemul de intervenţie cu unităţi canine în caz de avalanşă pare că a luat naștere dintr-o întâmplare. Totul a plecat de la înfrăţirea judeţului Argeş cu Departamentul Savoia din Franţa. 
Aşa a ajuns Helios, un Border Collie pui la acea vreme, la Ion Sănduloiu. În aprilie 2013, omul şi câinele au avut prima evaluare eliminatorie cu specialiştii francezi. Au fost 39 de înscrişi pe 20 de locuri. 
Aşa a ajuns Helios, un Border Collie pui la acea vreme, la Ion Sănduloiu. În aprilie 2013, omul şi câinele au avut prima evaluare eliminatorie cu specialiştii francezi. Au fost 39 de înscrişi pe 20 de locuri. 

 


Dara, partenera aleasă dintre nouă pui

Dara s-a născut în România şi a fost donată. Povestea este amuzantă, îşi aminteşte Ion Sănduloiu: „Eu, în glumă, i-am promis lui Helios că dacă ia brevetul poate îi găsesc şi o domnişoară. Şi o doamnă care este un mare admirator al acestei rase şi creşte astfel de câini mi-a spus că poate să rezolve problema definitiv. A văzut ce fac cu Helios, i-a plăcut şi mi-a dat posiblitatea să selectez din cuib. Ştiam ce am de făcut, aşa că am luat-o pe Dara care s-a dovedit a fi foarte, foarte bună”. Dara a fost aleasă dintre nouă pui de câine, iar Ion Sănduloiu nu a regretat nicio clipă alegerea. Omul şi al doilea câine au început antrenamentul imediat. 

Mai mult decât căutarea victimelor în caz de avalanşă, Helios, Dara şi ceilalţi câini antrenaţi şi brevetaţi de salvamont România pot participa şi la căutarea de victime sub dărâmături, dar şi a unor persoane rătăcite ori dispărute. 


Oficial, pentru salvatorii din Argeş Helios este colegul lor de la Salvamont, cu număr de inventar, iar Dara este proprietatea lui Ion Sănduloiu. În realitate, ambii câini fac parte din familia directorului Salvamont Argeş. 


Reportaj preluat: Libertatea.ro