ITM Argeş a dat iama în şcolile de şoferi

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş a desfășurat în luna februarie două campanii naţionale de verificare a respectării legislaţiei muncii. Una dintre acestea, în domeniul activităţii de asistenţă spitalicească, asistenţă medicală ambulatorie şi stomatologică şi o alta pe exploatări forestiere, acestora adăugându-li-se şi  o acţiune de control demarată la cererea Instituţiei Prefetului, care prin Ordinul nr. 47/04.02.2021 a dispus verificare şcolilor de şoferi ca urmare a numeroaselor reclamaţii venite din partea cursanţilor în ultimele luni. Din primele concluzii trase de către inspectorii care au luat la puricat activitatea şcolilor de şomeri din Piteşti, se pare că o parte dintre acestea nu au, conform prevederilor legale în vigoare, profesori de legislaţie şi de acordare a primului ajutor.

 

 

 134 de societăţi verificate, zeci de sancţiuni


Referitor la controalele efectuate în ultima perioadă de către ITM Argeş la societăţile din județ, directorul Ion Samoilă ne-a declarat:


„Până la acest moment, în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă au fost controlate 134 de societăţi, iar în urma controalelor au fost aplicate 79 de sancţiuni aplicate, totalul amenzilor  ridicându-se la suma de 48.500 lei şi fiind dispuse 79 de măsuri. Au fost constatate în urma controalelor deficienţe în ceea ce priveşte lipsa de instruire a personalului, lipsa controlului medical periodic şi neacordarea echipamentelor individuale de protecţie. La acţiunile de verificare a societăţilor au participat 15 inspectori. 
Totodată, până la acest moment, au fost verificate 102 societăţi în domeniul relaţiilor de muncă, au fost aplicate 26 de sancţiuni şi amenzi în cuantum de 198.300 lei, fiind dispuse 62 de măsuri. În urma verificărilor au fost constatate deficienţe privind primirea la muncă fără încheierea contractului individual de muncă, primirea la muncă în afara orelor prevăzute în contractul individual de muncă cu fracţiune de normă, neevidenţierea timpului de muncă efectuat de către fiecare salariat, dar şi lipsa eliberării adeverinţei de vechime la data încetării activităţii. La acţiunile de verificare a societăţilor au participat 14 inspectori”, ne-a declarat directorul ITM Argeş, Ion Samoilă.

 

 Tot mai multe petiţii semnalează faptul că angajaţii nu îşi primesc salariile


 Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş are în desfăşurare activităţi în urma unor petiţii care semnalează faptul că angajaţii nu îşi primesc drepturile salariale la timp sau deloc, astfel de situaţii fiind din ce în ce mai numeroase.

„Dorim să tragem un semnal de alarmă ca angajatorii să îşi onoreze obligaţiile din contractul individual de muncă.”, a ţinut să precizeze directorul ITM Argeş, Ion Samoilă.


Preluare: saptamanalul ancheta