Invitaţie la artă autentică: S-a deschis Galeria „Ilfoveanu”

Cultura argeşeană a făcut săptămâna trecută un uriaş pas înainte, prin inaugurarea primei galerii private din judeţ. De joi, 25 mai, argeşenii iubitori de artă autentică pot admira lucrările expuse în cadrul Galeriei de Artă „Ilfoveanu”, amenajată în clădirea fostei Băi Comunale din Piteşti.


O idee mai veche a omului de afaceri Gheorghe Badea a prins viaţă zilele trecute, când prima galerie privată de artă şi-a deschis porţile la Piteşti, sub egida Fundaţiei Culturale „Ilfoveanu”. Prieten de-o viaţă cu Sorin Ilfoveanu, omul de afaceri i-a oferit, practic, acestuia recunoaşterea valorii pe care marele artist o reprezintă în arta românească.
„Totul se datorează maestrului Sorin Ilfoveanu, pe care îl felicit. Această poveste a început cu zeci de ani în urmă, iar acum 17-18 ani, maestrul s-a confesat la un pahar de vorbă că ar dori să își doneze o parte din opera sa orașului pe care l-a îndrăgit. Am luat o parte din acea sămânță aruncată de dânsul, iar la 3-4 ani tot reapărea. Ne întrebam cum se va materializa și, tot frământând, am ajuns la hotărârea (...) să se nască Fundația «Ilfoveanu» şi apoi Galeria de Artă” - a spus Gheorghe Badea la inaugurarea Galeriei de Artă „Ilfoveanu”. Vizibil emoţionat, la rândul său, pictorul Sorin Ilfoveanu a mărturisit: „Bunul meu prieten Gheorghe Badea mi-a creat în această seară unul dintre cele mai frumoase momente ale carierei mele artistice”.

Cei doi foşti colegi ai Liceului „I.C Brătianu”, rămaşi buni prieteni de-a lungul timpului, îşi dau astfel mâna, la numai doi paşi de acelaşi liceu, îmbogăţind Piteştiul cu o galerie de artă multifuncţională de valoare europeană – una dintre puţinele galerii private cu lucrări de autor din România.
Moderna galerie de artă găzduieşte sute de opere de artă ale familiei Ilfoveanu - picturi ale lui Sorin Ilfoveanu şi ale soţiei – Ana-Ruxandra, sculpturi ale fiului cel mare, Adrian, şi fotografii ale mezinului Nicu. De asemenea, va găzdui şi expoziţii temporare şi va organiza ateliere de creaţie şi cursuri pentru copii, concerte şi diferite evenimente culturale. În incinta Galeriei „Ilfoveanu” se află şi un magazin de artă, o cafenea şi o librărie.
La evenimentul inaugural au fost prezente aproximativ 300 de personalităţi, reprezentanţi de vârf ai vieţii publice, precum şi numeroşi artişti de valoare. Printre cei prezenţi s-au aflat fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, viceguvernatorul BNR, Adrian Vasilescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România - Petru Lucaci, pictori, critici de artă, oameni de afaceri etc.

 

Ana Stan, notar: „De astăzi, Piteștiul e mai bogat! S-a îmbogățit cu o Galerie de Artă - Fundaţia Culturală «Ilfoveanu», magazin de artă, cafenea artistică și atelier. Un spațiu miraculos creat de două familii de renume ale Argeşului - familia Badea și familia Ilfoveanu, un parteneriat de succes în domeniul artei, bazat pe experiența businessului și pasiunea pentru frumos, în strânsă legătură cu mediul artistic și societatea civilă.”

Ion Brănescu, om de afaceri: „Piteștiul primește un mare cadou, un model de respect pentru cultură şi valori adevărate... Felicitări pentru artizanii acestui frumos proiect, Gheorghe Badea şi Sorin Ilfoveanu!”

Liviu Stancu, fost secretar de stat: „Ilfoveanu - o uluitoare familie ce marchează istoria artei românești. Astăzi, au primit respectul binemeritat prin înființarea fundației omonime. Felicitări rarissimului gest de sprijin adus de către domnul Gheorghe Badea!”

Cristian Cocea, director Direcţia de Cultură Argeş: „De astăzi, Piteștiul se mândrește cu Galeriile «Ilfoveanu», o inițiativă privată, aparținând colecționarului și omului de afaceri Gheorghe Badea. Clădirea fostei Băi Comunale, modernizată și reamenajată, găzduiește un magazin de artă, ateliere, o librărie și o cafenea. Expoziția permanentă - cuprinzând lucrările maestrului, dar și ale doamnei Ilfoveanu și ale celor doi copii, Adrian și Nicu - ocupă două etaje! În seara asta a fost vernisajul, cu toată protipendada, dar de mâine e liber la vizitat! Ceea ce o să fac și eu, ca să mă bucur pe îndelete!”