ÎPS Calinic: „Dacă mă voi vaccina?”

Unul dintre cele mai puternice repere ale societăţii argeşene și una dintre cele mai prețuite voci ale Bisericii românești, Înalt Preasfinţia sa Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, ne-a vorbit despre vaccinare şi a confirmat că va fi printre cei care optează pentru această soluție de a scăpa din vremurile de boală și primejdie pe care le traversăm.


►  Cum vede Înalt Preasfinția Voastră campania de vaccinare împotriva COVID-19?

- După cum ne este cunoscut de aproape un an și mai bine, presa, televiziunea, colocviile științifice ale specialiștilor, emisiunile radio, ministerele de resort, Guvernul României, Președinția și Patriarhia Română au depus eforturi susținute, îndemnuri, sfaturi, rugăminți, alertări în masă, carantinări, purtări de măști, distanțare pentru tratarea cu maximă grijă și seriozitate a acestei boli. Pericolul de infectare cu virusul COVID-19 și-a diminuat virulența.
Guvernul României a făcut un site: vaccinare-covid.gov.ro, un mijloc sigur, autorizat, de informare, cu întrebări și răspunsuri pe tema vaccinării contra COVID-19 și privind alte nedumeriri, pentru a se primi detalii autorizate de specialiști și nu doar date aproximative și nefondate pe adevăruri științifice, pentru a feri populația de capcana știrilor false care au inundat lumea. Dacă apelăm la site-ul de mai sus, vom găsi răspuns și la întrebarea, dacă pot refuza vaccinarea, iar răspunsul este fără echivoc: vaccinarea este voluntară și neobligatorie.
Aceasta, ca răspuns corect, pentru cine mai are nedumeriri, iar cei care se erijează în atoateștiutori să se informeze și să citească pentru a nu avea dubii asupra fenomenului COVID-19.
Campania de vaccinare este o lucrare anevoioasă și se vede clar osteneala celor încredințați cu această lucrare salvatoare, se vede că își iau în serios chemarea de îngeri ai vieții, riscându-și viața și confortul, zi de zi! Doar cei răutăcioși îsi exprimă mereu nemulțumiri și folosesc cuvinte nepotrivite pentru un om educat și civilizat. Se pune întrebarea dacă mă voi vaccina? Desigur! După ce vor fi vaccinați toți cei din prima și a doua urgență.

Dacă se va asculta de glasul specialiștilor, vom avea bucuria pe care va încerca-o statul Israel, izbăvindu-se de virusul COVID-19, în curând!

 


►  De ce trebuie să ne vaccinăm?

