La Bradu legea nu contează! STROE - jurământ controversat şi contestat.

La Bradu legea nu contează! STROE - jurământ controversat şi contestat.

După ce, pe repede înainte, în spume de şampanie, Dan Stroe s-a grăbit să depună jurământul ,într-o şediţă ad-hoc, au apărut o mulţime de semne de întrebare şi acuzaţii cu privire la încălcarea legii de către acesta.


Stroe a jurat in numele Constituţiei în prezenţa a doar 6 consilieri locali, neîntrunind majoritatea, aceasta fiind de 8 la 15 consilieri şi a reprezentanţilor presei locale.
Pe scurt: Vineri, la ora 14.00 Florin Frătică convocase o şedinţă de CL pentru votarea bugetului. La ora 16.00 consilierii PSD stabiliseră şedinţă pentru depunerea jurământului. Toţi consilierii fuseseră informaţi cu privire la cele două intâlniri. În mod abstract şi greu de explicat, Stroe a apărut în şedinţa de la ora 14.00, cea convocată pentru aprobarea bugetului şi a anunţat că depune jurământul. Deşi cei prezenţi au spus că ordinea de zi nu poate fi schimbată, nu au reuşit să se inteleagă cu Stroe. Ca urmare, preşedintele de şedinţă şi consilierii , mai puţin cei 6 ai PSD, au părăsit sala, considerând că ceea ce se întâmplă acolo este un abuz.


Deşi Dănuţ Stroe susţine că a procedat conform legii, se pare că lucrurile nu au stat chiar aşa. Practic, acesta a depus jurământul fără cvorum, cu alt preşedinte de şedinţă şi cu ordinea de zi schimbată + acţiuni conflictuale cu procedura legală.
"Primarul depune în faţa Consiliului Local jurământul prevăzut", spune art. 60, iar cea mai explicită dintre formulări este următoarea: "Şedinţele Consiliului Local se desfăşoară în condiţiile legale, dacă participă cel puţin majoritatea consilierilor locali, aleşi şi validaţi."


Acum,majoritatea CL Bradu constestă faptul că jurământul s-a depus fără cvorum, fiind prezenţi doar cei 6 consilieri PSD, precum şi alte trei elemente pe care le consideră în contradicție flagrantă cu legea. Preşedintele de şedinţă poate fi schimbat doar prin votul majorităţii, ordinea de zi poate fi schimbată la propunerea iniţiatorului şi cu votul majorităţii, iar al treilea aspect: procesele verbale ale şedinţelor sunt contrasemnate de secretar, chestiune care la Bradu nu s-a întâmplat.