Argeșeanca Gabriela Zoană: ”Mă voi sfătui cu autoritățile din Argeș privind problema dezvoltării regionale”

Din 2014 şi-a dorit un fotoliu de europarlamentar. Gabriela Zoană a candidat pe locul 20 pe listele PSD. Ce nu i-au adus atunci voturile, i-a adus acum Liviu Dragnea. Prin nominalizarea Vioricăi Dăncilă la funcţia de premier, fotoliul acesteia de europarlamentar a rămas vacant şi l-a ocupat următoarea pe listă, argeşeanca Gabriela Zoană. Avocată de profesie, din 2013, aceasta îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, ocupând o funcţie destul de importantă, cea de director general adjunct al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Pe parcursul carierei sale politice, Gabriela Zoană a mai deţinut şi funcţia de consilier local al municipiului Piteşti. Deşi a intrat de câteva săptămâni în pâine la Parlamentul European, a fost foarte activă, având câteva luări de cuvânt în plen. Noul europarlamentar argeşean are o perioadă scurtă de mandat, însă este rampa sa de lansare din următoarea sesiune de alegeri. Despre acomodare şi cum se vede Argeşul de la Bruxelles, ne-a oferit detalii într-un scurt interviu. 


# Dat fiind faptul că sunteţi la prima experienţă în postura de europarlamentar, cum a fost acomodarea?
- Este o reală provocare. Imaginea nu coincide deloc cu cea prezentată din afară. Lucrurile se mișcă într-un ritm uluitor, orice informație cu care intri în contact este importantă și trebui să lucrezi cu ea într-un ritm alert, cu mare vigilență și implicare. Vorbim totuși despre o instituție care lucrează cu viitorul țărilor membre ale Uniunii, este nevoie de implicare permanentă pentru că fiecare problematică are consecințele ei. Sigur, este un stil de viață cu care m-am obișnuit de mult timp, încă din perioada în care profesam ca avocat. E un volum mare de muncă, un volum mare de informație și, cel mai important, asemenea meseriei de avocat, trebuie să ai mereu în vedere interesul clientului, în cazul de faţă, interesul României şi al cetățenilor ei. 


# Ce înseamnă pentru argeşeni, ca beneficii, să aibă un reprezentant în Parlamentul European?
- Înseamnă, în primul rând, reprezentarea la nivel înalt a nevoilor pe care le au. Eu am fost permanent atașată de casă și de acest județ. De-a lungul anilor, am reținut fiecare problemă a oamenilor pe care i-am întâlnit și am încercat să găsesc soluții. De multe ori puterea de decizie nu a fost la mine, dar m-am luptat pentru nevoile argeșenilor. Asta voi face în continuare. Îmi asum responsabilitatea cu care am fost învestită și încerc să mă ridic în fiecare secundă la nivelul încrederii pe care oamenii mi-au acordat-o. 


