(VIDEO) UPDATE! Război de stradă în București!

UPDATE ORA 23:53

Potrivit ultimelor informații, peste 400 de persoane sunt rănite.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj în urma violențelor din această seara:

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

UPDATE ORA 23:45

Potrivit Digi 24, doi protestatari ar fi furat două arme de foc din dotarea Jandarmeriei. 

Se pare că angajații unui magazin au sunat la 112, după ce mai mulți protestatari ar fi intrat cu forța în magazin cu scopul de a provoca incidente violente. 

La fața locului au ajuns 2 detașamente de jandarmi, moment în care au început violențele. Jandarmii au fost împinşi în incinta magazinului, iar protestatarii au furat două arme de foc din dotarea lor.

UPDATE 23:20

Doi jandarmi, dintre care o femeie, au fost înconjurați de protestatari cu puțin timp în urmă. O parte dintre protestatari îi loveau pe cei doi, o trăgeau de păr pe femeia îmbracată în uniforma Jandarmeriei Române. Alți protestatari au încercat sa îi protejeze.
Până acum, 247 de oameni sunt răniți, potrivit Digi 24.

Imaginile de la fața locului sunt de nedescris, incidentele fiind din ce în ce mai grave. „O bătaie generalizată, este o situație mult mai gravă. Peste tot sunt gaze lacrimogene, toată piața e plină de gaz lacrimogen, jandarmii au intrat în oameni”, transmite Laurențiu Rădulescu, jurnalist Digi24.

UPDATE ORA 21:40

110.000 de oameni se află în fața Guvernului. Aproximativ 140 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor.

Și marile orașe ale țării sunt organizate proteste: Cluj-Napoca – 10.000, Iași – 7.000, Sibiu – 5.000, Brașov – 4.000, Timișoara – 2.500, Baia Mare – 1.500, Constanța – 1.200, Oradea – 800, Craiova – 200.
Totodată, galeriile echipelor de fotbal nu confirmă prezența ultrașilor la protest.

 

UPDATE ORA 21:15

Jandarmeria Română anunţă că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea. 

"În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane!", se arată într-un mesaj al Jandarmeriei Române postat pe Facebook.

UPDATE ORA 20:40

Peste 60.000 de oameni se află în fața Guvernului, potrivit unor estimări. Deşi spiritele s-au calmat, a fost dublat numărul celor din forţele de ordine.

În unele locuri, câțiva oameni continuă să arunce cu diverse obiecte în jandarmi, iar aceștia au folosit din nou gaze lacrimogene. 

UPDATE ORA 19:00

 Jandarmeria Română face apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe:
„Vă rugăm să vă delimitați de grupurile care provoacă violență! Pentru siguranța voastră și a tuturor!
Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunțat inițial, pe rețelele de socializare, ca fiind unul pașnic.
Recomandăm celor care intenționează să se alăture protestatarilor din Piața Victoriei să nu vină însoțiți de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violențelor înregistrate în ultimele ore.
Facem, în continuare, apel la calm! 
Respectăm dreptul tuturor celor care doresc să protesteze pașnic!
Respectăm, în egală măsură, dreptul celor care nu doresc să protesteze! 
Suntem și rămânem în slujba cetățenilor! Singura noastră preocupare este liniștea voastră, a tuturor și nu vom ezita să o restabilim ori de câte ori ea este tulburată”
, a transmis Jandarmeria prin intermediul rețelei de socializare Facebook.

UPDATE ORA 18:45

Noi incidente au avut loc în Piața Victoriei. Mai multe persoane au încercat să rupă gardul jandarmilor, iar aceștia au ripostat cu gaze lacrimogene.

O tânără a fost intoxicată cu gaz lacrimogen și a fost preluată de o ambulanță SMURD. De asemenea, o persoană vârstnică a avut nevoie să fie cărată pe brațe de medici.

UPDATE ORA 17:30

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, protestatarii au aruncat cu urină și excremente în jandarmi, dar și în alți oameni aflați la manifestație.

”Colegii mei discută în permanență cu protestatarii. Au fost aruncate pungi cu excremente, cu urină. Pietre, bucăți rupte din carosabil, au lovit nu doar jandarmi, ci și persoane prezente la adunarea publică. Colegii mei au folosit spray-urile individuale de protecție. În acest moment situația s-a calmat” a spus Georgian Enache la Digi 24.

Trei jandarmi au suferit răni ușoare.

UPDATE ORA 17:15

Mai mulți oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pompierii și medicii de pe echipajele SMURD intră din minut în minut în mulțime pentru a scoate oameni cărora le-a venit rău fie din cauza căldurii, fie din cauza gazelor lacrimogene.

Sute de jandarmi se află la fața locului. Oamenii încearcă în continuare să ajungă cât mai aproape de Guvern. Se strigă „Jandarmeria apără hoția!”

Grupuri de protestatari continuă să vină în Piața Victoriei.

UPDATE ORA 17:00

Din nou momente tensionate în Piața Victoriei. Protestatarii au încercat să forțeze lanțul format de jandarmi și au aruncat cu sticle de plastic în aceștia. Forțele de ordine au fost nevoie să folosească iarăși gaze lacrimonegene.

Sute de oameni s-au adunat în Capitală, la protestul diasporei. Aceștia cer Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al social-democraţilor şi de decizile luate de aceştia privind legile justiţiei şi Codurile penale, de demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă şi de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea se află la conducerea Camerei Deputaţilor în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare

Mai multe incidente au fost înregistrate până la această oră. Manifestanții au forțat de jandarmi din fața Guvernului. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Traficul este blocat în zonă.

De asmenea, un alt incident a fost înregistrat, după ce un tânăr a venit cu cătușe la protest, iar jandarmii i-au cerut să le dea jos că nu are voie cu ele. Lumea a inceput sa protesteze față de gestul jandarmilor și sa huiduie.

Un alt bărbat care tulbura ordinea publică în zona protestului şi un altul care avea asupra sa spray-uri graffiti au fost duşi la poliţie.