Instituţiile publice din Argeş - bune de plată după controalele Curţii de Conturi din 2019

Curtea de Conturi continuă să rămână un fel de bau-bau pentru şefii instituţiilor din Argeș. Şi asta, pentru că de ochii inspectorilor, care îşi bagă nasul adânc în toate actele contabile ale entităţilor publice, nu reușesc să fie ascunse neregulile, comise cu sau fără intenție. Anul trecut, pe lângă primării, la nivelul județului nostru au fost verificate și mai multe instituții de învățământ, unități medicale, dar și societăți subordonate autorităţilor locale. Ce nereguli au descoperit inspectorii Camerei de Conturi Argeș, aflați din materialul următor.

Consiliul Județean - prejudiciu mai mic decât multe primării

Consiliul Județean Argeș nu a scăpat nici anul trecut de controlul Curții de Conturi, chiar dacă prejudiciul descoperit este cu mult mai mic decât cel înregistrat în cazul unora dintre comunele argeșene. Astfel, în cazul instituției numărul unu a județului, inspectorii au considerat să s-au plătit nelegal 105.142 lei, pentru o serie de lucrări care nu ar fi fost executate la obiectivul de investiții „Pod pe DJ 731 B Sămara-Băbana, km 3+964 peste pârâul Vârtej, L=24 m, județul Argeș”. 

Spitalul Județean a plătit onorarii de zeci de mii de lei avocaților

Și câteva unități medicale din județul nostru au fost verificate anul trecut de inspectorii de conturi. Astfel, la Spitalul Județean, s-a descoperit că s-au plătit necuvenit în luna mai 2018 drepturi de natură salarială în sumă estimată de 100.720 lei, reprezentând sume compensatorii cu caracter tranzitoriu acordate peste nivelul prevăzut de lege.
Mai mult, s-a constatat că nu a fost justificată și nici supusă spre aprobarea Consiliului Județean Argeș necesitatea achiziționării unor servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, dat fiind faptul că în cadrul entității publice exista un compartiment juridic. În acest caz vorbim despre plăți considerate nelegale în cuantum de 87.000 lei – efectuate în cursul anului 2018.

În plus, s-a constatat că nu au fost stabilite, evidențiate și achitate contribuții de asigurări sociale și contribuții de asigurări sociale de sănătate în sumă estimată de 367.467 lei, aferente drepturilor de natură salarială reprezentând sume compensatorii tranzitorii, acordate personalului în perioada mai – noiembrie 2018.
Un alt spital verificat a fost cel de la Câmpulung. Aici au fost constatate plăți nelegale în sumă de 43.043 lei reprezentând contravaloarea lucrărilor acceptate la plată și decontate, dar neexecutate la obiectivul de investiții „Proiectare și execuție lucrări reparație capitală secția ATI”.

Găuri şi în contabilitatea societăţilor de servicii publice

- SPEP Piteşti. Conform raportului Curţii, şi Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiul Pitești ar fi decontat nelegal o serie de lucrări. Este vorba despre reparaţiile capitale la clădirea de pe Str. Victoriei, nr.42,  pentru care s-a imputat suma de 89.470 lei din banii plătiţi, în contul unor lucrări care nu ar fi fost efectuate. Prea mulţi bani s-ar fi plătit şi la proiectul „Lucrări de apărare mal Parc Lunca Argeșului”, unde de asemenea inspectorii de conturi au considerat că s-au plătit lucrări neexecutate în suma de 44.018 lei. 


- SC Aquaterm 98 SA Curtea de Argeș. În cazul acestei societăți, inspectorii au consemnat în raport plăți nelegale în sumă totală de 18.490,10 lei reprezentând contravaloarea indemnizațiilor pentru concediu de odihnă acordate necuvenit administratorului SC Aquaterm AG 98 SA Curtea de Argeș. 


- DGASPC Argeș. S-a calculat ca fiind plăți nelegale, în sumă de 28.512 lei, o serie de drepturi salariale pe care 5 salariați ai centrelor DGASPC Argeș le-ar fi primit necuvenit, pentru că au fost încadraţi greşit pe funcții. Alţi 20.158 lei figurează tot la capitolul drepturi salariale acordate necuvenit unor angajaţi ai DGASPC.

Instituțiile de cultură şi-au recuperat toate prejudiciile

Verificat în luna noiembrie a anului trecut, la Centrul Cultural Județean Argeș inspectorii Curții de Conturi au descoperit că au fost efectuate plăți nelegale în cuantum de 154.000 lei pentru reabilitarea și modernizarea sediului. Ulterior s-a procedat la recuperarea integral a pierderii patrimoniale suferite, abaterea constatată fiind astfel remediată.
La Centrul Cultural Pitești, s-au descoperit venituri provenite din taxele de înscriere aferente cursurilor efectuate care nu au fost evidențiate în contabilitate în cuantum de 26.000 lei. Per total, valoarea abaterilor constatate s-a ridicat la 58.000 lei, bani care au fost recuperaţi în totalitate ca urmare a măsurilor impuse de reprezentanții Curții de Conturi.

Dobânzile pentru hotărâri acordate profesorilor - taxate de inspectorii de conturi

La Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”, Curtea de Conturi a estimat abateri de 489.000 lei, reprezentând dobânzile stabilite prin sentințe ale instanțelor de judecată, care ar excede nivelului legal reglementat. O altă instituție de învățământ la care au fost constatate abateri este Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima”. Valoarea acestora se ridică la 2.892.000 lei, acestea provenind în totalitate din faptul că au fost calculate, evidențiate și raportate prin bilanțul contabil întocmit la data de 31.12.2018 provizioane pentru litigii aferente drepturilor salariale câștigate în instanță mai mari decît nivelul reglementat al acestora.
Au existat şi instituţii la care inspectorii nu au avut ce să impute sau la care problemele descoperite au fost minore, pe lista entităţilor care au avut contabilitatea în regulă figurând ADI Servsal, Primăria Mioveni, Primăria Topoloveni, Centrul Cultural Mioveni, Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu” Curtea de Argeș şi colegiile „Alexandru Odobescu”,  „Zinca Golescu” şi „Armand Călinescu”.


 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta