La loc comanda! USR nu va mai vota proiectul „pușcărie în sufragerie”

Senatul a votat recent, într-o şedinţă de plen online, un proiect inițiat de Alina Gorghiu, care prevede executarea la domiciliu, sub anumite condiții, a pedepselor de până în 7 ani de închisoare, proiect corelat cu cel privind brățara electronică de urmărire. Proiectul de lege a trecut cu 128 de voturi „pentru”, două abţineri și niciun vot „contra”. La câteva zile, sub presiunea opiniei publice, atât liberalii, cât și useriștii s-au dezis de intenția legiferării „pușcăriei în sufragerie”. 

 


 Ionuț Moșteanu: „A fost o greșeală, o reparăm în Camera Deputaților”


Deputatul USR Ionuț Moșteanu a avut de dat multe explicații celor care îi urmăresc activitatea parlamentară și care imputau partidului domniei sale votul dat.

„A fost o greșeală să votăm propunerea PNL, colegii mei și-au cerut scuze, îmi cer și eu în numele lor. O să reparăm greșeala în Camera Deputaților și vom îmbunătăți procedura de lucru la grupurile parlamentare.

 


 Și PNL s-a lepădat de proiectul de lege!


Și liberalii s-au lepădat de votul dat în Senat, ba chiar într-un mod foarte dur, Ludovic Orban etichetând proiectul drept o... „aberație”. Cuvintele sale, probabil, nu i-ar pica bine președintelui Klaus Iohannis, care se știe că are o slăbiciune pentru Alina Gorghiu. 


„Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Lumea este atentă şi sancţionează astfel de proiecte. În ceea ce mă priveşte cred că este picătura care a umplut paharul în materie de atitudine politică din partea senatorului nostrum.”, a declarat Ludovic Orban.  


Cele două proiecte legislative inițiate de senatoarea PNL Alina Gorghiu, care au trecut… din greșeală de Senat, prevăd posibilitatea executării închisorii la domiciliu pentru persoanele condamnate la cel mult 7 ani închisoare, care nu sunt recidivişti şi care şi-au manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, fiind excluşi de pe lista potenţialilor beneficiari cei care au comis infracțiuni împotriva vieții, corupții, traficanții de persoane sau de minori, violatorii, pedofilii, hackerii sau traficanții de droguri.
 

Sursa: saptamanalul ancheta