Incredibil, dar adevărat! Judecătorii câştigă şi peste 2,5 miliarde pe an, dar vor salarii cu 25% mai mari

Deşi câştigă printre cele mai mari lefuri din justiţia europeană, magistraţii din România nu se mulţumesc cu ceea ce primesc şi vor şi mai mult. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis o notă Ministerului Justiției prin care cere alocarea fondurilor necesare pentru creșterea cu 25% a salariilor tuturor judecătorilor de la curțile de apel, tribunale și judecătorii din țară. Asta, în condiţiile în care judecătorii câştigă şi peste 2 miliarde de lei vechi pe an!

În plină criză pandemică, când Guvernul dă din colţ în colţ să găsească resurse pentru ca ţara să reziste, cea mai bine plătită categorie de bugetari din România vrea salarii şi mai mari. Pretextul invocat de CSM este că în acest moment judecătorii de la Înalta Curte, din CSM și de la Inspecția Judiciară - instituții care au buget propriu - încasează salarii calculate la o valoare de referință sectorială de 605,22 de lei, în timp ce toți ceilalți judecători din țară au salariile calculate la o valoare de referință sectorială de 484,18 lei. Asta în condiţiile în care şi cel mai prost plătit judecător câştigă de aproximativ patru ori mai mult decât salariul mediu.

 

CITEȘTE ȘI ... Operațiune de amploare! Descinderi și în Argeș: Cercetați pentru înșelăciune și spălare de bani


 Cât încasează şefii instanţelor din Argeş


Dincolo de argumentele mai mult sau mai puţin cu acoperire, să aruncăm un ochi pe veniturile magistraţilor argeşeni, aşa cum reies ele din cele mai recente declaraţii de avere, majoritatea completate în vara anului trecut.


# La Curtea de Apel Piteşti, preşedintele Marius-Gabriel Săndulescu a încasat într-un an 218.589 lei, rezultând o medie de peste 18.000 lei pe lună. Adjuncta sa, vicepreşedinta Raluca-Emilia Trandafir, a declarat un  venit anual mult mai consistent, de 245.476 lei, ceea ce înseamnă mai mult de 20.000 de lei lunar. 
# La Tribunalul Argeş, fosta şefă, Mariana Vârgă, proaspăt pensionată, a primit într-un singur an 262.535 lei din salariu (aproape 22.000 lei pe lună), la care s-au adăugat alţi 19.719 lei reprezentând remuneraţia pentru participarea la alegerile europarlamentare. La rândul ei, Andreea-Monica Prunaru, cea care asigură cu delegaţie interimatul la şefia acestei instanţe, a realizat venituri anuale de 197.875 lei plus 11.900 indemnizaţie pentru alegeri.
# La Judecătoria Piteşti, preşedinta Simona Podea a încasat un venit mediu anual de „doar” 150.341 lei, în vreme ce adjunctei sale Gabriela Apostol i-au intrat în conturi 220.917 lei într-un an, aproape la fel ca şi celebrului său soţ, judecătorul „Masterchef” Apostol.
Ca o comparaţie, potrivit unei analize Riseproject, la nivelul anului 2018, România își plătea judecătorii cu cele mai mari salarii din Uniunea Europeană, raportul veniturilor fiind de 8,1 ori mai mari decât salariul mediu din țară. 

 

Preluat: saptamanalul ancheta