ÎPS Calinic: Faceți semnul Crucii, beți Apă Sfințită, abțineți-vă de la comentarii provocatoare de panică

Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscop de Argeș și Muscel, a transmis un mesaj tuturor credincioșilor din Argeș, și nu numai, în contextul riscului crescut de contaminare cu coronavirus.


Arhiepiscopul Calini îndeamnă la rugăciune, păstrarea calmului și unei atitudini pozitive.

”Așa cum ne învață Sfânta Biserică, în asemenea situații se impune intensificarea rugăciunii pentru pacea, liniștea și izbăvirea de primejdii, sporirea iubirii milostive și întărirea credinței.
Păstrarea nădejdii în puterea Domnului Dumnezeu, a calmului și atitudinii pozitive, trebuie să fie stări firești pentru fiecare credincios. 
Din nefericire, în situații ca acestea de încercare, apar și persoane care promovează manipularea și confuzia, cu scopul evident de a profita din punct de vedere material. 
În acest sens, pentru evitarea panicii și a fricii, se impune o informare corectă și eficientă asupra pericolelor care conduc la îmbolnăvire, dar mai ales asupra mijloacelor de prevenție.”

 

Oamenii vârstnici sunt o grijă aparte.

”O grijă aparte trebuie acordată persoanelor vârstnice și categoriilor cu risc maxim de îmbolnăvire, precum bolnavii de diabet, boli cardiovasculare, neoplazici, pacienții cu insuficiență cardiacă severă, boli hepatice, respiratorii, imunodeprimați, etc. 
Să ne concentrăm pentru păstrarea unei stări de normalitate, dar în același timp și de precauție și să nu exagerăm în această perioadă pe care cu toții o parcurgem. 
De asemenea, autoritățile și instițutiile abilitate în domeniul sănătății și al asigurării ordinii și liniștii publice, întreprind măsurile necesare și stau la dispoziția cetățenilor pentru oferirea informațiilor solicitate.”

 

Apă Sfințită, semnul Crucii și rugaciunea - îndemnuri pentru fiecare zi


Din punct de vedere religios, Înalt Preasfinția Sa Calinic îndeamnă către rugaciune zilnică, respectarea normelor igienico-sanitare și duhovnicești, dar și către grija față de aproapele nostru.

”Preacuvioșii și Preacucernicii Părinți din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pot adăuga la Ectenia întreită cereri speciale, care se rostesc în perioadele de nevoi și primejdii, menționate în cartea numită Liturghier, cap. Adunare de cereri. 
Recomandăm colaborarea cu autoritățile civile și respectarea cu strictețe a normelor, ordinelor și ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare, precum și toate recomandările de imediată necesitate pe planul igienei și al sănătății. 
Din punct de vedere religios, îndemnăm pe toții clericii și credincioșii ca în fiecare zi:
- să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci;
- să-și ungă fruntea și mâinile cu untelemn sfințit de la Taina Sfântului Maslu;
-să bea în fiecare dimineață Apa Sfințită – Agheasmă;
-să aibă încredințarea că împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Iisus Hristos, o fac spre tămăduirea trupului și a sufletului;
-să rostească rugăciuni pentru pacea și liniștea în lume;
- să ne abținem de la comentarii și zvonuri pprovocatoare de panică.
Respectarea normelor igienico-sanitare și duhovnicești, menționate mai sus este nu doar o datorie civilă, dar și una morală și creștinească, impusă de binele comun, grija față de aproapele nostru și prețuirea darului sfânt al vieții.
Să ne rugăm Domnului Dumnezeu, să reverse sănătate întreagă peste toată creația, pace, ajutor și izbăvirea de primejdii și întristare!”