Insula Belina - recuperată de Apele Române Argeş-Vedea de la oamenii lui Dragnea

Când spui Belina, instant îţi apare în minte figura lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, actual rezident la Penitenciarul Rahova, cu peştele în braţe. 

Săptămâna trecută, insula a revenit în patrimoniul Administraţiei Bazinale Argeş-Vedea, căreia îi fusese „răpită”, împreună cu braţul Pavel, în anul 2013, de către Consiliul Judeţean Teleorman. 

Insula a fost închiriată societăţii Tel Drum, iar în cei 7 ani de stăpânire, acolo s-a ridicat un fief al mai marilor social-democraţi. 

Trecerea din patrimoniul public al statului în cel al Consiliului Judeţean Teleorman este subiectul unui dosar DNA, care acum se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, şi îi are printre inculpaţi pe fostul vicepremier Sevil Shhaideh, fina lui Dragnea. 

La preluarea în proprietate a insulei de către Administraţia Bazinală Argeş-Vedea, au participat şi doi argeşeni: Marius Postelnicescu, directorul adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, şi Bogdan David, directorul ABAAV. 

Heliport pentru elicopterul care îl aducea pe Dragnea

Miercuri, 20 mai 2020, a fost semnat protocolul de predare-preluare de către Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea și Consiliul Județean Teleorman. Ulterior, pe 25 mai, la faţa locului, s-a deplasat o delegaţie formată din ministrul Mediului, Costel Alexe, directorii AN Apele Române, Ervin Molnar, şi argeşeanul Marius Postelnicescu şi directorul ABA Argeş – Vedea, Bogdan David. 

„Am vizitat insula pe care am preluat-o de la cei care, din 2013, încălcînd legea, cred că insule, suprafeţe, cursuri de apă pot fi ale lor. Din ce am observat acolo, pot să spun că sunt nişte construcţii puse sub lacăt şi nu am putut intra, deoarece paznicii de la Tel Drum nu ne-au lăsat. Ştiu că toate clădirile de acolo sunt sub sechestru DNA. Era şi o placă de beton, unde înţeleg că ateriza elicopterul lui Liviu Dragnea. Am înţeles din discuţii că fostul lider PSD venea acolo, nu foarte des ce-i drept, dar se ducea cu echipa lui. Mai făceau petreceri, şpriţuri...”, ne-a declarat directorul adjunct al AN Apele Române, Marius Postelnicescu. 

Referitor la heliport, regăsim detalii privind vizitele lui Liviu Dragnea pe insula închiriată de Tel Drum şi în mărturiile făcute de un pilot de elicopter în cadrul dosarului de corupţie de pe rolul Tribunalului Bucureşti.

„Prima oară când m-am dus acolo cu ani în urmă, am aterizat singur şi erau multe bălării. În urma unui transport al domnului Dragnea, când am aterizat pe insulă, am vorbit cu un administrator de acolo şi i-am solicitat să degajeze terenul, pentru că nu se putea ateriza. Ulterior, m-am dus cu domnul Dragnea şi era o platformă în construcţie. Am observat că terenul era compactat şi era beton pe câţiva metri pătraţi. Am aterizat pe acea platformă. (…) L-am transportat cu domnul Dragnea şi pe aghiotantul acestuia, Adrian de la SPP, precum şi alte persoane a căror identitate nu o pot spune. Cel mai mult am transportat patru persoane. În perioada campaniei, de obicei vara, mergeam cu domnul Dragnea în ţară şi apoi îl lăsam pe insula Belina”.

Cum a ajuns Belina de la Administraţia Bazinală Argeş – Vedea la CJ Teleorman

În 2013, Consiliul Judeţean Teleorman solicita Guvernului României emiterea unei hotărâri de guvern pentru a i se da în administrare insula Belina şi braţul Pavel. 
Cererea avea ca justificare o investiţie ce se dorea a fi realizată din fonduri europene: „Reabilitarea şi valorificarea cadrului natural al zonei Dunării - insula Belina Braţul Pavel, comuna Seaca, judeţul Teleorman". 

Proiectul avea în plan realizarea unui complex turistic şi sportiv cu tabere, hotel, aquapark, port pentru ambarcaţiuni mici, plajă etc. 
Pe hârtie era ceva idilic, dar nu s-a înfăptuit nimic din cele propuse, însă argumentele au fost suficiente pentru ca Rovana Plumb, ministru al Mediului pe atunci şi Sevil Shhaideh, secretar general în Ministerul Dezvoltării, să convingă guvernul să mute insula de la ABAAV la CJ Teleorman. DNA a considerat mutarea ca fiind un act ilegal, la fel cum a fost clasificată şi închirierea celor 278,78 ha din insulă firmei Tel Drum. 

Se va face expertizarea construcţiilor ilegale 

În continuare, aşa cum ne-a informat ABA Argeș-Vedea, a fost înaintată către OCPI Teleorman solicitarea de înregistrare, în registrul de carte funciară, a proprietății publice a statutului, respectiv a dreptului de administrare al AN  Apele Române. 

De asemenea, este necesară promovarea unei cereri de radiere a mențiunilor privind contractele de închiriere încheiate de CJ Teleorman cu TEL DRUM SA și dl Ilie Marian. (...) 

Totodată, vor trebui expertizate construcțiile ilegale, în vederea obținerii autorizării acestora sau a înlăturării lor, în  cazul în care normele incidente nu permit autorizarea. 

Se vor analiza oportunitatea și necesitatea închirierii  brațului Pavel și insulei Belina, asigurându-se, în același timp, conformarea exploatării/administrării bunurilor, raportat la normele incidente gestionării cantitative și calitative a resurselor de apă. 

În informarea de la ABA Argeş Vedea se mai arată că locatarii, respectiv Tel Drum şi Marian Ilie, au fost notificaţi cu privire la încetarea contractelor de închiriere şi, cu toate că nu au fost de acord, contractele se vor desfiinţa. 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta