Intervenție chirurgicală în premieră în Argeș!

De un an și jumătate, de când lucrează în județul nostru, medicul Alexandru Stoian a reușit să salveze viețile multor argeșeni. Ieri, singurul chirurg toracic din Arges a realizat o noua intervenție în premieră la nivelul județului. A fost o operație foarte dificila, care i-a ținut pe medic și pe pacient 7 ore în sala de operatie. "Vorbim despre un pacient cu o tumoră pulmonară, lob inferior stâng. A trebuit să îi extirp pacientului jumătatea inferioară a plămânului stâng și ganglionii aferenți. L-am avut alături în sala de operație pe doctorul Petcu, de la Chirurgie Vasculară. Ceilalți colegi aveau propriile cazuri de care trebuiau să se ocupe. Domnul Petcu este un medic cu experiență, fapt care a contat", a declarat medicul Alexandru Stoian.

În cazul în care operația nu avea loc, pacientul argeșean era expus unor riscuri majore, susține medicul Stoian:

"Șapte ore a durat operația. A fost una foarte dificilă. Intervențiile din sfera chirurgiei toracice sunt catalogate ca fiind unele dintre cele mai grele, cu multe riscuri. Gândiți-vă, tumora a fost la plămânul stâng, aproape de cord; a fost o intervenție pe un organ vital. Pentru realizarea acestei intervenții, pacientul a necesitat o pregătire specială în prealabil. S-au realizat investigații în sfera cardiologică, dar și pulmonară. Practic, prin intervenția chirurgicală reduci pacientului la trei sferturi capacitatea pulmonară. Trebuie să fii foarte bine pregătit pentru ca o asemenea intervenție să fie o reușită. Ce riscuri erau dacă această operație nu avea loc ieri?!

Evoluția unui cancer pulmonar are mai multe trepte. Cel mai mare risc este cel al unui deces. De asemenea, tumora se poate rupe și poate să se inunde arborele bronșic cu sânge. Mai mult, pot apărea metastaze. În cazul pacientului operat ieri, cancerul nu este confirmat prin examen, pentru că încă nu s-a luat o biopsie înainte, ci s-a scos tumora direct". 

Pacientul, un bărbat în vârstă de 65 de ani, din Tigveni, se află încă la Județean, Sectia ATI. "Perioada de refacere postoperatorie este destul de greoaie în acest caz. Bărbatul a stat anesteziat peste șapte ore. Vă dați seama că substanțele se elimină mai greu din corp, e nevoie între 24 și 72 de ore de recuperare. Îmbucurător este faptul că acum pacientul respiră spontan, nu mai este conectat la ventilator. Constantele sângelui sunt bune, analizele de laborator au ieșit bine. Aștept rezultatul radiografiilor, care sper să fie la fel. Atâta vreme cât primele 24 de ore de la operație decurg normal, înseamnă că totul s-a desfășurat cum trebuie în timpul intervenției. Evident, rămâne în sarcina mea și cea a reanimatorului să monitorizăm pacientul", a mai declarat chirurgul.  

Faptul ca a efectuat o altă operație în premieră pentru județul nostru, la Spitalul Județean Argeș, îi aduce medicului Alexandru Stoian o noua satisfacție profesională. La fel de important, susține chirurgul, este faptul că a putut veni, la timp, în sprijinul pacientului. "E important să avem astfel de reusite. Astfel, noi, medicii, ne simțim utili, în sprijinul tuturor bolnavilor. Foarte important este să și putem ridica standardele locale", a mai precizat medicul.


Felicitări, domnule doctor! Să scriem, curând, despre operații în premieră națională realizate la Spitalul Județean din Argeș!