Klaus Iohannis: ”Șerban Valeca este o soluție a trecutului. Resping propunerea pentru Ministerul Educației!

Presedintele Klaus Iohannis sustine o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. Este prima reactie a sefului statului despre criza guvernarmentala din Romania, aparuta dupa ce ALDE a rupt alianta cu PSD.


”- Degringolada de la nivelul guvernarii confirma dispretul cu care PSD si ALDE ii trateaza pe romani. Propriile interese sunt mai presus de interesele romanilor.

- Nu ar trebui sa fie o surpriza. E rezultatul firesc a doi ani si jumatate de gubvernare incompetenta si corupta.

- In 26 mai au transmis un mesaj clar, pe care PSD si ALDE se fac sa nu il vada. Votul ar fi trebuit sa duca la demisia Guvernului. In continuare, sunt convins ca un guvern PSD nu e potrivit pentru Romania.

- Aceasta guverbnare toxica e tinuta in viata de configuratia parlamentara. Romania parcurge o criza guvernamentala dar nu voi gira sustinerea guvernului. PSD si ALDE sunt vinovate pt esecul guvernarii.

- Incercarile ALDE de a se spala pe maini sunt ridicole. Dupa ce ai stat la aceeasi masa cu PSD si ai luat masuri impotriva romanilor, ai girat masacrarea legilor justitiei nu mai pacalesti pe nimeni.

- Avand in vedere toate acestea am decis: in primul rand nu accept nicio propunere de remaniere. Nu doar pt ca si-a schimbat componenta, ci pt ca propunerile sunt inacceptabile. Resping in integralitate remanierea propusa de premier.

- Resping propunerea pentru MInisterul Justitiei. Resping propunerea pt Ministerul Educatiei, zona in care nu avem nevoie de solutii ale trecutului. Resping propunerea pt functia de vicepremier pe teme economice.

- Resping propunerea pentru Ministerul Educatiei. Nu voi accepta propuneri care sa fragilizeze domenii cheie pentru Romania, precum educatia - zona in care nu avem nevoie de solutii ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum Romania Educata, care implica reforme la un nivel pe care PSD nu pare ca le accepta si nici nu este in stare sa le faca.

- Resping propunerea pentru functia de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, exista decizii asumate, in numele statului roman, in baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau sa le periclitez cu numiri precum cea vehiculata de PSD. Romania are un drum european, un drum prin care isi consolideaza statul de drept si valorile democratice, si nu pot accepta propuneri contrare acestei directii.

- Romania are nevoie de o schimbare autentica si profunda pt a repara ce s-a stricat in acesti si ani si pt a pregati o guvernare pt romani. Votul din 26 mai imi da legitimitatea de a ma opune propunerilor facute de PSD, asa cum am facut-o in repetate randuri. Ma voi opune incercarilor PSD de a deraia Romania de pe directia corecta.

- Am mentinut Romania pe drumul sau european, am mobilizat romanii pt a salva lupta anticopruptie, insa nu sunt suficiente. Dupa alegeri, cu o noua majoritate putem face mult mai mult impreuna. Pana atunci, actualul guvern are nevoie de o noua confirmare in Parlament. Daca noua configuratie va trece, le spun ca voi raman pe pozitia mea de aparare a valorilor democratice. NU voi permite PSD sa isi bata joc de Romania si romani.

- Daca noua configuratie nu va fi aprobata, ii asigur pe romani ca Romania nu va intra in criza profunda.

- Partidele de opozitie trebuie sa aiba un comportament rezonabil in caz de criza. Romania ramane puternica, cu o societate civila si implicata. Romanii isi cer drepturile si clasa politica trebuie sa actioneze normal.

- Avem nevoie de o majoritate politica larga, proeuropeana, care sa asigure o buna guvernare. Avem nevoie de o resetare a statului in ansamblu, dar nimic nu se poate realiza fara sprijinul cetatenilor. Dragi romani, contez pe votul vostru, pt ca dfoar impreuna putem sa construim Romania normala.”