Ionuț Moșteanu: ”Pensiile speciale sunt o nedreptate, sunt o mizerie, un furt din buzunarul românilor”

Parlamentarii USR au demisionat în bloc săptămâna trecută, pentru a arătă că nu sunt interesaţi de pensii speciale. Pentru a obţine un supliment financiar la bătrâneţe, un parlamentar trebuie să aibă cel puţin un mandat întreg, conform legii. În cazul în care un senator sau deputat nu duce un mandat cap-coadă, nu e eligibil pentru pensie specială. Această mișcare nu este una populistă, ci un gest de bun-simț, susține deputatul Ionuț Moșteanu, cel care deschide lista USR PLUS pentru Camera Deputaților. 

 

 

 „Va crăpa bugetul dacă nu facem această curățenie!”


„Demisia colegilor mei din Parlament duce la pierderea dreptului de a cere pensie specială. Acesta este adevărul, restul sunt speculații. Dar discuția e mai amplă și vreau să mă dau în spate cu patru ani de zile, când am intrat în Parlament și am spus că aceste pensii speciale sunt o nedreptate, sunt o mizerie, un furt din buzunarul românilor. Am depus atunci un proiect, noi, USR-ul, proiectul de lege nr. 282 din 2017, de anulare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Era un vot extrem de simplu și este în continuare. Pentru că oricând, dacă va vrea domnul Ciolacu, poate să pună la vot acel proiect. E nevoie doar de un Birou Permanent și un plen reunit, într-o oră am terminat. Votăm acel proiect și se termină cu pensiile speciale pentru parlamentari. Dar nu au vrut și nu vor. În schimb, fac tot felul de șmecherii, acțiuni de PR. După ce a aflat despre acțiunea noastră – demisia în bloc din Parlament -, domnul Ciolacu s-a grăbit să anunțe repede, împreună cu alți colegi de-ai săi, demisia din Parlament.” a declarat Moșteanu.


Potrivit deputatului USR, partidele vechi nu și-ar dori nici pe departe ca pensile speciale să fie abrogate, cu toate că, declarativ, toți parlamentarii par convinși de necesitatea acestei măsuri.  


„Este o mare ipocrizie. Am cerut în Biroul Permanent, cu hârtie către conducerile celor două Camere ale Parlamentului, să adoptăm acest proiect, ca să se termine odată cu pensiile speciale. Ar da un semnal de schimbare pe care îl așteaptă toată România. Or, celelalte partide, vechile partide nu vor asta. Noi am început cu lupta asta și o s-o ducem până la capăt. Văzând că nu avem cu cine discuta în Parlament, am ales această cale și ne-am depus demisiile în bloc. Va crăpa bugetul dacă nu facem această curățenie!”, a mai declarat Moșteanu. 

 

 

 „Cine va duce în spate din ce în ce mai mulți pensionari speciali?”


Ionuț Moșteanu a ținut să le răspundă și celor care au declarat că demisia în bloc a fost un gest populist și, în realitate, fără niciun efect.

„Sunt diverse intoxicări de la vechile partide, care spun că nu are efect gestul nostru. Ba da, are efect! Sunt norme de aplicare a legii care spun că parlamentarii care nu au un mandat complet nu beneficiază de lege. Iar noi, prin demisia în ultima zi, nu vom avea un mandat complet. Noi suntem dispuși să ne punem la masa negocierilor, ca să să așezăm bugetul țării pe baze sustenabile. Cine va duce în spate din ce în ce mai mulți pensionari speciali? Sunt oameni care ajung la pensii de 15.000 de euro pe lună, bani de la statul român. Este inacceptabi!”, a mai declarat Moșteanu.


Dincolo de pensiile speciale deja în curs, urmează să intre în vigoare ordonanța de urgență 57, cea care introduce pensii speciale pentru foştii primari, viceprimari, preşedinţi și vicepreședinți de consilii judeţene. 


„În 2019, prin ordonanţa 57, Viorica Dăncilă a dat dreptul la pensii speciale foştilor primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene, vicepreşedinţi de consilii judeţene. Dacă nu va fi prorogată printr-o altă ordonanță de urgență, va intra în vigoare.”, mai spune Moșteanu.

 

 

 „Suntem aici și nu mai plecăm! Nu mai dispărem”


Dacă USR PLUS va ajunge la guvernare, aceste pensii speciale vor fi trecut, afirmă paramentarul argeșean. În egală măsură își dorește și o reformă administrativă din temelii:

„Eu cred că nu avem nevoie de consiliile județene, sunt o reminiscență comunistă. Atribuțiile acestora pot fi preluate de alte instituții, centrale sau locale. E important ca statul să funcționeze mai bine, mai repede, mai ieftin.”


În Argeș, admite Moșteanu, bătălia pentru Parlament va fi una extrem de grea, pentru că „ne batem cu un «tanc rusesc» - PSD”:

„Argeșul e un județ controlat de PSD de 31 de ani. În 2016, am făcut o breșă în acest sistem, intrând în Parlament. Eram foarte puțini oameni în USR Argeș, erau opt și am venit eu al nouălea. Acum, împreună cu colegii de la PLUS, suntem în jur de 1.300. Am reușit, la aceste alegeri locale, să câștigăm Primăria din Câmpulung, prin Elena Lasconi. Avem 65 de consilieri locali, 4 consilieri județeni. La Pitești, avem 6 consilieri locali – mai mult de 25% – și avem majoritate cu PNL, 13 din 23. La nivel național, avem 1.600 sau 1.700 de aleși locali. Suntem aici și nu mai plecăm! Nu mai dispărem.”