Ion Mînzînă: „Nu luăm în calcul decât victoria. Altfel, stăteam acasă, în papuci”

De câteva săptămâni, PSD Argeș este în teritoriu. Localitate cu localitate, social-democrații își desemnează și își lansează primarii, în prezența poporului simpatizant. Merg pe stilul clasic, cel care le-a adus și cele mai importante victorii. Ion Mînzînă are o misiune extrem de dificilă, aceea de a demonstra colegilor că filozofia de partid care l-a făcut președinte este cea corectă. Va fi destul de dificil, mai ales că astăzi nu mai avem contextul politic de acum patru ani. Mînzînă spune însă că nu ia în calcul decât victoria, motiv pentru care este în picioare înainte de răsărit și ajunge acasă în toiul nopții...

Realizăm că joacă un rol important acest online, criticile  însă nu au nimic constructiv”


Domnule președinte, constat că, în teritoriu, spre deosebire de acum un an sau doi, PSD nu se mai lovește de aceeași ostilitate din partea oamenilor. Este meritul dumneavoastră sau al opoziției?


- Sunt două lucruri diferite. În privința PSD, greșelile din trecut își spun cuvântul. Partidul era într-o degringoladă din punct de vedere organizatoric. Lucrurile acestea au fost determinate de deciziile greșite luate la nivelul Bucureștiului. În general, s-a mers pe principiul că, în cazul unui partid mare, rezultatele vorbesc, oamenii vor aprecia lucrurile bune, prin urmare nu mai avem nevoie de organizare politică la nivelul structurilor de jos, la baza partidului. Acest lucru ne-a dăunat la ultimele alegeri, când și implicarea structurilor de partid a fost una discutabilă, ca să nu folosesc cuvinte mai dure. Și atunci gândirea noastră a plecat de la mesajul că trebuie să mergem până în ultimul sat din județ, să discutăm cu oamenii, să le spunem ce am făcut bine sau rău. Avem vocația dialogului și cred că numai prin dialog cu oamenii putem stabili viitorul acestui partid. Din punctul de vedere al Opoziției, aceasta s-a împăunat cu niște rezultate nemeritate, lucrurile se văd în claritatea lor după preluarea guvernării. Așa se întâmplă când preiei o guvernare pe care nu ai câștigat-o sau când vii cu programe politice de tip «# ue PSD!» și «PSD, ciuma roșie!». Nu așa se performează! Oamenii realizează că avem de-a face cu o butaforie, cu mofturile unui președinte care își bate joc de o țară. Este unica situație în care, la 30 de ani de la Revoluție, nimeni nu știe când au loc alegerile. Ați mai pomenit așa ceva? Cine are interesul ca lucrurile să meargă prost și foarte prost în această țară? Rămâne ca electoratul să stabilească....


La modul și ritmul în care opoziția își dă cu stângul în dreptul, nu este exclus ca PSD să fie avantajat inclusiv de alegerile anticipate pentru parlament...


- Și aceste alegeri anticipate ne arată debandada de la nivelul partidului ce deține structura guvernamentală. Realizează că sunt incapabili să conducă România, iar exemplele pot începe din perioada 1996-2000, când România a mers către zona incapacității de plată. Au continuat cu „marile realizări” ale guvernării Boc-Băsescu, iar acum... fac tot ceea ce știu. Nu au nimic de-a face cu ideea de guvernare! Sunt puși pe distrugere!


Așa cum stau lucrurile în Argeș, considerați că vă vor crea probleme serioase?


- Nu luăm lucrurile superficial, în definitiv electoratul va decide. Ne punem problema dacă poate exista o crtitică constructivă la ceea ce s-a făcut bun sau rău în ceea ce a însemnat perioada de conducere a PSD la nivel de Consiliu Județean, de consilii locale...


Dacă în teritoriu ostilitățile s-au calmat, în on-line PSD rămâne la fel de înjurat. Aveți vreo strategie pentru acea zonă?


- Ceea ce se întâmplă în online este o critică fără fundament. Noua generația lucrează cu niște parametri clasici: tot ce face PSD e rău, tot ce fac ceilalți e de salutat. Nu cred că asta este România reală. Sigur, realizăm că joacă un rol important acest online, criticile acestea însă nu au nimic constructiv. Postările argumentate ale unor specialiști atrag comentarii de tipul „hoții”, „infractorii”, „ciuma roșie”, „comuniștii” ș.a.m.d.. Dacă lucrurile acestea țin loc de program de guvernare, atunci populația poate alege acest program de guvernare. 


Vă veți strădui să înlăturați aceste etichete sau este o cauză pierdută?


