Jumătate dintre lucrările de restaurare a Palatului Arhiepiscopal au fost deja realizate

Ansamblul arhitectural al Mănăstirii Curtea de Argeș a intrat în renovare de ceva vreme, lucrările făcând parte dintr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro. 50% dintre  lucrări sunt deja realizate, cele mai recente fiind demarate la gardul care înconjoară mănăstirea. Conform părintelui Caliopie, care este și starețul celui mai cunoscut lăcaș de cult din Argeș, construcția va fi refăcută conform avizelor, sub stricta supraveghere a specialiștilor.

 


 Lift hidraulic în Palatul Arhiepiscopal


Proiectul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş, a clădirilor anexă, a bisericii din lemn «Intrarea în biserică a Maicii Domnului», a zidului de incintă a reţelelor exterioare şi construire punct de informare” presupune o serie de lucrări complexe, precum: consolidarea şi hidroizolarea subsolului Palatului Episcopal pentru amenajarea spaţiilor expoziţionale, consolidarea planşeului ultimului etaj cu o reţea de elemente metalice conectate la o centură perimetrală din beton armat, curăţarea faţadelor, amenajarea spaţiilor expoziţionale în aripa nordică, conservarea-restaurarea decoraţiilor interioare, a vitraliilor, revizuirea tâmplăriilor, a pardoselilor, înlocuirea cu tablă a învelitorii şi refacerea tuturor instalaţiilor. De asemenea, se instalează un lift hidraulic şi se refac instalaţiile. Mai mult, ansamblul va avea și un centru de informare turistică ce va beneficia de un spațiu expozițional, iar zona de parcare va fi și ea reamenajată. Lucrările vor fi finalizate în trei ani iar proiectul final se anunță a fi unul impresionant. 

 

 

 


 Vizitatorii vor avea acces la tot domeniul Arhiepiscopal


Gardul dintre mănăstirea Curtea de Argeș și Necropola Regală va fi desființat, parcul va avea o altă dimensiune și înfățișare,iar în zona în care acum sunt treptele se va construi centrul de informare turistică. Magazinul cu mătănii de la intrarea în parc va fi desființat, astfel că ansamblul va fi unul cu adevărat modern și la standarde europene. De asemenea, după finalizarea lucrărilor, întregul domeniu va fi pus la dispoziția publicului, astfel că vizitatorii vor avea acces la parcul din spatele Palatului Arhiepiscopal, precum și la bisericuța de lemn adusă de IPS de la Drăganu. 

 

 


 Se redeschide Casa Pelerinul


În cadrul acestui proiect în care se mizează pe lucrări de refacere și renovare ale mănăstirii, ale parcului și ale Palatului Arhiepiscopal, se va redeschide și Casa Pelerinul,  hotelul-restaurant închis în 2010 în urma unor controale ANAF. 


Sursa: saptamanalul ancheta