Izolarea a crescut cu 35% numărul victimelor violenţei domestice în Argeş

În spatele uşilor închise de teama coronavirusului, viaţa nu este pentru toţi una lipsită de griji. Dimpotrivă. Forţate de restricţiile impuse în contextul ameninţării COVID să stea în casă, victimele violenţei domestice sunt de multe ori obligate să trăiască sub acelaşi acoperiş cu propriii agresori. 

Coronavirusul nu a venit în lume cu „mâna goală”, ci a adus şi câteva cadouri otrăvite, multe pentru economia globală, dar şi unele pentru celula de bază a societăţii: familia. Măsurile de izolare pot fi dăunătoare pentru unele persoane, cu precădere femei şi copii, prinşi în capcană cu parteneri sau părinţi abuzivi chiar în propria casă, acolo unde, teoretic, ar trebui să fie în siguranţă. Pe de altă parte, oameni care poate până acum nu au avut manifestări violente, după atâtea zile de stat non-stop în casă şi în condiţii de stres, ajung să devină agresivi. De altfel, psihologii avertizează că, prin conviețuirea într-un spațiu restrâns, apare așa-zisul „stres de aglomerație”. Chiar și prin timpul neobișnuit de lung petrecut împreună pot apărea conflicte în relație sau în viața de familie. Toate acestea se pot manifesta prin certuri sau chiar prin acțiuni de violență.

CITEȘTE ȘI ... Petrecere pe timp de COVID-19, spartă de mascați, jandarmi și polițiști!


Că lucrurile stau din păcate aşa o demonstrează numărul din ce în ce mai mare de cazuri de violenţă domestică, această situaţie regăsindu-se nu numai în ţara noastră, unde să-ţi baţi nevasta şi copiii încă face parte din „tradiţia populară”, ci şi la nivel mondial, aspect semnalat cu îngrijorare de însuşi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, care a avertizat recent în legătură cu „creşterea înfiorătoare la nivel mondial” a violenţei domestice în timpul crizei legate de coronavirus şi a îndemnat guvernele să intensifice eforturile de prevenire a violenţei împotriva femeilor. În Spania, numărul de apeluri la linia națională de urgențe a crescut cu 18% de la instaurarea izolării, iar Franța a raportat o creștere cu 30%. Şi în România numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut simţitor, la fel şi în Argeş.

 

 În mediul rural, numărul faptelor de violenţă s-a dublat 


Conform datelor contabilizate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean, în luna martie a acestui an, pe parcursul căreia oamenii au fost obligaţi în cea mai mare parte să stea izolaţi în case, în judeţul Argeş s-au înregistrat 107 fapte penale prevăzute de Legea nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, faţă de doar 92 înregistate în aceeaşi perioadă a anului trecut. O creştere îngrijorătoare a faptelor de violenţă domestică se înregistrează mai ales în mediul rural, unde numărul acestora s-a dublat - de la 31 de cazuri în martie 2019, la 65 în martie 2020. La fel, şi numărul faptelor de violenţă produse la domiciliu a crescut de la 47 la 72, raportat la aceeaşi perioadă.

CITEȘTE ȘI  ... Bătrână bolnavă de COVID s-a sinucis în Spitalul de la Câmpulung!


Pe parcursul lunii martie a acestui an, din cele 107 fapte penale amintite, 73 au fost loviri sau alte violenţe (faţă de 57 anul trecut), 7 ameninţări (faţă de 2 anul trecut), la care se adaugă şi un omor, o tentativă de omor şi o lipsire de libertate.
În acest context, în Argeş, numărul victimelor faptelor de violenţă în familie, a fost, luna trecută, de 84 (dintre care 3 copii). În comparaţie, anul trecut, tot în luna martie, s-au consemnat 62 de victime (dintre care 9 minori), rezultând astfel o creştere de 35% a numărului victimelor violenţei domestice.

 

 

 0800.500.333 - telefonul gratuit la care poţi cere ajutor!


Este important pentru cei care se simt ameninţaţi de cei alături de care trăiesc că pot oricând cere ajutor la 0800.500.333, linie telefonică unică pusă la dispoziție de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, destinată victimelor violenței domestice. Linia este disponibilă la nivel național 24h/24h, 7 zile/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională. Apelul poate fi făcut atât de victime, cât şi de cei care sunt martori la acte de violenţă domestică sau au cunoştinţă de astfel de cazuri.

CITEȘTE ȘI  ... COVID-19 în Argeș! 154 de argeșeni infectați


În cadrul liniei telefonice gratuite pentru ajutor specializat (helpline) destinată victimelor violenței domestice, experții ANES asigură asistență și consiliere pentru depășirea tuturor situațiilor de urgență din domeniu. Aceștia identifică soluții adecvate cazurilor expuse sau semnalate, oferind informații cu privire la demersurile pe care le poate iniția victima pentru a ieși din situația de criză, în funcţie de tipologia faptelor de violență domestică semnalate, precum și servicii adecvate nevoilor lor.
Consilierii liniei telefonice de urgență au pregătirea necesară pentru a furniza victimei și potențialilor martori informații succinte despre demersurile pe care le pot întreprinde cu privire la prevenirea și combaterea violenței domestice, consiliere primară de natură juridică și psihologică, respectiv îndrumarea victimei către instituțiile abilitate din proximitate, unde va beneficia de suport și orientare către serviciile disponibile din teritoriu.


Preluare Saptamanalul Ancheta