Investiţiile anului 2020 în Topoloveni

Investiţiile anului 2020 în Topoloveni

Proiectul de buget al oraşului Topoloveni a fost supus dezbaterii publice şi urmează aprobarea sa. Din cuprinsul acestuia remarcăm şi planurile de dezvoltare ale administraţiei publice locale, care mizează foarte mult pe atragerea fondurilor externe, cu proiecte inedite pentru judeţul Argeş. 


Prima creşă din oraş
Anul acesta se vor încheia lucrările de construcţie a primei creşe din oraşul Topoloveni. Sumele necesare proiectului au fost obţinute prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, valoarea totală a investiției fiind de 2.831.441,80 lei. Viitoarea creșă reprezintă o unitate de învățământ adresată copiilor cu grupa de vârsta 0-3 ani și are o capacitate de aproximativ 80 de locuri. Aceștia vor fi împărțiți pe grupe: 6 luni – un an, respectiv 1 an – trei ani. Construcția va avea subsol, parter și un etaj, o suprafață construită la sol de aproximativ 500 m2. După cum a subliniat primarul Gheorghiţă Boţârcă, clădirea creşei va fi în imediata vecinătate a grădiniţei cu program prelugit. Astfel, dacă o familie are doi copii preşcolari şi trebuie să lase unul la creşă şi altul la grădiniţă, să nu fie nevoiţi să stea pe drumuri între unităţi. 

137 de noi locuinţe sociale
Administraţia locală din Topoloveni excelează la capitolul locuinţe pentru tineri şi locuinţe sociale. După cum ne-a declarat primarul Gheorghiţă Boţârcă, prin ANL s-au construit deja 130 de apartamente, 80 fiind date în folosinţă încă din 2016, iar în acest an se vor începe lucrările pentru realizarea a 137 de locuinţe sociale, finanţate prin programe guvernamentale. „Avem 500 de solicitări pentru locuinţele sociale, care au un alt regim decât ANL-urile, atât prin prisma criteriilor de acordare, cât şi prin faptul că acestea rămân în patrimoniul administraţiei, fără a exista posibilitatea de a fi înstrăinate.“, a explicat edilul Gheorghiţă Boţârcă. 

 

Piste de biciclişti şi sistem bike share-ing pentru cei care fac naveta
Un proiect inedit şi cu beneficii multiple, finanţat din fonduri europene,  este cel ce are ca obiectiv „Modernizare /extindere alei pietonale şi construire piste de biciclişti în oraş Topoloveni”, cu o valoare totală a investiției de 17.690.149, 91 lei. În cadrul proiectului se vor realiza piste de biciclişti care vor lega zona centrală de zona limitrofă a oraşului de-a lungul străzii Calea Bucureşti (DN 7). Implicit vor fi lărgite şi trotuarele de pe traseul respectiv. Mai mult, se va achiziţiona şi instala o staţie de reîncărcare a autovehiculelor electrice şi hibride, tot pe Calea Bucureşti, prima din localitate. „Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să facă naveta sau să se plimbe cu bicicleta, vom implementa un sistem inteligent de închiriere a bicicletelor de tipul „bike sharing”.”, ne-a mai explicat edilul Gheorghiţă Boţârcă.

Un al doilea proiect, în valoare de 18.583.602,48 lei, finanţat tot prin POR 2014 – 2020, are ca obiectiv „Modernizarea și extinderea de alei pietonale și construire piste de bicicliști și de-a lungul drumului – DJ702”. În cadrul acestuia se vor construi piste de biciclişti care vor lega zona centrală de zona industrială și zona funcțională a orașului, cât şi lărgirea trotuarelor, staţie de încărcare vehicule electrice şi hibride şi puncte de închiriere biciclete. 


Concomitent cu amenajarea pistelor de biciclete se va implementa proiectul de creare a sistemului de iluminat stradal-rutier și ornamental-parcuri, cu corpuri de iluminat tip LED și telegestiune, în valoare totală de 18.178.194,93 lei, fonduri obţinute prin POR. 

Se continuă modernizarea drumurilor
Ca în fiecare an, infrastructura rutieră reprezintă o prioritate. Proiectul de „Modernizare drumuri locale în orasul Topoloveni”, cu o valoare a investiției de 10.600.000 lei se va implementa anul acesta. În cadrul proiectului, sunt cuprinse 26 de drumuri constituite într-o rețea care acoperă zonele Crintești, Boțârcani și Goronești și fac legătura cu drumul județean DJ 702. Lungimea totală proiectată a acestor drumuri este de 7.990 m care se suprapune în totalitate pe traseul drumurilor existente.

Centru multifuncţional de servicii sociale pe lista de investiţii
Pe lista de investiţii se mai regăsesc şi alte cheltuieli, trecute la secţiunea de dezvoltare, ce vor fi gestionate în cursul acestui an. Este vorba despre:
- dotare Cămin Cultural Ţigăneşti;
- plan urbanistic general şi regulament local de urbanism;
- centru multifuncţional de servicii sociale;
- reabilitare punte Ţigăneşti – Inuri;
- lucrări de intervenţii la clădirile publice în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.