- Oamenii care stau și judecă lucrurile își dau seama că aceste etichete sunt pentru a denigra și lucrurile bune făcute în sistem. Nu tot ce a făcut PSD la nivel național poate fi trecut la categoria „mari realizări”. Au fost și nerealizări pe care ni le asumăm, nimeni nu este perfect. Important este ca atunci când tragem linie să fim pe plus. Nu putem discuta decât în termeni economici, arătând că în perioada guvernării PSD România a fost pe un trend ascendent. Nu o spune Mînzînă, ca un guru al cunoașterii, ci o spun organismele de statistică internaționale. Dacă ele spun că am fost pe creștere economică, vine un postac cu idei puține și fixe ca să dărâme un institut acceptat de Uniunea Europeană? În zona asta ne aflăm. Că sunt foarte mulți cei care vor să treacă la „și altele” aceste realizări, nu este nicio nenorocire.

 

„Ieșirile în decor ale unor primari țin de temperamentul lor”


Sunteți în plină campanie de desemnare a candidaților. Veți face și niște mișcări ceva mai curajoase? Spre exemplu, la Aninoasa sau Micești ați putea veni cu alte propuneri decât primarii în funcție? Ce contează mai mult: să câștigați o primărie sau să vă mai salubrizați partidul?


- Cred că cel mai important lucru pe care îl putem face la nivelul localităților este să ținem cont de părerea oamenilor. Ieșirile în decor ale unor primari țin de temperamentul lor. Nu putem analiza activitatea unui primar în funcție de asta. Vom discuta la nivelul structurilor de partid respective. Noi avem nevoie de candidați pe care să-i urmeze oamenii. 


Iar dumneavoastră nu vreți să le faceți bine cu forța...


- Ați dat două exemple, poate nu cele mai potrivite, pentru că veți constata că am luat decizii mult mai dure la nivelul altor structuri de partid, mergând până la dizolvarea organizațiilor respective. Timpul va vedea dacă am avut sau nu dreptate. Eu sunt în postura în care nu trebuie să am nici simpatii, nici antipatii. Trebuie să luăm cele mai bune decizii pentru partid. 


La Ștefănești ce faceți? Ați decis cu domnul Ion Mihalcea pe cine puneți primar? Înțeleg că dumnealui este cel care deține patentul...


- Văd că aveți informații la care noi nu avem acces...


Sunt convinsă...


- Din cât știu, domnul Mihalcea nu mai este membru PSD...


Nici nu are nevoie, e influencer de Ștefănești...


- ...nici măcar nu și-a exprimat dorința de a sprijini PSD...


E ocupat cu candidatul PNL, cu domnul Bărbuceanu, să-l facă primar?


- După unele voci, domnul Bărbuceanu nu a mai vrut să fie primar pus de domnul Mihalcea. Oricum, spiritul domnului Mihalcea este pretutindenar, ca să folosim o expresie din „Delirul” și prin urmare cred că va însoți toți candidații, pentru a nu rata și de data aceasta momentul în care să spună că a participat la alegerea primarului respectiv. 

 

„Neimplicarea va duce automat la excluderea de pe liste”


Răsuflați ușurat acum că lista pentru parlament s-a mai eliberat? Domnul Mircea Drăghici nu mai candidează, domnul Velcea va candida la Primăria Ștefănești...


- Nu am discutat absolut nimic despre lista pentru parlament. Vă spun că numai implicarea va face diferența între cei care vor fi pe listă și cei care nu vor fi. Neimplicarea va duce automat la excluderea de pe liste. Singurul angajament pe care l-am luat față de toată lumea este că voi fi alături de ei în muncă și organizare. 


Care sunt șansele să pierdeți majoritatea în Consiliul Județean, ținând cont de candidații anunțați și de faptul că PSD nu mai stă în sondaje ca acum patru ani?


- Nu luăm în calcul decât victoria. Altfel, stăteam acasă în papuci și ne trezeam la ora 9.00. 


La Pitești, vă veți implica în vreun fel în gestionarea orgoliilor personale de acolo?


- La Pitești, există o structură de partid aleasă care sigur va face față. Peste tot sunt zvâcniri de orgolii. Dacă totul ar fi ca o apă liniștită, am sta într-o dulce așteptare și nu ne-am gândi că ar putea veni niște valuri care să ne măture pe toți.


Vă mătură domnul Pendiuc. Umblă PER cu moaștele sale prin Pitești. Sunteți pregătiți să faceți față? 


- Sunt foarte mulți nostalgici, din păcate nostalgia asta ne-a jucat feste tot timpul. Îl respectăm pe domnul Pendiuc pentru tot ce a făcut în acești ani, dar a veni și a povesti acum despre ideea de ecologie în Pitești e cam mult... E o linie care, din păcate, a fost încălcată într-un oraș în care, la un moment dat, eram tributari pavelelor. Îmi amintesc, în tinerețea mea revoluționară, la o conferință de presă, am făcut apel la oameni să se închidă în case, pentru că la cum mergea pavelizarea existau toate șansele să se trezească cu pavele în sufragerie. Sigur, cu cât înaintăm în vârstă, devenim mai ecologiști, mai apropiați de natură, dar și trecerea asta prea bruscă dăunează grav sănătății.