Pacienții Spitalului Judeţean vor beneficia de îngrijiri și în timpul grevei

Pentru prima dată în istoria sa, Spitalul Judeţean nu mai este condus de un medic, ci de un specialist în proiecte. De profesie inginer, Gheorghe Aurelian a fost şeful Unităţii de Implementare Proiecte din cadrul CJ, poziţia din care a coordonat implementarea unuia dintre cele mai importante proiecte cu fonduri europene accesate de administraţia judeţeană – „Managementul integrat al deşeurilor în judeţul Argeş”. Prin numirea sa la conducerea celei mai mari unităţi medicale din judeţ pentru şase luni, conducerea CJ şi-a propus să aducă un om capabil să pună la punct documentaţia necesară accesării de fonduri europene pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea Spitalului Judeţean, astfel încât acesta să poată emite pretenţii la statutul de spital regional.

Care au fost argumentele care au stat la baza deciziei conducerii CJ şi a preşedintelui Dan Manu de a vă desemna să conduceţi Spitalul Judeţean?

- Principalul argument care a stat în atenția conducerii CJ, în ceea ce priveşte decizia schimbării conducerii Spitalului Judeţean, a fost faptul că medicul care a girat această funcție aproape un an de zile, funcție de manager interimar, fiind chirurg și un medic tânăr, și-a dorit să-și facă meseria. A înțeles un an de zile să-și îndeplinească atribuțiunile, dar mai mult și-a dorit să se întoarcă în mijlocul pacienților. Și atunci s-a pus problema să găsească o soluție: ori un alt medic, ori pe cineva din interiorul Consiliului Județean sau din alte instituții, o persoană care pentru o perioadă de maximum șase luni să poată îndeplini atribuțiunile, care nu sunt deloc ușoare. Și, având în vedere faptul că este nevoie de investiții în spital - desigur că s-au mai făcut investiții, dar aici vorbim de unele mult mai importante - și existând oportunități asigurate de fondurile de finanțare europeană pe etapa 2014-2020, s-a gândit că o persoană care a căpătat anumite competențe în acest domeniu și care ar avea o experiență și în ceea ce înseamnă managamentul ar putea să îndeplinească această funcție. Sincer vă spun, nu am fost de acord din prima, dar am zis că, în cazul în care nu se găsește altcineva, nu pot să refuz propunerea domnului Manu, cu atât mai mult, cu cât am văzut că vrea să facă administrație performantă. Atunci când cineva are încredere în mine nu vreau să dezamăgesc.

Vă sperie această funcție? Vă întreb asta, pentru că cei care au fost înainte la conducerea Spitalului Judeţean au părut destul de încordaţi.

- Sigur, sunt motive de îngrijorare. Nu știu dacă s-au speriat, că altfel fugeau mai repede, dar motive de îngrijorare sunt, pentru că riscuri de a apărea fenomene adverse sau asociate actului medical nedorite care creează neplăceri sunt destul de multe și, atunci, desigur că gestionarea unor astfel de situații te face să fii îngrijorat. Altfel, este un spital care funcționează bine, cu personal calificat, deși insuficient din punct de vedere numeric, dar care reușeşte să mențină pe o linie de plutire și chiar să obțină indicatorii de performanță, majoritatea fiind chiar peste media pe țară.

Veți schimba ceva în politica managerială a spitalului?

- Ar fi foarte greu și foarte riscant, pentru cineva care are mandat pe o perioadă scurtă să încerce să intervină pe niște mecanisme care funcționează totuși. Nici vorbă de așa ceva. Nici nu mi s-a cerut și nici nu-mi stă în modul de-a lucra. Sigur, vor exista mici corecţii, necesare în anumite momente, acțiuni corective care se impun, nu costă nici bani și care pot aduce îmbunătățiri ale activității. La aceste acțiuni ne obligă, de altfel, și sistemul de asigurare a calității care este implementat, ISO 9001, și care a fost benefic în faza de acreditare a spitalului.

Zilele astea se vorbește despre greva medicilor, iar aceștia au declarat că vor refuza să mai îngrijească pacienții. Există posibilitatea să se întâmple așa ceva?

