Ionuț Moșteanu: Măsți pentru cetățeni - Idei de finanțare

Subiectul purtării măștii în spațiul public, ca măsură obligatorie după 15 mai, a fost dezbătut pe larg de deputatul USR Ionuț Moșteanu, care le-a transmis autorităților locale două idei de finanțare pentru ca aceastea să poată furniza, la fel ca și alte țări europene, măști gratuite pentru populație.

”Purtarea măștii în public - una din schimbările din viața noastră de zi de cu zi la care nu ne-am fi gândit niciodată înainte de startul pandemiei de coronavirus și care trebuie să devină o normalitate.

Începând cu data de 15 mai, purtarea unei măști în spațiul public va deveni obligatorie și în România.

Cum se pregătesc autoritățile locale pentru implementarea noii măsuri?

În Polonia, imediat după anunțul obligativității purtării unei măști, au fost instalate automate de măști și alte produse sanitare în mai multe orașe. În Lyon, primăria va oferi gratuit 2 milioane de măști pentru toți locuitorii. Pentru producerea măștilor, autoritățile franceze lucrează cu producători regionali din sectorul textil, ajutând astfel economia locală să supraviețuiască. Și exemplele pot continua.

Cum ne pregătim, în Argeș, pentru data de 15 mai?

În Pitești, îl auzeam zilele trecute pe primarul Cornel Ionică cum se plângea de „efortul bugetar uriaș” pentru gestionarea crizei de coronavirus. În aceste momente, tot efortul autorităților trebuie să fie concentrat pentru implementarea măsurilor care să permită revenirea la normal în condiții de siguranță. Asta e tot ce contează.

➡ Direcția Economică din cadrul Primăriei Pitești trebuie să identifice toate cheltuielile inutile pentru a fi tăiate. Ornamente, zilele orașului, spectacole etc. Putem achiziționa un număr mare de măști, cum s-a întâmplat la Oradea, care să fie distribuite, în primă fază, tuturor muncitorilor din prima linie.
➡ Consiliul Județean poate identifica rapid toate fabricile de textile din județ și să sprijine patronii pentru reconversia către producerea măștilor. În felul aceasta, ajutăm fabricile să supraviețuiască, reducem din șomajul tehnic, salvăm locuri de muncă, salvăm vieți.

Sunt doar două din lucrurile care se pot face rapid. Să fim pregătiți pentru momentul 15 mai și să implementăm, din timp, măsurile necesare.”