Inspectorul şcolar general: „Prea puţini părinţi şi-au exprimat acordul pentru testele rapide!”


Încă din primele zile de la revenirea copiilor în bănci, în şcolile din judeţ s-au distribuit circa 30.000 de teste rapide antigen. Acestea au ajuns în circa 90 de unităţi care au şi personal medical în cadrul cabinetelor şcolare, urmând a se găsi soluţii şi pentru cele unde nu sunt medici. 

Din păcate, deşi testele asigură un diagnostic rapid şi ar permite un control ridicat al persoanelor pozitive, limitând astfel răspândirea virusului, ele nu pot fi efectuate pe toţi suspecţii. 

În primul rând, lipseşte acordul părinţilor. „Foarte puţini părinţi au consimţit pentru efectuarea testelor rapide antigen.”, ne-a declarat inspectorul general Liliana Murguleţ, la o lună de la redeschiderea şcolilor, când numărul cazurilor este în creştere. Din acest motiv, în cazul în care apare un elev suspect, doar colegii în cazul cărora părinţii şi-au dat acordul pot fi supuşi testării, deşi există suficiente teste atigen. 

Un al doilea motiv pentru care acestea nu se pot efectua este lipsa personalului medical. Acolo unde nu există cabinete şcolare, primarii ar fi trebuit să încheie contracte cu medicii de familie din localitate. Însă nici aici nu a existat interes, după cum ne-a explicat inspectorul şcolar Liliana Murguleţ. 

Astfel, săptămâna trecută, s-a întâlnit o situaţie în care contacţii unui elev şi ai unor profesori nu au putut fi testaţi din acest motiv. La şcoala din Nucşoara, un elev de clasa a VII-a a fost depistat pozitiv. Tatăl băiatului este directorul şcolii, iar mama este profesoară în cadrul aceleiaşi unităţi. Cursurile au fost mutate în online, fiind deja vorba de un focar. Din păcate, elevii nu au putut fi testaţi, deoarece nu există contract cu un medic de familie. 

Sursa: Săptămânal Ancheta