Vrem un post de ministru şi mai mulţi secretari de stat!

După o săptămână tensionată în care conducerea PSD Argeş a fost prinsă bine şi stâns la mijloc între „gândirile” celor de la centru şi aşteptările tranşante ale primarilor din judeţ, echipa de conducerea a filialei a finalizat şi a prezentat lista pentru alegerile parlamentare. O listă care a liniştit spiritele în filială şi care - prin modul de expunere - a consolidat poziţia liderilor judeţeni aflaţi în faţa primei provocări de gen de la preluarea mandatului. Ce va face Bucureştiul mai departe şi în ce măsură va ţine cont de aşezarea în bănci propusă de organizaţia Argeş rămâne întrebarea următoarelor săptămâni, până la depunerea documentelor care are ca termen-limită ultimele zile din octombrie. La nivelul PSD Argeş, se trece la pasul următor, şi anume organizarea precampaniei şi stabilirea unor targeturi care să asigure organizaţiei o poziţie bună în raport cu liderii de la centru. Despre etapa consumată cu emoţii în PSD, dar şi despre ce urmează în interiorul formaţiunii, am stat de vorbă cu secretarul general Ion Georgescu, primar al oraşului Mioveni:

Ca secretar general, sunteţi mulţumit de cum a decurs stabilirea listei PSD Argeş pentru alegerile parlamentare?

- Mulţumit sunt, dar întotdeauna e loc de mai bine. Şi o spun, pentru că avem un partid foarte mare, cu mulţi membri şi - implicit - cu mulţi oameni capabili să se afle pe o astfel de listă. Dar una peste alta, am trecut peste această etapă cu bine, într-o formulă mulţumitoare. Această listă este voinţa colegilor din Biroul Permanent Judeţean. S-a ţinut cont de opinia acestora, de experienţa profesională a celor propuşi, de experienţa parlamentară.

Aţi schimbat planul iniţial pe ultima sută de metri. Lista nu a mai fost prezentată colegilor în ordine alfabetică, ci în ordinea poziţiilor. Ce s-a întâmplat, ce a dus la această schimbare?

- Am făcut-o pentru o şi mai mare transparenţă. Preşedintele partidului, domnul Şerban Valeca, a apreciat că e mai bine ca lista să fie prezentată aşa, chiar de la prima strigare. Ca să nu mai iasă discuţii, ca să nu mai existe interpretări… A apreciat că în acest fel există o transparenţă totală şi faţă de opinia publică şi faţă de colegii de partid. Decizia domniei sale a fost îmbrăţişată de tot Biroul Permanent Judeţean şi aşa am ajuns să prezentăm lista exact cum pleacă ea din Organizaţia Argeş spre conducerea centrală.

Este exclus să avem vreun parlamentar trimis de la centru!

Ne aşteptăm la modificări semnificative din partea Bucureştiului, din partea conducerii centrale?

- Nu pot spune nici da, nici nu. Conform statutului PSD, Biroul Permanent Naţional şi preşedintele Liviu Dragnea au acest drept: de a modifica lista, în funcţie de evaluarea candidaţilor. Eu zic că – având în vedere rezultatele obţinute de Organizaţia Argeş în alegerile locale, atunci când ne-am poziţionat în primele zece organizaţii pe ţară – sunt destul de bine văzuţi la centru şi că dorinţa acestei Organizaţii va fi respectată.

Există riscul ca printre modificările pe care cei de la centru au dreptul să le facă să apară inclusiv vreun nume nou „paraşutat” pe lista din Argeş?

- Nu, categoric nu. Este exclus! Preşedintele Valeca a fost extrem de ferm pe acest subiect în discuţiile cu Bucureştiul, a luat poziţie exact aşa cum a anunţat şi nu vom avea astfel de candidaţi trimişi.

Revenind la lista realizată la nivelul judeţului, cum îi simţiţi pe colegii primari? Sunt mulţumiţi? Vor susţine în faţa electoratului lor această listă?

- În general, sunt mulţumiţi. Cred că era şi mai bine dacă domnul Gentea accepta să candideze şi să fie locomotiva de la Camera Deputaţilor, dar asta a fost decizia domniei sale şi am respectat-o.

Vizavi de primari, s-a difuzat informaţia conform căreia - la solicitarea acestora - pe locul 3 la Senat ar fi fost nominalizat domnul Gheorghe Stancu, de la Bascov…

- Şi eu am fost o jumătate de oră pe locul 4 la Camera Deputaţilor. Din confuzie…

Dumneavoastră, ca reprezentant al zonei Mioveni, ar trebui să fiţi mulţumit. Aveţi doi candidaţi pe lista, cu locuri eligibile: Simona Bucura-Oprescu şi Nicolae Velcea.

- Nu, nu aşa se pune problema pe listă. În primul rând, noi am încercat să acoperim cam toate zonele judeţului, prin reprezentanţi ai vechilor colegii parlamentare. În ceea ce priveşte Mioveniul, această zona şi-a susţinut candidatul: Simona Bucura-Oprescu. Domnul Velcea nu reprezintă Mioveniul, ci întreg judeţul. O spun, pentru că domnia sa este exponentul unei aglomerări mari de oameni, cei din Dacia Renault, şi noi am încercat ca partid – prin promovarea domnului Velcea către parlament – să reprezentăm cât mai direct această mare de cetăţeni din zona industrială Dacia, cetăţeni care provenin din tot judeţul, nu doar din Mioveni.