Imediat îmi vine întrebarea: La noi, în România, cred că vă amintiți, am fost vaccinați de mici și mereu contra a diferite virusuri și boli; ne-am întrebat de ce ne-am vaccinat contra gripei? Ne-am pus întrebări îndoielnice? Nimeni, cred, n-a pus la îndoială vaccinul antigripal! Tocmai! Virusul COVID-19 are în structura lui și manifestări asemănătoare cu gripa obișnuită care bântuie omenirea.
Așa trebuie înțeles vaccinul  anti-COVID-19, doar cu o excepție, că se constată anumite mutații, o nouă tulpină și trebuie luptat împotriva îmbolnăvirilor și mai ales a complicațiilor, în masă. Dacă urmărim sursa de informare pe Site-ul cnscbt.ro (adică Institutul de Sănătate Publică România) citim, că la 8 ianuarie 2021, când vorbim, pe mapamond se înregistrează: 87.987.175 cazuri confirmate cu COVID-19, 1.898.466 decese cu COVID-19, 86.088.709 de bolnavi care au fost vindecați.
Rezultat performant! Deci nimeni nu dorește moartea omenirii, cum trâmbițează unii!
În România, până la data de 7 ianuarie 2021, ora 13:00, s-au înregistrat: 658.958, cazuri confirmate COVID-19, 16.410, decese, iar circa 90% s-au vindecat, adică 595.007 de bolnavi, conform site-ului oficial al Ministerului Sănătății.
Așa stând lucrările de salvare în România, putem spune că slujitorii medicinei românești au fost la datorie și că măsurile luate de instituțiile centrale și locale ale statului au fost benefice, asemenea conformării românilor la situația dată.
Dacă se va asculta de glasul specialiștilor, în materie de sănătate și de măsurile ministeriale și guvernamentale, cu grijă și cu responsabilitate, vom avea bucuria pe care va încerca-o statul Israel, izbăvindu-se de virusul COVID-19, în curând, după cum spun buletinele de știri internaționale.
Așadar, să respectăm cele ce duc spre sănătatea noastră și să ne punem nădejdea în Domnul Dumnezeu și în priceperea specialiștilor întru ale sănătății, „că și pe ei i-a zidit Dumnezeu!” să slujească la însănătoșirea omenirii! (Isus Sirah 38,1)
„Că de la Cel Preaînalt este leacul!” ,,Domnul a zidit din pământ leacurile și omul înțelept nu se va scârbi de ele!” (Isus Sirah 38,4)
În concluzie - pentru cei care nu știu și doresc să afle exact cum trebuie să procedeze - am frățescul îndemn să citească pe site-ul oficial al Guvernului Român: vaccinare-covid.gov.ro, unde vor afla neîndoielnic ceea ce este de făcut. Aici, printre altele, se menționează, repetăm, că: vaccinarea este voluntară și neobligatorie. Se impune ca, fiecare dintre noi, care dorim să conviețuim, să aibă grijă mare de sănătatea sa și de sănătatea celorlalți, în egală măsură! Iar dacă este cineva supărat din cauza unor afirmații verbale sau în scris, îmi cer cuvenita iertare! Să ne rugăm cu stăruință ca Domnul Dumnezeu să ne izbăvească de toate virusurile și de toate bolile din lume! Calinic Argeșeanul.

 

 


► Vectorii de opinie din Argeș merg la unison pe soluția vaccinării pentru revenirea la normalitate

 

De la începutul pandemiei, întreaga omenire a aşteptat cu nerăbdare un vaccin care să readucă lucrurile la normalitatea anterioară apariţiei virusului COVID-19. Acum, că acest vaccin (în mai multe variante, realizate de mai mulți producători mari din industria pharma) este gata, societatea este extrem de divizată, iar părerile oamenilor sunt influențate de materiale online, comentarii de tot soiul, îngrijorări sau teorii ale conspirației. Am ales să discutăm cu vectori de opinie din societatea argeșeană pentru a afla viziunea și opțiunea domniilor lor vizavi de vaccinare, ca soluție medicală și socială. 

 

 Ovidiu Puiu – profesor universitar, rector, senator:   Cum aș putea eu să nu cred în știință?

 

„Apariția vaccinului este un pas important, extrem de util pentru revenirea la normalitate. Abia am aşteptat, cu toții, acest vaccin, pentru a putea scăpa de pandemia care ne-a schimbat viețile și care reprezintă un atât de mare pericol. Eu cred în știință şi aleg să urmez sfatul specialiștilor din România și din întreaga lume, al celor care s-au pregătit în medicină, care au depus jurământul lui Hypocrate. Eu, personal, mă voi vaccina. Cum aș putea eu să nu cred în știință? Cum aș putea să mă pronunț, să comentez, să îmi dau cu părerea, pe teme care țin de medicină, când eu mă pricep, predau și cunosc economie? Pe acest domeniu m-aș putea pronunța, dar pe teme medicale aleg să respect și merg pe mâna specialiștilor în domeniul respectiv. Nu îmi permit să spun nimănui ce să facă, dar spun deschis opțiunea mea: mă vaccinez pentru a mă proteja pe mine, familia mea și pentru a putea reveni la normalitate.”

 

  Octavian-Mihail Sachelarie, sociolog, director Biblioteca Judeţeană Argeş: Văd în vaccinare singura șansă de a scăpa de pandemie!

