Întâlnire la nivel înalt în domeniul energiei!

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, a participat ieri la semnarea unui Memorandum de Înțelegere între SN Nuclearelectrica SA și Parteneriatul pentru Cercetare și Educatțe pentru Sisteme Nucleare Avansate („CESINA”), reprezentat de Institutul pentru Cercetări Nucleare din cadrul Regiei Autonome pentru Energia Nucleară Pitești Mioveni (”RATEN ICN”).
La semnarea protocolului au participat și directorul general RATEN, Cristian Gentea, precum și președintele Consiliului Științific Șerban Valeca. Protocolul are o perioadă de valabilitate de 3 ani de la data semnării și poate fi prelungit cu acordul părților. 

Secretarul de stat Robet Tudorache, președinte al ALDE Pitești, a explicat că acest parteneriat constă în identificarea oportunităților de cooperare în programe punctuale, adaptate expertizei și necesităților ambelor părți, pentru  dezvoltarea proiectului ALFRED – reactorul de generație IV în a cărui dezvoltare România este implicată prin ICN Mioveni. 
“Semnarea acestui memorandum este un pas important pentru eforturile României în proiectul ALFRED. Acest parteneriat nu poate fi decât benefic pentru că reunește experiența cercetătorilor din ambele companii. Este în interesul fiecărui stat cercetarea și dezvoltarea celor mai noi, mai eficiente și mai sigure sisteme nucleare, iar din acest punct de vedere România se află printre principalii actori la nivel european și mondial. ICN Mioveni și Nuclearelectrica pot colabora pentru dezvoltarea, proiectarea, testarea, licențierea și construirea proiectului ALFRED, dezvoltat de consorțiul internațional FALCON. Pentru ministerul Energiei și pentru această guvernare cercetarea în domeniul nuclear și asigurarea unui mix  care să garanteze securitatea energetică a României, dar care să ne transforme și într-o țară cu un rol principal în regiune în acest domeniu sunt prioritare”, a apreciat Robert Tudorache. 

Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a subliniat că “o cooperare între compania pe care o conduce și ICN Mioveni este benefică în contextul în care România este unul dintre dezvoltatorii de tehnologii avansate nucleare, de reactoare de Generație IV, cum este și proiectul ALFRED”.

“Acordul semnat reprezintă un pas foarte important în crearea capabilităților la nivel național necesare pentru realizarea proiectului. Înalta expertiză și experiența existente la Nuclearelectrica în ceea ce privește autorizarea, proiectarea, punerea în funcțiune și operarea instalatiilor nucleare aduce o componenta esențială în activitatea dedicată implementarii proiectului ALFRED”, a precizat și Constantin Paunoiu, Director RATEN ICN.


Proiectul ALFRED, reactorul de demonstratie pentru tehnologia reactoarelor rapide racite cu plumb, este proiectul de referinta in cercetare pentru Romania, pe baza capabilitatilor tehnice existente si experientei Romaniei in domeniul nuclear.
În anul 2013 a fost semnat, la Bucureşti, acordul de formare a consorţiului internaţional FALCON (Fostering ALFRED CONstruction) de către  RATEN ICN, Ansaldo Nucleare şi ENEA. Reactoarele de Generatie IV sunt gandite sa utilizeze integral sisteme pasive de securitate nucleara (care nu necesita interventie) si sa garanteze o utilizare eficienta a combustibilului nuclear. Concret, o astfel de tehnologie de generatie IV, dezvoltata in Romania, argumenteaza complet pozitionarea energiei nucleare ca fiind una care raspunde integral cerintelor de mediu, competitivitatii din piata si imbunatatirii constante a functiilor de securitate nucleara pe termen lung.