ÎPS Calinic: „Iubirea față de Domnul o arătăm de multe ori, prin grija față de noi si cei apropiați nouă!”

„Iubirea față de Domnul o arătăm, de foarte multe ori, prin grija față de noi si cei apropiați nouă! În vremuri de restrișt e, de nesiguranță și amărăciune, Casa Domnului rămâne deschisă drept-credincioșilor, iar slujitorii ei pun umărul, munca parohială și vorba duhovnicească în slujba tuturor celor care aleg să găsească pacea, iertarea și îndrumarea în Dumnezeu. 

În sfântul post al Paștelui, cu respect și grijă față de sănătatea enoriașilor și cu respectarea regulilor stabilite de autorități, salba de mănăstiri a Argeșului este o destinație binecuvântată pentru găsirea păcii noastre interioare și pentru pacea de care avem nevoie, în orice moment, în relația cu Dumnezeu. Descoperirea acestor sfinte și valoroase lăcase, participarea la slujbele creștinești care culminează cu Sfânta Slujbă de Înviere, iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele nostru sunt drumuri pe care trebuie să le parcurgem, cu evlavie și căință, întru iertarea păcatelor și
găsirea vindecării sufletești pentru toate necazurile lumești. Purcedeți, cu grijă, la drum, așadar…”

 

„Cu toții suntem pelerini în această viață, pribegi, surghiuniți din Rai, călătorind spre veșnicie. Călătorește, cititorule, spre veșnicia cea fericită: arma îți va fi Numele lui Iisus, iar făclie picioarelor tale - Legea lui Dumnezeu!”

NECROPOLA REGALĂ

Noua Catedrală de Argeș a împlinit, în 2019, 10 ani de la punerea primei pietre de temelie. Prin purtarea de grijă a Înalt Preasfințitului Calinic în anul 2009 a început construcția Noii Catedrale care, prin dimensiunile și arhitectura sa, este locul potrivit pentru slujbele arhiepiscopiei și pentru necropola Familiei Regale.
Actualmente, în pridvorul Noii Catedrale, odihnesc patru suverani români, regele Carol al II-lea, regina Elena, regele Mihai I și regina Ana. Necropola Regală poartă hramul Sfintei Mucenițe Filofteia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

MĂNĂSTIREA CURTEA DE ARGEȘ

Dantelată în piatră de mâna Meșterului Manole este cel mai cunoscut și vizitat lăcaș de cult al plaiurilor argeșene. Ctitorită în timpul domnitorului Neagoe Basarab, este parte a celei mai celebre legende românești. În interiorul Mănăstirii de la Curtea de Argeș se află moaștele Sfintei Filofteia, părți din moaștele Sfinților Serghie, Vach și ale Muceniței Tatiana. Aici se află și Evanghelia Învierii din Sâmbăta Mare scrisă cu litere de aur de regina Elisabeta. De asemenea, aici odihnesc rămășițele pământești ale regilor Ferdinand și Carol I, precum și ale reginelor Elisabeta și Maria.

MĂNĂSTIREA ROBAIA

Lăcașul de cult se află la 5 km distanţă de satul Mușătești şi este construită într-un cadru natural deosebit. Începuturile aşezării călugăreşti la Robaia sunt străvechi, prelungindu-se în timp către anul 1359, când la Curtea de Argeş s-a „aşezat” Mitropolia Ţării Româneşti. În anul 1954, mănăstirea cunoscută ca obşte de călugări este transformată în mănăstire de maici. Mănăstirea Robaia
atrage permanent turişti dornici să descopere frumuseţile țării, dar şi oameni ce caută un loc special de rugăciune.

MĂNĂSTIREA NEGRU VODĂ

Mănăstirea Negru Vodă, centru monastic, istoric şi cultural al vechii Curţi Domneşti a Basarabilor, este aşezată la marginea oraşului Câmpulung Muscel,pe drumul european ce leagă Braşovul de Piteşti. Biserica Mănăstirii Negru Vodă este necropolă domnească şi păstrează un document epigrafic însemnat, cea mai veche lespede de mormânt voievodal, scrisă în limba slavonă, aparţinând lui Nicolae-Alexandru Basarab. Poartă hramul Adormirii Maicii Domnului și reprezintă cel mai important ansamblu monastic din Muscel.

MĂNĂSTIREA CETĂȚUIA NEGRU VODĂ

Lăcașul de cult de la Cetățuia Negru-Vodă este situat în comuna Cetățeni, județul Argeș, la 22 de kilometri sud-est de orașul Câmpulung, pe șoseaua națională Câmpulung-Târgoviște-București, pe valea Dâmboviței, între satele Cetățeni și Cotenești și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii.
Cunoscută inițial sub denumirea de „Schitul Cetățuia Negru Vodă”, mănăstirea este construită pe o stâncă înaltă, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dâmbovița, între Valea lui Coman și Valea Chiliilor.

MĂNĂSTIREA ANINOASA

Situată la o distanță de aproximativ 20 km de Câmpulung-Muscel și la 30 km de Curtea de Argeș, mănăstirea este însuflețită de o obște de maici și este singurul lăcaș de cult cu aspect de fortificație din zonă. Biserica mănăstirii Aninoasa este închinată Sfântului Ierarh Nicolae, iar paraclisul cel vechi este închinat Sfinților Mucenici Gheorghe și Dimitrie.

MĂNĂSTIREA NĂMĂIEȘTI

Biserica Mănăstirii Nămăieşti, dăltuită în stânca muntelui, poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică şi hramul Izvorul Tămăduirii şi este considerată monument istoric din secolele XV-XVI. Hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare şi Mircea Ciobanul atestă Mănăstirea Nămăieşti în anii 1503-1547. Despre Mănăstirea Nămăieşti se spune că ar forma, împreună cu alte două mănăstiri
rupestre ale Argeşului - Corbii de Piatră şi Cetățuia - o formă geometrică perfectă, cunoscută ca triunghiul iniţiatic, triunghiul magic sau triunghiul sacru al Argeşului. Este situată la 5 km de Câmpulung Muscel, în satul Nămăiești din comuna Valea Mare Pravăț.


Mesajele Înalt Prea Sfinției Sale Calinic- Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, informații cu privire la acțiunile Bisericii argeșene și informații despre derularea sfintelor slujbe în această perioadă, veți putea găsi pe site-ul: www.arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro, precum și pe pagina de social media (facebook) Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, unde ne dăm silința să rămânem mereu alături de preacredincioșii argeșeni pentru îndrumare, informare și dialog.