Investiţiile în cultura şi în patrimoniul cultural - prioritate a primăriei comunei Schitu Goleşti

Investiţiile în cultura şi în patrimoniul cultural - prioritate a primăriei comunei Schitu Goleşti

 

În ultimii ani, în afară de infrastructura subterană, rutieră şi investiţiile în cultură şi în păstrarea valorilor noastre naţionale, cântecul, jocul, portul au reprezentat şi reprezintă priorităţi pentru autorităţile publice locale din comuna Schitu Goleşti. Astfel, începând cu data de 1 august 2016, a fost înfiinţat ansamblul de dansuri populare „Hora” al Căminelor culturale din Schitu Goleşti, alcătuit din copii de la şcolile din comună, pregătit săptămânal de un instructor coregraf și, care, începând cu anul 2016, a participat atât la manifestările culturale organizate în localitate, cum ar fi Ziua Comunei, Ziua Diasporei, serbările de sfârșit de an școlar sau de Crăciun, Balul de Paşte, cât şi la manifestări organizate în alte localităţi - Covrigul cu Ou - Lerești, Parada Portului Popular - Mioveni, Mica Unire - Câmpulung - sau la emisiuni cultural-folclorice la posturile de televiziune Etno TV şi Curier Tv.

Începând cu 1 octombrie 2018, s-a înfiinţat, în colaborare cu Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti, grupul de canto popular „Muguraşii de la Schitu”, format din 15 elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 1, Schitu Goleşti, coordonaţi de un profesor de muzică. Şi acest grup a participat la manifestările locale şi la festivaluri de gen, cum ar fi Festivalul „Florile Dalbe” de la Curtea de Argeş, Festivalul de Colinde de la Câmpulung.

Sunt ansambluri care fac cinste comunei Schitu Goleşti, păstrează tradiţiile populare, cântecul, jocul şi portul popular, însuşiri specifice poporului român.

Autorităţile locale din Schitu Goleşti au o bună colaborare cu Şcoala Gimnazială Schitu Goleşti în care activează o trupă de teatru, „Pitici şi voinici”, formată din elevi, condusă de două cadre didactice, care a participat, obţinând premii, la diferite festivaluri de profil, la Turda, Ploieşti etc. Contribuţia primăriei constă în asigurarea transportului trupei de teatru la festivalurile de profil din țară.

Şi, pentru că activitățile culturale trebuie să se desfășoare în cămine culturale adecvate cu toate dotările necesare autoritățile locale din Schitu Golești au reabilitat şi dotat căminul cultural Lăzărești în perioada 2017-2018, valoarea investiţiei fiind de 570 mii lei, sume din bugetul local. În acest cămin cultural utilat modern au loc manifestări culturale, dar şi evenimente cum ar fi nunți, botezuri, etc., organizate de locuitorii din comună, şi nu numai.

Cel de-al doilea cămin cultural, cel din satul Schitu Goleşti, este într-un proces de reabilitare capitală, în cadrul unui proiect de finanţare cu fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, gestionat de Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale de la Târgovişte, valoarea de finanţare nerambursabilă fiind de 2.100.000 lei, iar termenul de finalizare a execuției este august 2020.

Se poate astfel concluziona că la Schitu Goleşti există preocupare prioritară atât pentru revigorarea vieții culturale tradiţionale, cât şi pentru reabilitarea patrimoniului cultural de la sate pentru a se crea condiţiile de realizare a actului cultural.