 

„Trebuie să ne vaccinăm, este singura soluție de a reveni la o normalitate. Din păcate, nu ne vom reveni într-o clipă din tot ceea ce s-a întâmplat şi aici vorbesc despre relaţiile interumane de perspectivă şi de sensul pe care ar trebui să îl aibă  fiecare dintre noi. Dar, da, sunt pentru vaccinare, pentru că văd în ea singura șansă de a scăpa de pandemie.”

 

 

 Cristian Gentea, cercetător, primarul municipiului Piteşti: Da, o să mă vaccinez cu siguranţă!

 

„Ca un om care a lucrat atâta timp în cercetare, este evident că am încredere în soluția medicală pe care o reprezintă şi, da, o să mă vaccinez cu siguranţă!”

 

 

 George Caval, economist, preşedinte Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş: Nu putem depăşi această situaţie decât având încredere în sistemul de medicină!

 

„Am încredere 100% în această soluție și aştept să mă vaccinez! Nu putem depăşi această situaţie altfel, decât având încredere în sistemul de medicină european şi mondial! Aceasta este poziţia pe care o exprim pentru mine, pro vaccin, aşteptând îl fac!”

 

 

Gheorghe Badea, investitor, manager Grupul de firme GIC: Ar fi neloial şi neperformant să nu aplicăm aceeași soluție medicală și noi la noi în ţară!


„Referitor la vaccinare, având în vedere situaţia de fapt din ţară şi din lume,  concluzia este că trebuie să îl fac! Indiferent că este realizat în pripă, că nu sunt toate etapele parcurse pe îndelete, așa cum le știam noi, pentru umanitate, câştigul este mult mai mare prin vaccinare. Eu sunt de acord cu această soluție. Știm și vedem cu toții modul cum se aplică şi se administrează la noi în ţară. Majoritatea oamenilor de ştiinţă de pe mapamond optează pentru promovarea vaccinului şi ar fi neloial şi neperformant să nu aplicăm aceeași soluție medicală și noi la noi în ţară.”

 

 

 Dumitru Tudosoiu, profesor, fost inspector școlar general, consilier local  Primăria Municipiului Piteşti: Îmi doresc să îl fac cu raţiune, în ideea de a şti că îmi face bine

 

„Sunt pentru vaccinare, dar, personal, aş prefera să îl fac într-o a doua etapă pentru că deocamdată - şi la nivelul tării, şi la nivelul Europei – eu, ca simplu cetăţean, nu ştiu cu precizie care ar putea fi efectele secundare şi eficienţa. Nu îmi doresc să  fac un lucru numai ca să fiu în trendul lumii civilizate, îmi doresc să îl fac cu raţiune, în ideea de a şti că îmi face bine. Eu sunt convins că vaccinul este un lucru bun în lupta anti-COVID 19 și de aceea spun da. Am însă o mică chestiune aici, în sensul că nu aş face vaccinul în prima săptămână sau în prima lună, ci aş aştepta o secundă - două în plus, pentru a vedea care sunt efectele și cum răspund oamenii, cum reacţionează.”

 

 

 Ion Stoica, chestor de poliție (r), fost secretar general al Ministerului Afacerilor Interne: Eu mă vaccinez şi cu asta cred că am spus totul!

 

„Chiar dacă comentariile sunt şi pro şi contra, eu mă vaccinez şi cu asta cred că am spus totul! Mi-aş dori să ajungem la un stil de viaţă normal, dar, sincer, nu cred că o să se întâmple prea curând acest lucru.”

 

 

Aida Enache, director executiv Casa Judeţeană de Pensii Publice Argeş: Orice început este greu şi sunt convinsă că o să ne recăpătăm stilul vechi de viaţă.

 

„Vaccinarea este întotdeauna benefică. Fiind vorba despre un virus nou, părerea mea este că vaccinul - aşa cum este el, acum, la început, testat sau netestat - este bine că a apărut. Orice început este greu şi sunt convinsă că o să ne recăpătăm stilul vechi de viaţă. O omenire întreagă, nu doar noi românii.”

 

Preluare: Saptamanalul Ancheta