- Nu se pune o astfel de problemă și m-am bucurat că și liderul sindicatului majoritar a dovedit destulă maturitate și înțelegere că nu se poate juca cu asigurarea actului medical, dar, bineînțeles, nu este o joacă nici cu acțiunile greviste. Este foarte adevărat că gradul de insatisfacție al personalului sau niște diferențieri în salarizare creează stări de nemulțumiri și o atmosferă care nu e tocmai propice pentru obținerea performanței. Așa că am găsit calea de comunicare care să evite asemenea riscuri. Una înseamnă nemulțumirea și lupta sindicală care trebuie să ducă la rezultate, dar medicii nu își vor încălca jurământul în privința pacienților. Aceștia vor avea parte de îngrijiri la fel ca până acum.

Care este politica pe care o veți aplica împreună cu Consiliul Județean în vederea absorției de fonduri nerambursabile dedicate spitalelor regionale?

- Având în vedere intenţia de a absorbi fonduri europene pentru a se reconfigura unitatea medicală şi pentru a fi dotată astfel încât, în timp, să poată deveni spital regional, Spitalul Județean de Urgență Pitești are în vedere oportunitățile existente prin programele operaționale și aici aș menționa axa prioritară 3, prin care se pot obține fonduri necesare atât pentru creșterea eficienței energetice, cât și pentru recompartimentări, reamenajări, redimensionări de instalații, indiferent că sunt de încălzire, apă caldă, apă rece, ventilație. O a doua categorie de fonduri ar putea veni prin axa prioritară 8 „Dezvoltarea infrastructurii în sănătate”, care vizează compartimentul ambulatoriu, adică partea de policlinică ce este alipită spitalului şi care funcționează în condiții aproape de limita normalului. Cerințele sunt din ce în ce mai mari, așa încât și acolo este nevoie de niște extinderi care să permită desfășurarea actului medical în condiții bune. De asemenea, a existat preocupare pentru expertizarea tehnică a clădirii şi pentru punerea în aplicare a proiectului de consolidare a clădirii, creându-se astfel premisele pentru a se face extinderea spitalului și aici se au în vedere inclusiv fonduri din planul național de dezvoltare, prin OUG 28. Strategia există, la fel și preocuparea, dar trebuie să luăm în calcul şi concurenţa între proiectele de acest gen și atunci problema se pune, cu riscurile de rigoare, ca într-un timp relativ scurt să pregătim o documentație care să ne permită întrunirea punctajului necesar pentru a intra în lista proiectelor eligibile.

În ce măsură considerați că experiența anterioară ca manager de proiect vă ajută în demersurile Spitalului Judeţean de a accesa fonduri europene?

- Avantajul județului în acest moment este că noi avem închise toate depozitele neconforme, inclusiv cel de la Mioveni care avea termen de închidere 2017, astfel încât când se va trage linie la jumătatea anului viitor, noi stăm liniștiți, pentru că nu riscăm nicio penalitate. Succesul proiectului „Managementul integrat al deşeurilor”, pe care l-am coordonat, este poate și motivul pentru care s-a crezut că am competențele necesare pentru funcția de manager al Spitalului Județean Argeș. În strategia Consiliului Județean se acordă atenție tuturor unităților medicale, inclusiv Spitalului de Pediatrie, dar fără discuție că, problemele majore trebuind soluționate de urgență, este firesc ca și eforturile financiare și preocupărilor pentru absorția de fonduri nerambursabile să fie pe măsură. Fără aceşti bani nu se pot face progrese.

Se va mai investi în aparatură?

- Fără discuție, altfel nu putem vorbi despre îmbunătățirea calității actului medical. Și pentru că acum există o lipsă de bani, investițiile se fac etapizat. Cerințele sunt destul de mari, dar se fac cu discernământ și mă bucur că șefii de secții trebuie să opteze pentru niște priorități în achiziționarea echipamentelor, pentru că toate secțiile trebuie să beneficieze de sprijin în așa fel încât calitatea actului medical pe ansamblu să crească în mod uniform în toate secțiile și compartimentele spitalului.

Care e principala prioritate?

  • Să funcționeze serviciile medicale și prestațiile în parametri normali. E sfârșit de an, știm bine că la nivel național e criză de medicamente, trebuie găsite soluții pentru a avea medicamentația necesară, iar în ceea ce mă privește să încercăm cât mai rapid să ducem mai departe proiectele începute și să le pregătim pe cele care să ne asigure finanțarea pentru atingerea scopurilor despre care vorbeam.

Sursa: Saptamanalul Ancheta