Iohannis, anunț de ultimă oră. Ce se va întâmpla după 15 mai

Este prima conferință de presă din ultimele două luni a președintelui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, conferință la care participă și presa.

Astăzi, Klaus Iohannis a purtat discuții cu premierul Ludovic Orban pentru a stabili ce se va întâmpla după data de 15 mai, când expiră starea de urgență. În acest sens, președințele transmite că după 15 mai, măsurile vor fi relaxate gradual, menționând că 16 mai nu aduce o revenire la viața de acum câteva luni. Se mențin unele restricții, precum închiderea restaurantelor și a altor domenii de activitate cu public. 

 

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

După o lună și jumătate putem trage destul de multe concluzii statistice. Remarc că în această epidemie autoritățile împreună cu medicii și românii au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit că au maturitate, simț civic.

Se discută mult despre măsurile de relaxare. Vom ajunge și acolo. Am menționat că după 15 mai unele restricții vor fi reduse, dar nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită.

Iată și un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează – numărul de bolnavi raportat la un milion de locuitori. Am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Un raport foarte mare are Spania – aproape 5.000 dintr-un milion sunt pozitivi. În Italia – 3.000 la milion, date apropiate și în SUA. Datele din România sunt cele mai de jos, ceea ce ne arată că avem circa 600 de bolnavi la un milion de locuitori. De aceea am spus că autoritățile și cetățenii au rezultate foarte bune.

Nu ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate? Rezultate obținute greu, prin restricții majore. Sunt convins că oamenilor, medicilor – le este extrem de greu. Pericolul nu a trecut. E nevoie în continuare de maximă atenție.

Faptul că din 15 mai e posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în nici un caz să revenim la viața normală de dinainte de epidemie.

 

Rămân restricții în continuare, nu vom putea să ne întâlnim decât maxim câte trei, nu vom putea ieși la restaurant, nu vom putea să ieșim din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios.

Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane într-un loc, competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.

Măsurile pe care le vom lua de reducere a resticțiilor vor fi graduale. De la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine, din 15 iunie încă ceva.

Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi.

Este nevoie de o abordare responsabilă. În timpul stării de urgență majoritatea măsurilor au fost coercitive, ușor-ușor autoritățile trebuie se se retragă și oamenii simpli să preia responsabilitatea. Vom avea obligativitatea să purtăm măști, când suntem în spațiile închise, când călătorim cu metroul.

Guvernanții au acționat corect, acum urmeză să dăm și noi exemplu, noi, simpli cetățeni.

Atunci când a început epidemia, rezervele României au fost goale. N-au existat rezerve de măști, de biocide, au existat foarte puține medicamente. Toate cestea au trebuit procurate într-un timp record. S-au folosit nu doar banii puțini, s-au folosit cu mare succes și banii europeni și se folosesc în continuare. România are acum acces la un miliard și jumtate de euro care vor fi folosiți pentru dispozitive medicale, medicamente și sporuri pentru medici.