Invitați de marcă la Filarmonica Pitești

Filarmonica Pitești organizează joi, 25 martie, de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, un nou concert simfonic. Conform ratei de incidență a COVID-19 la nivel de Pitești, vor avea acces doar 30% din spectatori. Aceștia vor purta măști de protecție și se vor așeza pe locurile disponibile din sală. 


Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Alexandru Ionuț Mija, participă, ca solist, violoncelistul Ștefan Cazacu. În program: Camille Saint-Saëns - Concertul  nr. 1 pentru violoncel și orchestră în la minor, George Bizet - Simfonia în Do major și Maurice Ravel - Bolero.


Dirijorul Alexandru Mija a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, secţia dirijat orchestră, clasa profesorului Petru Andriesei, şi pe cele de master ale aceleiaşi facultăţi la clasa profesorului Horia Andreescu. A efectuat turnee în străinătate (Austria, Germania) şi a susţinut concerte în toată ţara alături de Camerata LantoArte şi Camerata Regală. Are colaborări la Radio România Muzical şi la Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu Bucureşti. În 2010, a dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti la concertul simfonic desfăşurat în cadrul proiectului „De la ucenicie la măiestrie în arta dirijorală” şi, în 2015, la concertul Tinere talente, ediţia a patra. 
    
Deși tânăr (27 de ani), violoncelistul Ștefan Cazacu s-a impus pe scenele naționale și internaționale. Talentul îl moștenește de la tatăl său, marele violoncelist Marin Cazacu, alături de care a început studiul muzical, și de la mama sa, violonistă. Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, la clasa profesorului Răzvan Suma, și a Universității de Muzică din Viena, Ștefan Cazacu a obținut numeroase premii naționale (concursurile Eurovison Young Musicians, Paul Constantinescu, George Georgescu, Mihail Jora, Premiul Tînărului Interpret dăruit de  revista Actualitatea Muzicală) și internaționale (Austria, Croația). A susținut recitaluri în Olanda, Ungaria, Germania, Austria, Israel, România, a colaborat cu toate orchestrele simfonice din țară, dar și din Chișinău, Valencia, Alicante. Dintre dirijorii alături de care a urcat pe scenă menționăm pe Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters. 


Dacă dirijorul Alexandru Ionuț Mija a mai fost la pupitrul dirijoral al Filarmonicii Pitești, violoncelistul Ștefan Cazacu este în premieră ca solist, el mai fiind prezent la Filarmonica Pitești cu Ansamblul Violoncellissimo și alături de tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu, și sora sa, violista Iulia Cazacu, într-un concert susținut în stagiunile trecute.   
Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Filarmonicii Pitești, prețul unui bilet este 40, 30 sau 20 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de  reducerile aferente fiecărei categorii.