Ionel Dulamă:„Nu vreau să-mi pierd optimismul, așa că încerc să gândesc pozitiv și să mă concentrez pe soluții”

Acest al patrulea mandat al lui Ionel Dulamă ar trebui să fie anul înfloririi turistice a localității Rucăr. Planurile edilului au fost puțin temporizate de către pandemia de COVID, iar bani care ar fi putut merge spre proiecte necesare în acest sens au fost direcționați către măsurile de combatere a pandemiei. Ajutorul guvernului a fost unul aproape simbolic. Din fericire, există și multe proiecte în derulare sau care urmează să fie puse în practică de anul viitor, cu bani de la Uniunea Europeană. Primarul vrea să asigure o infrastructură adecvată pentru această localitate cu mare potențial turistic, dar și să promoveze Rucărul mult mai bine, ca destinație turistică de top. 

 


 A fost un an foarte dificil, poate cel mai dificil. Ați încheiat un mandat pe pandemie, ați început un altul, tot pe pandemie. Cum stau lucrurile, în acest moment, la Rucăr?


- A fost o perioadă de liniște până de curând. Acum, lucrurile s-au mai complicat puțin: au mai apărut cazuri noi de COVID. Sper să ținem lucrurile sub control, sper ca oamenii să nu dezvolte forme grave și să aibă nevoie să ajungă pe secțiile de ATI.  

 


 Se află Rucărul în situația în care ar putea fi carantinat?


- Am fost sub 1,5 la mia de locuitori și acum suntem între 1,5 și 3 la mia de locuitori. Cumva, spre muchie, dar am speranța că lucrurile vor evolua în bine. 

 


 Pentru localitatea dumneavoastră, lovitura provocată de această pandemie este una dublă: Rucărul este o destinație turistică. Cum se resimt cei care dețin pensiuni în această zonă?


- Am fost afectați din punct de vedere turistic. Oamenii sunt reticenți în a mai pleca de acasă, le este teamă să vină chiar și la pensiuni, aici unde zici că e mai izolat, aer curat, fără aglomerație... Cred că de sărbătorile de iarnă va fi altfel, pentru că oamenii vor simți presiunea de a petrece timp alături de cei dragi, de prieteni și într-un altfel de mediu. În mod evident, proprietarii de pensiuni au fost afectați și încearcă să se acomodeze din mers cu noile realități. Ce bine ar fi fost ca lucrurile să fi fost puțin mai predictibile, iar sprijinul statului, ceva mai mare!

 


 Apropo de asta: în toată această perioadă ați simțit sprijinul guvernului sau al autorităților județene?


- Din punctul acesta de vedere nu am așteptat nimic, pentru că am constatat că nu avem ce aștepta, așa că ne-am gospodărit singuri. Poate că trebuia să fim ajutați mai mult, dar prefer să nu comentez. Ne-am străduit să facem față și să ne descurăm cum am putut mai bine. Avem, spre exemplu, două centre pe raza localității: Unitatea de Asistență Medico-Socială și Centrul de Plasament Rucăr din subordinea Consiliului Județean. Au fost momente în care a trebuit să izolăm angajații de aici câte două săptămâni, să le asigurăm hrana în sistem catering. Nu a fost ușor, dar am făcut-o din bugetul local. Sper să nu mai fie nevoie de aici înainte. 

 


 Cât la sută din buget a trebuit să redirecționați către cheltuielile pe care a trebuit să le faceți la capitolul COVID?


- Nu aș putea da un procent, dar au fost niște cheltuieli care puteau fi direcționate către proiectele pe care ni le propuseserăm de la începutul anului.

 


 De unde a trebuit să tăiați?


- Au fost niște cheltuieli la dispoziția Consiliului Local care puteau merge pe cofinanțări sau finanțarea unor proiecte promise și care, unele dintre ele, se află în derulare. 

 


 Dați-ne câteva exemple de astfel de proiecte, aflate în curs!


- Avem o investiție care ar fi trebuit să se finalizeze, de asfaltare a 21 de drumuri comunale din bugetul local; avem o cofinanțare și pe fonduri europene, unde sunt prinse alte 13 străzi comunale. Din păcate, vine iarna și, din cele 21 de străzi pe care vrem să le realizăm din bugetul local, ne-a mai rămas una. Trebuie să o finalizăm, pentru că expiră și valabilitatea contractului. La anul, cu siguranță ne vom ocupa de cele 13 străzi pe fonduri europene. De asemenea, mai am un centru medical de permanență. Deocamdată, lucrăm la clădire, la amenajările interioare, avem un contract în derulare. Mai avem și canalizarea care se va finaliza anul acesta, cu stația de epurare. Sunt 11 stații de pompare în afară de stația de epurare, treaba este una complexă din punct de vedere tehnic.

 


 Dincolo de canalizare, de asfaltări, ce alte urgențe mai aveți? Care sunt prioritățile acestui mandat?


- Am tot adus în discuție căminul cultural, iar acum avem proiectul tehnic, suntem cu el pe final. Sperăm să găsim și sursa de finanțare, poate chiar fondurile europene sau prin Compania Națională de Investiții. Partea de plan urbanistic general iar este foarte importantă și îmi doresc să-l avem gata până la finalul anului. Vrem să preluăm un drum forestier de aproximativ 9 km pe care am tot încercat să-l trecem în administrarea noastră. E multă birocrație, am găsit acum o soluție, sperăm să depășim odată impasul acesta birocratic și să ne apucăm de amenajarea drumului, pentru că avem o comună foarte frumoasă, cu un mare impact turistic, iar acel drum de acces e foarte important. Așa cum am asfaltat drumul spre Sătic și s-a dezvoltat foarte frumos zona, vrem să asfaltăm și drumul spre regiunea Mara, unul foarte important. De asemenea, vrem să promovăm la alt nivel localitatea noastră, ca destinație turistică și să implicăm și factorii privați în acest sens. Acum acționăm și pe partea de gaze naturale, pentru că este important să le asiguri oamenilor tot confortul. Degeaba ai o localitate frumoasă dacă nu ai și infrastructura necesară!

 


 Cu ce ochi priviți următorul an, ținând cont că mulți anunță o cădere economică, încasări mai puține la buget?...


- Nu vreau să-mi pierd optimismul, așa că încerc să gândesc pozitiv și să mă concentrez pe soluții. Avem proiecte în derulare, sperăm ca guvernul să ne sprijine cu sumele promise, mai ales pentru asistenții personali pentru persoanele cu handicap grav. Am 55 de cazuri în acest sens și oamenii sunt foarte nemulțumiți pentru faptul că nu se asigură nici plata concediilor și nici vouchere de vacanță. Noi am reușit să asigurăm aproximativ 50% dintre venituri, deși, până acum, bugetul de stat acorda 90%. Oamenii vin disperați la noi, dar... am asigurat tot ce am putut asigura. Să dai 8 miliarde de lei vechi la o localitate de 6.000 de locuitori este imens. Poate guvernul se achită măcar de această datorie. Mai mult de atât, noi nu putem oferi, iar oamenii au și ei dreptul la concedii sau vouchere de vacanță.