La anul, vom fi număraţi! Totul despre recensământul 2021!

La zece ani de la precedentul recensământ al populaţiei şi al locuinţelor, anul viitor vom fi din nou număraţi. Recensământul din 2021 vine cu noi reguli, dar poate aduce şi câştiguri frumoase persoanelor care doresc să participe la această acţiune. Printre schimbări se numără posibilitatea de a completa formularul de recenzare online, dar şi faptul că, în anumite cazuri, recenzorii vor putea colecta date despre o persoană şi de la administratorii de bloc sau vecini.

 


 Amenzi până la 3.000 lei pentru cine refuză să furnizeze datele pentru recensământ 


La recensământul populaţiei şi al locuinţelor, românii, dar şi toţi cei care locuiesc pe teritoriul ţării noastre sunt obligaţi prin lege să răspundă întrebărilor puse de recenzorii care le vor bate la uşă pentru a-i chestiona. De asemenea, recensământul va viza nu numai populația României, ci și gospodăriile, locuințele și clădirile de pe teritoriul țării. Prin acest recensământ, se colectează şi se centralizează şi date personale, precum CNP-ul, adresa, starea civilă, date privind contribuțiile la asigurările sociale ori date din registrul general de evidență a salariaților etc. Multe dintre aceste informaţii însă nu vor trebui oferite în mod direct de către cetăţeni recenzorilor, urmând să fie adunate de către instituţiile publice implicate în realizarea recensământului. Atenţie! Cine refuză să furnizeze datele solicitate pentru recensământ riscă să plătească amenzi usturătoare, între 1.000 şi 3.000 de lei. 

 


 Recenzarea se poate face şi online


Spre deosebire de ceilalţi ani, când operaţiunea de colectare a datelor se făcea exclusiv în mod direct, prin intermediul recenzorilor care umblau din casă în casă, la recensământul de anul viitor apare şi autorecenzarea, mai exact persoanele vizate vor putea introduce datele personale solicitate pe o platformă de internet, acolo unde formularele vor fi precompletate cu o parte din date, iar persoanele vizate vor trebui să se asigure că acele date corespund realității. Cum  însă tehnologia îi depăşeşte încă pe milioane de români, pentru ei în continuare vor exista recenzori care vor veni să îi intervieveze la locuinţa personală. În cazul în care nu găsesc pe absolut nimeni la o locuinţă, informațiile privind confirmarea absenței membrilor acelei gospodării, numărul acestora precum și câteva caracteristici esențiale, precum sexul și vârsta lor pot fi furnizate şi de alte persoane, precum administratori de bloc, vecini sau rude, evident, în măsura în care dețin aceste informații. În cazul în care lipsesc doar câțiva membri ai unei gospodării, date despre ceilalți vor fi date de cei prezenți.


Recensământul se va desfăşura în perioada iulie - noiembrie 2021, diferenţiat în funcţie de varianta de recenzare aleasă:
# august - septembrie 2021 pentru cei care îşi completează datele pe internet;
# octombrie - noiembrie 2021 – perioada în care recenzori vor merge din uşă în uşă la persoanele care nu s-au autorecenzat pe internet.

 

 


 Cum poţi câştiga până la 8.000 de lei în două luni


Persoanele care vor participa la acţiunea de strângere a datelor îşi pot suplimenta veniturile, activitatea de recenzor fiind destul de bine plătită. Conform HG nr. 1.071/2020, personalul de recensământ va fi plătit în funcție de atribuții și de activitate, astfel:
# recenzorii pentru recenzarea propriu-zisă vor fi plătiți, în funcție de tipul de chestionar, la un tarif de 8 lei pe chestionarul pentru recenzarea persoanelor și de 5 lei pentru chestionarul pentru recenzarea locuințelor, fără a depăși suma brută de 8.000 lei pentru două luni de contractare a serviciilor. În cazul recenzării orașelor și al comunelor izolate sau dispersate teritorial, plata este de 10 lei pe chestionarul pentru recenzarea persoanelor și de 6 lei pentru chestionarul pentru recenzarea locuințelor;
# recenzorii care asigură autorecenzarea asistată în perioada de autorecenzare, recenzorii pentru recensământul de probă, cei pentru cercetarea statistică postrecensământ, recenzorii-șefi sau coordonatorii la nivel de municipiu, sector al municipiului București, oraș și comună vor fi plătiți (în funcție de realizarea activităților contractate și timpul efectiv lucrat) la un tarif de 23,25 lei pe oră, fără a depăși suma brută de 8.000 lei pentru două luni de contractare a serviciilor;
# coordonatorii la nivel de județ vor fi plătiți la un tarif de 34,85 lei pe oră, fără a depăși suma brută de 36.000 lei pentru șase luni de contractare a serviciilor. 

 


 Zi liberă plătită pentru angajaţii care se autorecenzează 


Ordonanța de urgență privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2021 prevede că persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Fiecare persoană va face dovada participării la recensământ printr-un cod de confirmare generat la încheierea cu succes a autorecenzării, iar angajatorii au obligaţia de a acorda o zi liberă celor care prezintă codul primit, în termen de maximum 12 luni. Ziua liberă, plătită, se acordă persoanei salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei sau pentru alte persoane. 

Sursa: saptamanalul ancheta