ÎPS Calinic i-a sugerat lui Iohannis să facă donaţii pentru Catedrala Neamului

Vizita preşedintelui României, Klaus Iohannis, în judeţul Argeş, la Câmpulung şi la Mateiaş, cu prilejul centenarului Primului Război Mondial, a atras o mulţime de politicieni, dar şi de curioşi. Cu toate acestea, participanţii nu au putut să nu remarce faptul că, spre deosebire de vizitele fostului preşedinte Traian Băsescu, au lipsit băile de mulţime şi miile sau măcar sutele de admiratori. În ciuda organizării exemplare, evenimentul nu a fost lipsit de momente neprevăzute.
Discuţie privată pe teme de partid între primarul de la Corbi şi preşedinte
Virgil Baciu: „I-am spus ce aveam pe suflet”
Foarte mulţi liberali au fost prezenţi la eveniment, în frunte cu preşedintele Organizaţiei Judeţene, Iani Popa. Deşi acesta a fost remarcat de către Klaus Iohannis, care i-a adresat o întrebare pe un ton foarte familiar „Ce faci, Iani?”, nu a avut parte de alte discuţii cu preşedintele ţării.

CITEȘTE ȘI ... APĂ NEPOTABILĂ ÎN DRAGOSLAVELE

În schimb, primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, a schimbat câteva cuvinte cu Iohannis, chiar la maşina prezidenţială. Cu toate că majoritatea celor prezenţi au observat convorbirea şi că preşedintele României era foarte atent la ce îi spunea primarul argeşean, Virgil Baciu nu a dorit să dezvăluie subiectul concret al conversaţiei. „Am mers la Mateiaş pregătit să am o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis. Nu ştiu dacă va avea vreun rezultat concret întrevederea noastră, dar eu sunt împăcat că i-am spus ce aveam pe suflet”, ne-a declarat Virgil Baciu. Subiectul discuţiei ar fi fost pe teme personale şi pe linie de partid. Această întâlnire vine după ce Virgil Baciu a anunţat că nu va mai susţine PNL-ul la alegeri şi că şi-a retras candidatura la Camera Deputaţilor.

CITEȘTE ȘI ... TRAGIC! Găsit fără viață în propria casă


 Preşedintele PSD Argeş a băgat viteză ca să ajungă la eveniment
Nu doar liberalii au fost în număr mare, ci şi social-democraţii. De la primari, la parlamentari, cu toţii au fost prezenţi pentru a marca centenarul. Preşedintele PSD Argeş, Şerban Valeca, a fost în mare fugă, deoarece era cât pe ce să piardă deschiderea ceremoniei şi să rateze sosirea lui Klaus Iohannis.

În schimb, un mare absent a fost primarul de la Valea Mare Pravăţ, localitatea în care se află Mausoleul Mateiaş. Ion Boncoi nici măcar nu a fost prezent la prima vizită a preşedintelui ţării în localitatea sa.
 ÎPS Calinic: „Bine, nu v-am spus că trebuie să faceţi la fel pentru Catedrala Neamului!”
Slujba de pomenire a eroilor care s-au jertfit pe front a fost oficiată chiar de Înalt Preasfinţitul Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. După ceremonia încărcată de semnificaţii şi har a urmat o cuvântare plină de învăţăminte. În discursul de final, structurat cu măiestrie, ÎPS Calinic i-a făcut preşedintelui Iohannis o incursiune în istoria locurilor, a pomenit de parteneriatul dintre români şi saşi, dată fiind originea primului om al ţării, dar a povestit şi de faptele de milostenie ale înaintaşilor.

CITEȘTE ȘI ... Un nou bloc de locuințe sociale în Pitești!

Astfel, arhiepiscopul a amintit cum Regele Carol I, la vizita sa în Câmpulung Muscel, a făcut o donaţie în galbeni primăriei pentru construcţia Colegiului Pedagocic, care îi poartă numele, şi pentru construcţia unei biserici. Cei prezenţi au interpretat această povestire ca pe un apropo fin făcut preşedintelui Iohannis de a contribui financiar la construcţia Catedralei Neamului. ÎPS Calinic a înţeles cum s-a interpretat mesajul său şi a menţionat: „Bine..., nu v-am spus că trebuie să faceţi la fel pentru Catedrala Neamului!”, stârnindu-i un zâmbet subtil preşedintelui. Nu a lipsit din discurs nici mesajul „lucrului bine făcut.”.

CITEȘTE ȘI ... UPDATE! Capcane pe șosea! Teribilismul unor tineri putea provoca adevărate tragedii

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat şi Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. „Am fost profund impresionat de întâlnirea pe care am avut-o ieri cu elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional Pedagogic Carol I din Câmpulung Muscel. Am discutat despre ce înseamnă un proiect de ţară şi despre rolul esenţial pe care educaţia îl are în construcţia acelei Românii pe care ne-o dorim” - a fost postarea care a apărut pe pagina oficială a preşedintelui. Cât despre centenarul Primului Război Mondial, pe aceeaşi pagină de socializare, Klaus Iohannnis a declarat: „Dacă vrem să onorăm memoria eroilor noștri, a celor care prin curaj și iubire de țară au făcut posibil idealul Marii Uniri, nu va fi suficient doar să înălțăm monumente, să depunem coroane și să ne reamintim de ei în momente festive. Va trebui să ne redescoperim valorile și să le respectăm. Va trebui să ne încurajăm și promovăm educația, cultura, excelența și performanța, să apreciem contribuția fiecăruia și rezultatele în toate domeniile.”

Sursa: Saptamanalul Ancheta