Klaus Iohannis- mesaj pentru români, înaintea alegerilor europarlamentare (VIDEO)

Vineri, 24 mai, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj românilor, înaintea alegerilor europarlamentare și a referendumului național de duminică, 26 mai.

„Dragi români,

Acum, duminică, pe 26 mai, avem alegeri. Împreună cu alegerile europarlamentare, am convocat un referendum. Am convocat un referendum pentru toți românii.

Mergeți, dragi români, și votați la referendum! Votați pentru o justiție dreaptă în România, votați pentru o bună guvernare în România, pentru o guvernare în interesul României și în interesul românilor.

Mergeți, dragi români, și votați la referendum pentru România Europeană, pentru România prosperă și sigură, pentru România noastră, a tuturor!”, a transmis preşedintele.

 

Românii cu drept de vot sunt așteptați la urne duminică, 26 mai, între orele 7 și 21, pentru a-i alege pe reprezentanții României în Parlamentul European. În aceeași zi se va desfășura și referendumul pe justiție.  

Rezultatele oficiale la Alegeri europarlamentare 2019 în România vor fi anunţate în seara zilei de duminică, 26 mai. De la ora 16:00 GMT (19:00, ora României) vor fi publicate exit-poll-uri şi rezultate preliminare dinGermania, cea mai mare ţară din Uniunea Europeană. Franţa va urma la 18:00 GMT (21:00, ora României). Tot începând de la 18:00 GMT, Parlamentul European va trebui să publice, pe baza sondajelor efectuate la ieşirea de la vot, primele proiecţii ale distribuirii mandatelor pentru legislatura 2019-2024, iar după ce votul se va încheia în Italia, la 21:00 GMT (24:00, ora României), autorităţile naţionale din cele 28 de state membre vor putea anunţa rezultatele. 

Cum se votează la referendumul 2019 pentru justiție 

În aceleași secții de votare în care va avea loc referendumul convocat de președinte se va desfășura și scrutinul pentru Parlamentul European. În funcție de tipul de scrutin pentru care optează, fiecare alegător va primi maxim trei buletine de vot, în cazul celor care vor să își exprime atât opțiunile pentru  Parlamentul European, cât și pentru cele două întrebări de la referendum. Buletinul de vot pentru europarlamentare este de format A4, iar cele două pentru fiecare întrebare de la referendum sunt de tip A5.