INFOTRAFIC la această oră! Iarna a pus stăpânire pe România

UPDATE ora 15:00

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră este deviată pe sensul de mers Constanţa - Bucureşti al Autostrăzii A2, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (zăpada acumulată pe carosabil şi vântul care o spulberă, reducând semnificativ vizibilitatea). Astfel, se va părăsi autostrada la kilometrul 143, în localitatea Feteşti, judeţul Ialomiţa, prin DN 3B, urmând a se circula pe DN 3A, până în localitatea Drajna Nouă, judeţul Călăraşi, unde se va intra din nou pe autostradă la kilometerul 103. Precizăm că pe parcursul zilei s-au produs mai multe evenimente rutiere în care diferite autovehicule au derapat din cauza zăpezii, însă acestea au fost scoase rapid pe banda de urgenţă, astfel că traficul nu a fost afectat. Nu au rezultat victime în urma coliziunilor, doar pagube materiale.

UPDATE ora 12:00

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza căderilor masive de zăpadă, autorităţile bulgare au luat decizia restricţionării autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12 tone pe DE 85, între Ruse şi Byala, respectiv DE 70, între Ruse şi Razgrad. Din acest motiv, este impusă restricţia de tonaj şi pe teritoriul ţării noastre, pentru autovehiculele grele care se deplasează spre Bulgaria prin DN 5 - P.T.F. Giurgiu - Ruse.

De asemenea, pe DN 3, între localităţile Lehliu şi Cuza Vodă, judeţul Călăraşi, a fost impusă restricţie de tonaj pentru autoturismele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pentru a se permite utilajelor CNAIR să acţioneze pentru curăţarea carosabilului de zăpadă şi împrăştierea de material antiderapant.

 

Conform centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, la această oră se circulă în condiții de iarnă în județele aflate sub atenționare meteo de cod galben de ninsori, respectiv: Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei. Pe Autostrăzile A1 București-Pitești și A3 București-Ploiești ninge ușor, însă fără ca zăpada să se depună. Cu toate acestea, carosabilul este umed, ceea ce împinge șoferii la mai multă vigilență.

În schimb, pe Autostrăzile A2 București-Constanța și A4 Ovidiu-Agigea ninge viscolit, iar vizibilitatea este redusă aproximativ 100-200 de metri. De asemenea, este depus un strat subțire de zăpadă, însă se acționează cu utilaje și material antiderapant. 
Toate porturile de la Marea Neagră sunt însă închise în prezent, din cauza vântului puternic.


Situația traficului în țară:

- Pe DN 2H, în Milișăuți, Suceava, la kilometrul 4+776 sunt reparații asupra podului din localitate, astfel că circulația se desfășoară pe rutele ocolitoare DN 2 și DN 17A Rădăuți-Suceava.
- Pe DN 2L, în Soveja, Vrancea, la kilometrul 59-900, drumul este închis ca urmare a precipitațiilor abundente, ce au dus la prăbușirea dalei de beton a podului, pe lățimea căii rurale
- Pe DN 7C, Transfăgărășean, ded la kilometru 104 până la kilometrul 130-800 de metri, drumul este închis din cauza instabilității atmosferice la altitudine
- Pe DN 12B, în Slănic Moldova, Bacău, drumul este închis pe segmentul kilometric 16+450-17+500, căci în localitate s-a produs o cedare a terasametrului de drum, care a dus la surparea acestuia pe o lungime de 3 metri. Traficul ocolitor se face pe: DN 12B km 16-450-Str. Vasile Alecsandri, DN 12B km 17-500 și retus.
- Pe DN 21A, între Bărăganul, Braăila și Țăndărei, Ialomița, pe tronsonul km 0-12 drumul este închis din cauza unor lucrări la sistemul rutier.
PE DN 67C, Transalpina, accesul este blocat din cauza căderii de zăpadă pe tronsonul Rânca, Goj-Obârșia, Vâlcea, între kilometri 34-800 de metri, respectiv 59-800 de metri.

 

Poliția recomandă!

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, recomandăm conducătorilor auto:

- să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire şi să le folosească adecvat în trafic, pentru a vedea şi a putea fi observaţi de ceilalţi şoferi;

- să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare;

- să circule cu viteză redusă;

- să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;

- să nu efectueze depăşiri riscante;

- să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;

- să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.

 

Starea Drumurilor Județene din Argeș.

În contextul avertizării de cod galben de intensificări susţinute ale vântului, ninsori viscolite, strat de zăpadă şi depuneri de gheaţă, emis de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  în ultimele 24 de ore, în cursul nopții trecute, utilajele Regiei Județene de Drumuri Argeș au intervenit permanent pentru asigurarea traficului în bune condiții pe drumurile județene.

Totodată, pentru perioada următoare, districtele Regiei Județene de Drumuri Argeș sunt pregătite de intervenție, cu material antiderapat și utilaje.