Ionuț Moșteanu: „În Argeș, astăzi, nu știm câte persoane confirmate cu coronavirus avem! Fiți transparenți!”

Deputatul USR Ionuț Moșteanu condamnă lipsa de transparență a autorităților care țin la secret informații importante pentru populație, încurajând fake-news-ul și dezinformările. Față de alte țări, unde populația are acces la numărul de îmbolnăviri și de decese din comunitatea din care fac parte, autoritățile noastre au... confiscat informația pornind de la premise cât se poate de greșite și din punct de vedere al presei, dar și al multor oameni politici. 


„O lună de la confirmarea primului caz de coronavirus în România, timp în care s-au impus constant noi măsuri de distanțare socială, ieșirea din casă a fost mult limitată, armata a ieșit pe străzi pentru a susține poliția națională, iar bilanțul cazurilor confirmate a ajuns la aproape 1.300.
Toate constrângerile dure si necesare trebuiau să vină la pachet cu și mai multă transparență. Așa e normal. La noi, în schimb, autoritățile centrale au impus grupurilor de coordonare locală să nu mai comunice nicio informație legată de numărul pacienților depistați pozitiv cu COVID-19, numărul testelor efectuate, starea pacienților din județ. În Argeș, astăzi, nu știm câte persoane confirmate cu coronavirus avem. Nu știm câte teste s-au efectuat. Oficial nu se mai comunică aproape nimic.
Într-o perioadă de criză, atunci când impui măsuri excepționale fără a fi transparent, nu faci altceva decât să încurajezi răspândirea fake news-urilor care panichează. Nu avem nevoie de mai multă panică și dezinformări într-un moment greu.
Să luăm modelul altor țări. Doar cu transparență și comunicare constantă putem să avem o populație pregătită să facă unei crize de durată. Majoritatea țărilor cunosc situația pe județul/regiunea lor. Se urmărește trasabilitatea, se identifică focarele și evoluția lor, numărul de teste și rezultatele, totul publicate online. Există mai multe informări de presă zilnice și nu, informațiile nu se contrazic unele pe altele și nu se răzgândesc de la o zi la alta.
Fac un apel la guvern să transparentizeze informațiile. Vrem să știm câte cazuri și câte teste se efectuează zilnic în fiecare județ. Câte persoane din cele peste 8.100 aflate acum în autoizolare în Argeș au fost testate și estimarea privind creșterea capacității de testare în următoarea perioadă. Fiți transparenți!”, este apelul făcut de liderul USR Argeș, Ionuț Moșteanu. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta