La Bogați - Hai la Focul lui Sumedru!

Comuna Bogați se pregătește deja pentru sărbătoarea Sfântului Dumitru, și mai ales pentru Focul lui Sumedru.

Ion Gârleanu, primarului localității, vă va aștepta la aprinderea focului cu muzică bună și gustări tradiționale. Seara târziu, în jurul focului întreținut cu lemne, se va mânca, se va bea și se va petrece pe muzica unui ansamblu tradițional venit tocmai din județul Prahova.

Nu vor lipsi bucatele alese. Femeile vor împărți, pentru sufletul celor morți, fructe, dulciuri și covrigi.
Din partea administrației locale, participanții vor servi țuică, vin, nuci și mititei.

CITEȘTE ȘI ... CHIAR AȘA!?!? Parcare în centrul Piteștiului!


Tradiţia spune că focul lui Sumedru marchează începutul sezonului rece şi are rolul de a-i atrage pe protectorii culturilor.

În unele asezări, în mijlocul grămezii de lemne şi a cetinii uscate se împlântă un brad verde pentru a fi incinerat. În timpul ceremoniei, după aprinderea focului, pe coastele dealurilor se rostogoleau roţi de car în flăcări, pe care se înfăşurau, în prealabil, paie şi se strigă: „Hai la Focul lui Sumedru!". Local, chemarea era făcută de flăcăi, care colindau din casă în casă în ziua de 25 octombrie cu strigătura de mai sus. Seara târziu, în jurul Focului lui Sumedru, întretinut cu lemne şi paie uscate şi cu resturile rămase de la melitatul cânepei, se mânca, se bea, se petrecea si, din când în când, se repeta strigătura consacrată momentului.

Aprinderea focului din noaptea de Sumedru este asteptată cu mare interes şi de bătrânii satelor, femei şi bărbaţi, indiferent de vârstă, care chiuie şi joacă. La plecarea spre case, participanţii iau tăciuni aprinşi spre a-i arunca pe păşuni, prin grădini şi livezi pentru spor şi rod bogat în noul an.

Sumedru, personaj al Panteonului românesc, este incinerat simbolic la Focul lui Sumedru, patron al iernii pastorale, care a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Mare Mucenic Dumitru de la Tesalonic, la data de 26 octombrie din calendarul ortodox.