Justiţiabilii veniţi din zonele de risc - acces interzis la instanţe

Având în vedere că instanţele sunt de obicei aglomerate, iar în săli se adună oameni din toate colţurile judeţului, penitenciare, aresturi, unii veniţi şi de peste hotare, pe data de 6 martie, preşedintele Curţii de Apel Piteşti, Marius Săndulescu, a emis un ordin în care sunt prevăzute măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de COVID19 şi de gripa sezonieră. În cuprinsul ordinului se regăsesc recomandări atât pentru magistraţi şi personalul instanţelor argeşene, cât şi pentru justiţiabili. Dacă angajaţii din cadrul judecătoriilor, tribunalelor din jurisdicţia Curţii de Apel Piteşti nu au voie să vină la muncă dacă au simptome de gripă sau viroză, cât şi de COVID-19, şi justiţiabilii au anumite obligaţii.

 


- Se interzice accesul în sediul Curţii de Apel şi în instanţele din circumscripţia acesteia a tuturor persoanelor asupra cărora autorităţile au sispus măsuri de carantină sau de autoizolare. Persoanele aflate în această situaţie au obligaţia de a înştiinţa completul de judecată asupra acestei situaţii, în scris sau prin poşta electronică.


- Au interzis şi persoanele care, în ultimele 14 zile, au călătorit într-una dintre zonele de risc sau care au intrat în contact cu o persoană diagnosticată sau monitorizată pentru o posibilă infecţie cu COVID 19.


Organele de jandarmi care asigură paza instanţelor se vor asigura că în instituţii intră doar persoanele care nu prezintă simptomele de boală, iar cei care sunt bolnavi vor trebui să completeze o declaraţie pe propria răspundere, din care să reiasă dacă fac parte din cele două categorii menţionate anterior. În cazul în care nu au călătorit în zone de risc şi nici nu au intrat în contact cu persoane bolnave de COVID19, dar au simptome precum febră, tuse, dificultăţi în respiraţie, stare generală alterată, li se va permite accesul, dar cu respectarea unor condiţii de igienă, precum purtarea unei măşti de protecţie, evitarea contactului direct cu alte persoane, rămânerea în afara sălii de şedinţă până la strigarea cauzei. Masca de protecţie şi alcoolul sanitar pentru dezinfectarea mâinilor le va fi pusă la dispoziţie, gratuit, de către instanţă, dar în măsura disponibilităţii.
De asemenea, pentru a evita prezenţa în instanţă, transmiterea actelor se va face în formă electronică şi se va examina posibilitatea amânarea judecării cauzei sau soluţionarea în lipsă.

 

 

 

Spaţiile de lucru vor fi igienizate de trei ori pe zi


Pentru a reduce interacţiunile directe cu publicul, în vederea reducerii riscului de îmbolnăvire se pot aplica şi alte măduri, precum diminuarea programului de lucru la Registratură – arhivă, la numai 2 ore pe zi. Completurile de judecată vor examina posibilitatea de stabilire de ore pentru soluţionarea cauzelor sau accesul etapizat al părţilor și al publicului în sălile de şedinţă. De asemenea, se vor impune măsuri suplimentare de igienizare a spaţiilor de lucru, la modul la care aceasta se va efectua de 3 ori pe zi, adică dimineaţa, la ora 14.00, şi la finalul programului de lucru.
Toate aceste măsuri sunt impuse până la data de 6 aprilie, cu posibilitatea de prelungire, dacă situaţia o impune.


Preluare Saptamanalul Ancheta