Întrebări şi răspunsuri pentru mamele de fete şi adolescente

Când trebuie făcută prima vizită la giecolog?

Într-un interviu acordat publicaţiei online www.qbebe.ro, medicul Marilena Băluţă, de la clinica Hera`s Med din Bradu a oferit răspunsurile la 10 întrebări pe care orice mămică de fată şi le poate pune la un moment dat. Dacă doresc să crească o viitoare femeie sănătoasă şi aptă să aibă la rândul său copii este bine de urmat sfaturile pe care le oferă medicul Marilena Băluţă.

„Prima vizită la medicul ginecolog este un moment important pentru orice adolescentă. Mamele ajung însă deseori să fie mai îngrijorate și mai agitate decât fetele. Pentru a face cu brio față acestui moment am pregătit o listă de întrebări pe care i le poți adresa medicului, precum și răspunsurile primite din partea specialistului. (...)

Răspunsurile ginecologului Dr. Marilena Băluță, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Hera`s Med și embriolog senior:

1. Când trebuie făcută prima vizită la ginecolog și ce se întâmplă atunci?

Patologia ginecologică poate apărea încă de la naștere. Sunt patologii care se asociază cu vârsta. Pentru că nu există specialitatea de ginecologie pediatrică, mămicile se adresează în perioada copilăriei medicului pediatriu. Odată cu menarha prima menstruație), mamele se adresează ginecologului. Dacă am trecut cu bine perioada copilăriei și adolescenței, primul consult ginecologic ar trebui început la vârsta de 16 ani. Spun 16 ani pentru că este vârsta legală la care o tânără se poate adresa ginecologului fără a fi nevoie de consimțământul unuia dintre părinți.  Ideal ar fi ca primul consult/consiliere ginecologic/ă trebuie făcut înainte de începerea vieții sexuale pentru a beneficia de informații corecte de la un specialist. În cadrul discuției, trebuie atinse subiecte care țin de igiena organelor genitale, bolile cu transmitere sexuală, metode de contracepție, prevenția și metodele de screening a cancerelor ginecologice, vaccinarea HPV și, nu în ultimul rând, despre perioada fertilă. Sunt din ce în ce mai multe femei care își doresc copii la vârste înaintate, fiind dificil sau chiar imposibil de obținut un copil cu ovocite proprii.

2. Când poate (fata/adolescenta) să folosească tampoane interne?

 Alegerea tampoanelor pe care le folosim trebuie să țină cont de confort și siguranță și mai puțin de reclame. Folosirea tampoanelor interne sau a cupelor menstruale de către virgine poate produce leziuni. De aceea este de preferat să se folosească tampoanele externe.

3. Ce produse de igienă intimă sunt recomandate? 

Multe dintre patologiile ginecologice sunt asociate cu produsele de igienă și modalitatea lor de folosire. Folosirea excesivă a igienei intime, în special dușurile vaginale fără indicație, modifică flora vaginală cu rol de protecție împotriva infecțiilor vaginale, modifică pH- ul vaginal, creând un mediu propice de înmulțire a bacteriilor. De asemenea, produsele de igienă intimă - fie că vorbim despre săpunuri, geluri de duș sau tampoane pot dezvolta alergii. Pentru igiena intimă trebuie folosite produse cu pH neutru.

4. Când este în regulă să se epileze (mai ales inghinal)? 

Așa cum am scris și mai devreme, trecerea de la copilărie la adolescență vine cu modificări fizice și psihologice vizibile pentru tânără. Ele mai sunt influențate și de mediul și anturajul tinerei - discuțiile cu colegele, reviste, mediile de socializare etc.  Epilarea părului în exces se poate face când acesta începe să deranjeze. Nu există o vârstă minimă la care tânăra poate folosi produse pentru epilare. În schimb, metodele de epilare definitivă, se recomandă a fi folosite dupa maturizarea sistemului endocrin pentru a se putea bucura de eficiența metodei.

5. Ce facem dacă își începe viața sexuală? 

În niciun caz nu intrăm în panică și nu aplicăm pedepse. Trebuie discutat deschis despre ce urmează. Despre metodele de contracepție, despre bolile cu transmitere sexuală. Dacă mama nu poate atinge subiectele sau nu există o comunicare bună, este de preferat ca această discuție să se facă într-un cabinet de planning familial, unde informțiile vin de la specialist.

6. Ce metodă de control a sarcinii este cea mai potrivită? 

Nu putem spune că există „o metoda potivită”. Metoda de contracepție se alege în mod corect, după discuția cu un specialist. Piața abundă de metode contraceptive, dar ele trebuie alese în urma unui control.

7. De la ce vârstă se recomanda examenul Papanicolau? 

Screening-ul pentru Papanicolau, conform ghidurilor, trebuie să înceapă de la 21 de ani. Este de preferat ca mămicile să-și vaccineze pentru HPV atât fetițele, cât și băieții. Cancerele în care este implicat Virusul Human Papiloma sunt singurele cancere care pot fi prevenite prin vaccinare. Între 21 și 29 de ani este suficintă testarea prin Papanicolau o dată la trei ani. Între 30 și 65 de ani, femeile pot face dubla testare - Papanicolau și genotipare HPV o dată la 5 ani sau Papanicolau o dată la trei ani.

8. Cât de des trebuie să vină la consultație adolescenta?

În mod normal, se face o evaluare ginecologică o dată pe an. Această evaluare trebuie să includă consult ginecologic și ecografie mamară.

9. Este nevoie să își examineze sânii (la fel ca femeile adulte)?

Autoevaluarea sânilor este o medoda ușoară și eficientă pentru descoperirea formațiunilor patologice, dar poate fi târziu atunci când vorbim despre un cancer. La femeile cu sânii mari autopalparea poate să nu vină cu informații. De aceea, o ecografie mamară poate vedea ce nu se palpează.

10. Ce ar trebui să știe adolescenta cu privire la menstruație? Când ar trebui să se îngrijoreze? 

Menstruația este parte din fiziologia aparatului genital. La adolescente poate fi mai abundentă și „dureroasă” și se datorează, de cele mai multe ori, sistemului genital imatur. Fluxul menstrual normal este între 30-80 ml. Sigur orice ”exces” trebuie să ducă tânara la ginecolog pentru a exclude o patologie genitală.