Între 5000-10 000 lei- amenda ITM dacă lucrați în Vinerea Mare!

După cum știm deja, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, și anume Vinerea Mare, a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, potrivit unui act normativ.

Astfel, salariații se vor bucura, pentru prima oară, de timp liber în Vinerea Mare începând din acest an.

Cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi usturătoare. Inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş pot aplica sancţiuni angajatorilor sub formă de amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Excepție de la regulă fac unităţile sanitare şi cele de alimentaţie public, precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă. Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Celor care muncesc într-una din aceste zile, trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau trebuie să li se acorde un spor  ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.