Institutul Național de Sănătate Publică: Cine va fi testat și cine nu!

Pe baza sfaturilor oferite de Centrul European de Control al Bolilor, Institutul Național de Sănătate Publică a publicat noile norme de testare pentru coronavirus, precum și regulile de internare și externare a pacienților cu Covid-19.
În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import și cazuri de transmitere locala restransa.


Strategia se axează pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata. 
Prin urmare, vor avea prioritate la testare persoanele simptomatice care au fost în străinătate, contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmatm, cazuri de infecție respiratorie acută severă, care au fost testate negativ pentru gripă, din toate categoriile de varstă și din toate spitalele și persoane instituționalizate simptomatice.

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate
Pe de altă parte, nu vor fi testați contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate, altii decât personalul medico-sanitar, și persoanele asimptomatice care vin din străinătate. În cazul acestor categorii, vor fi făcute teste dacă apar simptome în decurs de 14 zile.
În cazul în care testele sunt pozitive, persoanele cu Covid-19 vor fi internate cu izolare în spital. Pentru externare, este nevoie de două teste negative făcute nterval de 24 de ore, din momentul în care medicul curant consideră că evoluția pacientului permite externarea.


Sursa: Digi24.ro