Investiţie de lux în Piteşti pentru 167 de locuri de parcare

Lipsa locurilor de parcare reprezintă una dintre problemele ce nu par să-şi găsească soluţii în mai toate cartierele Piteştiului, unde cetăţenii cu greu îşi găsesc în fiecare zi un spaţiu liber printre blocurile îngrămădite ca sardelele pe care să-şi lase maşina. În ciuda eforturilor depuse în ultimii ani, când s-au măcelărit hectare de spaţii verzi pentru a face loc autoturismelor, locurile de parcare sunt încă insuficiente. Cum pe orizontal nu mai există soluţii, municipalitatea a decis să construiască parcări supraterane, iniţial fiind propuse trei astfel de investiţii. În final însă în urma evaluărilor, s-a ajuns la concluzia că două dintre ele - cea de la Spitalul de Pediatrie şi cea de pe Craiovei - nu se justifică pe motiv că s-ar fi generat prea puţine locuri de parcare în plus, comparativ cu costurile prea mari. În aceste condiţii, singurul proiect care a rămas în picioare este cel care vizează construirea unei parcări supraterane în cartierul Nord, în imediata vecinătate a Şcolii „Alexandru Davila” (fostă Nr. 14).


Investiţia va fi amortizată în... 380 de ani!


În zona respectivă, în ultimii ani, suprafeţe mari de spaţiu verde au fost betonate pentru a se amenaja noi locuri de parcare. Mai mult, curtea Şcolii „Al. Davila” a fost văduvită de frumosul parc în care copiii obişnuiau să se joace în recreaţie, transformat în parcare.

Cu toate acestea, administraţia locală susţine că este o criză acută de locuri de parcare în zonă. Parcarea supraterană de 167 de locuri ce ar urma să fie construită între blocuri se dovedeşte însă o investiţie de lux, în condiţiile în care - conform proiectului - va costa 85 de miliarde de lei vechi (aproape 2 milioane de euro).

La un calcul simplu, se constată că un singur loc de parcare va costa jumătate de miliard de lei vechi. Având în vedere că locurile de parcare vor fi închiriate de către cetăţenii din zonă pentru 140 de lei pe an, rezultă că investiţia se va amortiza în... 380 de ani. 

CITEȘTE ȘI ... Accident la Mărăcineni! O mașina a fost lovită frontal!

„Sunt costuri ridicate, dar nu avem ce face. Dacă în cazul parcărilor de la Pediatrie şi Craiovei nu se justifica cheltuiala pentru că se obţinea un număr foarte mic de locuri de parcare, la Şcoala 14 lucrurile stau altfel. Aici se vor face 167 de locuri noi de parcare. Este o zonă aglomerată, iar pentru cele 82 de locuri care există momentan se bat oamenii din opt blocuri”, ne-a declarat primarul Cornel Ionică.


Dezbătut în Consiliul Local Piteşti, proiectul parcării de lux din cartierul Nord a stârnit rapid consternarea unora dintre consilieri. Independentul Dănuţ Dinu consideră strigător la cer faptul că se doreşte alocarea unei sume atât de mari, cu atât mai mult cu cât, locuind în apropiere, a mers să vadă personal cum stau lucrurile şi nu i s-a părut că maşinile ar sta claie peste grămadă, şi s-a opus vehement acestui proiect:

CITEȘTE ȘI ... Incendiu puternic la Retevoiești! O vilă a fost cuprinsă de flăcări

„Un singur loc de parcare costă 7.500 de euro, când majoritatea locuitorilor au mașini de 1.000 de euro.

Ce facem noi aici? Parcăm mașini de 1.000 de euro pe locuri de parcare de lux? Nu înțeleg cum un om care câștigă 1.200 lei pe lună să fie bucuros că are parcare de 7.500 euro.

În plus, am fost în zonă și din cât am văzut nu e vreo aglomerare acolo, nu cred că cineva din zonă parchează la Rolast și apoi vine acasă, pentru că nu are unde să-și lase mașina. Aș prefera să gândim proiecte realiste și cineva trebuie să semnaleze problema”, a declarat Dinu.

Rămâne de văzut dacă şi cu ce costuri luxoasa parcare se va ridica printre blocurile din Nord, în condiţiile în care din ce în ce mai multe voci susţin că suma avansată este exorbitantă.

Sursa: Saptamanalul Ancheta