Italienii întârzie predarea lui Nicola Inquieto

Până cel târziu pe 22 octombrie, adică în maximum 3 săptămâni, omul de afaceri Nicola Inquieto ar trebui să se întoarcă în România, după aproape un an şi jumătate în care s-a aflat pe mâna justiţiei italiene. Acuzat de colaborare cu mafia italiană, patronul societăţii piteştene Daniela Construcţii a fost condamnat în ţara sa natala la nu mai puţin de 16 ani de închisoare. Decizia nu este însă definitivă, Inquieto făcând apel împotriva sentinţei, a cărui judecată nu s-a finalizat până la această oră.

CITEȘTE ȘI ... Veste mare de la Dacia! Este pe locul doi în Europa


În aşteptarea restituirii italianului de către autorităţile din Peninsulă, apar însă informaţii ce acreditează ideea că nici termenul stabilit la ultimul proces de prelungire a predării lui Inquieto în baza mandatului european de arestare nu va fi respectat. Astfel, mai multe publicaţii din  presa centrală au anunţat faptul că statul român ar fi fost nevoit să ceară în instanţă italienilor să îl restituie pe afaceristul acuzat de conexiuni mafiote şi că pe 1 octombrie se judecă cererea  prin care autoritățile române cer extrădarea lui Nicola Inquieto în România, unde trebuie să facă faţă acuzaţiilor în mai multe dosare penale.

 

 

CITEȘTE ȘI ... Hotelul Victoria se extinde! Se construieşte o aripă nouă cu 41 de camere


 Prim-procurorul Argeşeanu: „Parchetul Piteşti nu are legătură cu procedurile de extrădare”


Unul dintre procesele din România care îl vizează pe italian are ca obiect acuzaţii de ucidere din culpă, ca urmare a decesului unui muncitor pe şantierul firmei Daniela Construcţii. Rechizitoriul a fost întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, iar în prezent procesul se află pe rolul Judecătoriei, în camera preliminară, unde se aşteaptă ca principalul inculpat să îşi spună punctul de vedere. Conform prim-procurorului Nicolae Argeşeanu, Parchetul Piteşti nu are nicio implicare în procedura de extrădare a lui Nicola Inquieto: „În legătură cu dosarul cercetat la noi referitor la accidentul de muncă, noi nu mai avem acţiuni care să presupună extrădarea, deoarece am depăşit faza de urmărire penală şi dosarul se afla deja în instanţă. Ştiu că mai sunt şi alte proceduri care îl vizează pe cetăţeanul respectiv, însă Parchetul Piteşti nu are legătură cu acestea”, ne-a declarat şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. 

 

 

 

 

 Inquieto ar putea fi audiat prin videoconferinţă


La ultima şedinţă, instanţa a decis să amâne judecarea cauzei, „în vederea îndeplinirii procedurii de citare cu inculpatul Inquieto Nicola. Se emite adresă către inculpatul I.N. la Penitenciarul Napoli Secondigliano, pentru a preciza dacă solicită judecarea cauzei în lipsă sau este de acord cu efectuarea unei videoconferinţe, urmând ca adresa să fie tradusă în limba italiană”  -  se arată în încheierea de şedinţă. Următorul termen este programat pe 5 noiembrie.


În ceea ce priveşte revenirea în ţară a lui Nicola Inquieto, rămâne de văzut dacă italienii îl vor preda pe afacerist înainte de finalul procesului din ţara sa natală sau dacă vor cere o nouă prelungire a mandatului european de arestare. Italianul are deschise nu mai puțin de trei dosare penale, pentru fapte comise pe teritoriul țării noastre, considerate de italieni mult mai „slăbuțe” decât cele din Peninsulă, unde, de altfel, a și luat ani grei de pușcărie.

 

 

Sursa: saptamanalul ancheta