Pronostic: PSD Argeş va lua 7 deputaţi şi 2 senatori!

Care sunt aşteptările dumneavoastră în ceea ce priveşte rezultatul obţinut de PSD Argeş în aceste alegeri?

- Eu mi-am exprimat deja estimările: vom lua 7 deputaţi şi 2 senatori. Eu aşa zic. Sunt convins că argeşenii vor fi alături de noi. Am demonstrat că, prin cei 75 de primari şi prin parlamentarii existenţi, suntem o echipă puternică. Am demonstrat că putem face multe lucruri bune şi sper că în mandatul viitor vom face şi mai multe.

Având în vedere pronosticul de 2 senatori din 4, ar trebui să înţelegem că luaţi în calcul un mandat de senator şi pentru fostul dumneavoastră coleg Tudor Pendiuc (ALDE)?

- Are şansa dumnealui! Este un fost primar şi are şansa dumnealui!

Cum vă raportaţi, în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor alegeri, la ceilalţi competitori politici?

- Fiecare partid are strategia lui. Noi ne dorim să ne jucăm cartea de aşa natură, încât să îi convingem pe argeşeni - prin programele politice pe care le prezentăm, prin ceea ce ne propunem să facem - să fie alături de noi. În acest fel şi noi putem mai departe să cerem la Bucureşti să avem oameni nominalizaţi în anumite funcţii, oameni care să ne sprijine sau care să facă o legislaţie mai bună, mai solidă pentru toate comunităţile şi toţi primarii din Argeş, indiferent de culoarea lor politică. Pentru că legea se face unitar, pentru o ţară întreagă, nu în funcţie de partidele primarilor.

Cel mai potrivit ar fi un portofoliu la Transporturi

La nivel de Organizaţie PSD Argeş, mai sunt lucruri pe care doriţi să le puneţi la punct în perioada imediat următoare? Paşi exacţi, etape exacte…

- Începând de săptămâna viitoare, vom încerca să ne organizăm pentru precampanie aşa cum prevede legea. Să-i facem cunoscuţi pe candidaţi noştri, realizările noastre, proiectele noastre… Ştim, în mare parte, doleanţele argeşenilor. Ştim că primează locurile de muncă, realizarea autostrăzii Piteşti-Sibiu, aşa cum ştim că în anumite zone ale judeţului primează covorul asfaltic şi faptul că mai există unităţi şcolare cu toaleta în spaţiul exterior. Aşteptăm însă, în continuare, sugestiile şi problemele cetăţenilor, din fiecare zonă, din fiecare localitate. Desigur, nu pot promite eu acum că vom realiza într-un mandat de 4 ani rezolvarea tuturor problemelor, dar pot să promit că cele cu un impact mare asupra zonei vor fi soluţionate! Acestea sunt prioritare! Pe cele individuale care ajung până la nivel de sat le proate rezolva Consiliul Judeţean! Şi sunt convins că actuala conducere a Consiliului Judeţean le va soluţiona în proporţie de 90%. Anul acesta, este nevoită să lucreze pe o structură de buget „moştenită”, dar în următorii trei ani va avea propria organizare bugetară şi am convingerea că va soluţiona cele mai multe dintre problemele de acest gen. În aceeaşi situaţie sunt şi primarii aflaţi la primele mandate.

Ca perspectivă după alegerile parlamentare, după stabilirea unui potenţial guvern PSD, are Organizaţia Argeş aspiraţii şi pentru anumite funcţii în executiv?

- Dacă vom avea suficiente voturi, dacă argeşenii ne vor ajuta şi vom fi în primele 10 organizaţii, probabil că da!

Am mai fost de-a lungul anilor în primele zece organizaţii şi degeaba!

  • Am avut secretari de stat… Ce este important este faptul că actualul preşedinte Valeca îşi doreşte, ca şi noi, mai mult! Organizaţia îşi doreşte şi un post de ministru şi mai mulţi secretari de stat, pentru că avem oameni bine pregătiţi în diferite domenii şi ar fi păcat – fiind şi foarte aproape de Bucureşti – să îi nu promovăm pe oamenii nostri! Şi, dacă mă întrebaţi pe mine, cred că cel mai potrivit ar fi un portofoliu la Transporturi, având în vedere că cea mai importantă investiţie în zonă este autostrada Bucureşti- Sibiu. Un ministru care, venind acasă, ar putea monitoriza altfel, mai atent şi mai de aproape, evoluţia acestui proiect esențial, evoluţia lucrărilor... Acesta este punctul meu de vedere….Nu trebuie uitat că Argeşul este - una peste alta - un judeţ cu o industrie puternică, un judeţ din care pleacă un procent foarte important la PIB-ul României şi peste 25% din exporturile ţării şi, în ansamblu, un judeţ important pe harta economică naţională. Este păcat să nu sprijinim dezvoltarea acestei zone, pentru că - până la urmă, prin ceea ce impulsionăm - noi nu generăm doar creşterea economică şi dezvoltarea locurilor de muncă din Argeş, ci din întreaga ţară.

Sursa: Saptamanalul Ancheta