# Cum a fost activitatea în prima săptămână de mandat?
- Îmi permit să spun că încă din prima săptămână am reușit să valorific niște oportunități importante pentru România. În calitatea mea de membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, am purtat o discuție cu d-nul Phil Hogan, comisarul european pe Agricultură, în care am militat pentru cuantumuri egale ale subvenţiilor pentru toate statele membre UE, condiții egale pentru toate statele membre și simplificarea nivelului de controale și reguli venite de la UE. Am atras atenția, de asemenea, asupra riscului depopulării zonelor rurale în lipsa unor politici care să încurajeze oamenii să rămână sau să se întoarcă la țară.
Am avut deja trei declaraţii politice în plenul Parlamentului European pe care le puteţi găsi pe site-ul PE.  În calitate de membru în Comisia de Drepturile Femeii și Egalitate de Şanse, prima mea declaraţie politică s-a axat pe egalitatea de tratament pentru puterea decizională. Am militat ca pentru pregătire profesională egală să existe o reală egalitate de tratament între bărbaţi şi femei în ocuparea unor poziţii decizionale.  Am cerut instituţiilor europene să creeze mecanisme eficiente care să susţină formarea profesională superioară a femeilor ca să putem vorbi despre o reală egalitate de gen. 
Fiind specialist în dreptul penal, dar și reprezentantă a Organizației de Femei a Partidului Social Democrat, am susținut o declaratie politică privind toleranța zero față de mutilarea genitală, întrucât datele statistice sunt îngrijorătoare: 200 milioane de femei din 30 de state au suferit mutilări genitale, iar la nivelul Europei 180.000 de femei sunt anual mutilate genital, ceea de afectează grav sănătatea, demnitatea și dreptul la viață al femeii. În această direcție, salut și apreciez eforturile Guvernului României în ceea ce privește noile legi privind violența domestică. 
De asemenea, am avut o intervenție în plenul Parlamentului European pe subiectul săptămânii, și anume dezbaterea privind statul de drept în România. Prin discursul meu de la Strasbourg, am ținut să o corectez pe d-na comisar european pentru justiție Vera Jourova în ceea ce privește eroarea gravă în care se află privind procedurile legislative din România. Reprezint România și sunt avocatul românilor în Parlamentul European, drept urmare nu am putut să nu îi demonstrez d-nei comisar cât de puternic s-a lasat dezinformată de Monica Macovei. 


# Care sunt priorităţile pe care vi le-aţi stabilit? Aveţi o perioadă de mandat destul de scurtă, ce puteţi realiza în acest timp?
- Am foarte multe proiecte pe agendă, din păcate timpul pe care îl am la dispoziție este foarte scurt. De aceea, voi face tot posibilul să bifez cât mai multe lucruri în acest an de mandat. Sunt câteva paliere în care vreau să-mi concentrez activitatea: justiție, agricultură, dezvoltare regională, drepturile femeii și egalitate de șanse. 
Vreau să mă implic activ în valorificarea potențialului agricol intern pe care îl avem prin susținerea inițiativelor gândite să sprijine agricultura românească. România are nevoie de politici bine susținute la Bruxelles, iar județul Argeș are potențial agricol care ne dorim să fie fructificat la maximum și cu ajutorul mecanismelor legislative și financiare europene. Militez pentru subvenții egale pentru toate statele membre și simplificarea procedurilor și a controalelor venite dinspre UE. 
Dezvoltarea regională este un subiect foarte important pentru noi, argeșenii. Mă voi sfătui îndeaproape cu reprezentanții administrațiilor publice locale din județul Argeș, ca împreună să găsim soluții eficiente pentru dezvoltarea și modernizarea județului nostru. 
 De asemenea, justiția ne va menține mereu cap de afiș. Eu, personal, ca cetățean, îmi doresc o țară cu un sistem judiciar corect, eficient care să-mi garanteze respectarea drepturilor. Îmi doresc ca România să aibă o voce puternică în Parlamentul European. România este un stat de drept, cu mecanisme procedurale foarte bine determinate, cu dublu control al procesului de legiferare: pe de o parte, controlul exercitat de Curtea Constituțională, iar pe de altă parte, controlul exercitat de președinte. Datoria mea este să le fac cunoscut adevărul colegilor noștri europeni, să nu îi las să cadă sub influența dezinformării d-nei Monica Macovei în detrimentul poporului român. 
Nu în ultimul rând, mă voi concentra pe dezvoltarea instrumentelor prin care aserțiuni precum „egalitatea de șanse” să nu fie cuvinte goale într-un discurs, ci să oferim șanse reale de pregătire profesională și integrare pe piața muncii tuturor femeilor. De altfel, așa cum colegele mă știu, voi fi o voce puternică pentru apărarea drepturilor femeii. 


# Cum v-au primit colegii din Parlametul European?
- Am avut parte de o primire caldă din partea colegilor mei și, încă de la început, aceștia și-au manifestat deschiderea de a lucra împreună în proiecte majore. Mă bazez pe expertiza și priceperea lor și sper să contribuim cu toții la promovarea intereselor comune ale României. 
 

Sursa: Saptamanalul Ancheta