La ce să atrageți atenția când sunteți în căutarea unei case?

Achiziţionarea propriei locuinţe este, probabil, una dintre cele mai responsabile decizii. Este, de cele mai multe ori, o investiţie pe termen lung, care implică multe riscuri. Cumpărarea unei case este un proces stresant şi anevoios, iată de ce este bine să vă înarmaţi cu răbdare şi să vă documentaţi cu atenţie înainte de a lua o decizie. Există câteva aspecte de care trebuie să ţineţi cont înainte de a procura o locuinţă.

Amplasarea şi specificul zonei.

Este bine să fiţi atent la locul unde este amplasată locuinţa. Deşi este o investiţie pe termen lung, trebuie să vă gândiţi şi la momentul în care veţi vinde locuinţa. Casa trebuie să aibă potenţial de revânzare, iar dacă este într-o zonă îndepărtată, fără linii de transport în comun, este de evitat. Un alt aspect care trebuie luat în calcul este proximitatea faţă de locul de muncă. Apropierea faţă de job este un avantaj, mai ales acum când drumurile sunt tot mai aglomerate, iar traficul bară la bară de dimineaţă te poate priva de o oră în plus de somn. Dacă ai copii, este bine să ţii cont şi de proximitatea faţă de grădiniţă sau şcoală. 

Bugetul 

Este perfect dacă îţi permiţi să-ţi iei locuinţa cu banii jos, dar dacă eşti nevoit să faci credit pentru această achiziţie imobiliară, fă-ţi foarte bine calculele în prealabil. Bazează-te doar pe surse financiare sigure atunci când îţi calculezi rata de credit. Nu te baza pe venituri suplimentare pe care le ai acum, dar care în câteva luni s-ar putea să nu mai fie. În plus, nu te aventura să cumperi o casă pe care nu ţi-o permiţi. Ţine cont de faptul că locuinţele necesită şi întreţinere corespunzătoare şi asigură-te că ai bani pentru a achita atât rata imobiliară, cât şi serviciile de întreţinere. 

Calitatea lucrărilor de construcţie 

Un aspect demn de luat în calcul este proiectul locuinței, cât de profesionist a fost realizat și calitatea materialelor de construcţie folosite şi a finisajelor. Poți solicita consultația unui specialist în proiectare, care știe să folosească progrme complexe ca AutoDesk. De la obiectele sanitare folosite până la tâmplăria montată, fiecare detaliu trebuie analizat pentru că sunt aspecte care, ulterior, pot provoca probleme şi discomfort. Asigură-te că instalaţiile sanitare, termice, sistemul de evacuare a apei menajere sunt funcţionale şi nu-ţi vor da bătăi de cap pe viitor. Asigură-te de calitatea geamurilor, acoperişului şi a tuturor ţevilor. Dacă îţi doreşti să economiseşti bani la facturile lunare, în special la cea de încălzire, e de preferat să alegi o locuinţă bine izolată. 

Aspectul juridic

Dacă aveţi experienţă în domeniul juridic, cunoaşteţi suficient de bine specificul pieţei imobiliare şi aveţi timp la dispoziţie, atunci cu siguranţă va puteţi procura singur locuinţa. Dacă însă nu aveţi tangenţe cu acest domeniu, e de preferat să apelaţi la un expert. Un avocat imobiliare vă poate oferi consultanţa necesară unei achiziţii de succes. Avocatul imobiliare este persoana care vă va face lista tuturor actelor necesare pentru procesul de vânzare-cumpărare şi vă va calcula exact taxele aferente tranzactiei. Tot avocatul va fi cel care vă va oferi consultanţa juridică necesară în cazul în care apelaţi la o agenţie imobiliară. Împreună cu el puteţi conveni toate aspectele juridice ale unei tranzacţii imobiliare. Un avocat imobiliare vă va ajuta să recunoaşteţi clauzele abuzive care se pot strecura în contractul cu agenţia imobiliară cum ar fi posibilitatea de a modifica valoarea comisionului de intermediere fără acordul tău sau impunerea de despăgubiri din motive care nu vă sunt imputabile.