Începe programul Rabla 2017

Conform Administrației Fondurilor de Mediu, programul Remat 2017 este pe punctul de a începe săptămânile viitoare, deși nu există încă o dată exactă stabilită pentru acest start. Estimările instituțiilor statului cu privire la începerea programului pentru anul în curs se referă la perioada imediat următoare (prima parte a lunii mai), așa că atât firmele, cât și persoanele fizice care doresc să trimită mașinile vechi la casat trebuie să fie pregătite și informate cu privire la mecanismul de funcționare a acestui program, mai ales că au apărut modificări semnificative în raport cu anul 2016.

Anul trecut, Remat a cunoscut un succes răsunător, cele 13.000 de vouchere puse la dispoziție de Ministerul Mediului fiind epuizate la scurt timp după debutul programului. A urmat o suplimentare cu încă 4.000 de tichete, dar și acestea s-au epuizat rapid, iar Ministerul Mediului a decis o nouă alocare bugetară care acoperea circa 2.000 de tichete.
Se pare că românii devin tot mai interesați de acest sistem, iar înnoirea parcului auto din România este un obiectiv din ce în ce mai ușor de realizat.

Casarea unei mașini va fi recompensată cu 8.000 de lei

Spre deosebire de anul trecut, când s-a alocat suma de 6.500 de lei pentru casarea unei mașini vechi, în 2017, participanții la programul pentru reînnoirea parcului auto vor primi un voucher în valoare de 8.000 de lei.
Cu toate acestea, Ministerul Mediului anunță că bugetul total alocat va fi la fel ca anul trecut, de 220 de milioane de lei. Principala noutate comparativ cu anul trecut este obligativitatea ca mașina achiziționată prin programul Rabla să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, iar această valoare va scădea la 120 de grame în 2018 și la 110 grame în 2019.
În plus, proiectul prevede acordarea unui bonus de 1.500 de lei (330 de euro) în cazul în care mașina emite cel mult 98 grame CO2/km, iar acest prag urmează să scadă la 96 de grame în 2018 și la 95 de grame în 2019.

Programul „Rabla 2017” include și extensia „Rabla plus”

O componentă foarte importantă a acestui program guvernamental o reprezintă „Rabla plus”, care încurajează achiziționarea de mașini electrice. Pentru acestea, statul va acorda în 2017 un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro. În plus, în cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.
Conform declaraţiilor ministrului Mediului, programul „Rabla plus” pentru anul 2017 va beneficia de o sumă mai mare faţă de anul trecut, pentru 1.500 de maşini electrice, iar, în paralel, Ministerul intenţionează să finanţeze şi instalarea staţiilor de încărcare.
Totodată, Ministerul Mediului ia în calcul şi susţinerea financiară a primăriilor care vor să achiziţioneze autobuze electrice.

Principalele condiții de participare

Atât autoturismele care pot fi casate în cadrul programului „Rabla”, cât și proprietarii lor trebuie să se supună unor serii de criterii și reguli fără de care nu sunt posibile participarea și obținerea primei de casare.
Pentru a putea fi declarat eligibil și inclus în program, unui autoturism care urmează a fi casat nu trebuie să-i lipsească următoarele componente: motor, sașiu, tren de rulare, caroserie, echipament electronic și catalizator (dacă este cazul).
Persoanele fizice și juridice care vor să obțină prima de casare trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
- să dețină un autoturism cu toate piesele componente listate mai sus, înmatriculat în România în urmă cu cel puțin 8 ani (pentru persoanele fizice) și 5 ani pentru persoanele juridice;
- să aibă domiciliul sau reședința în România;
- să nu aibă nicio obligație de plată către bugetul local;
- să fie înscris la un producător validat pentru achiziționarea unui autoturism nou;
- să predea autoturismul vechi unui colector autorizat, obținând certificatul de distrugere;
- să radieze autovehiculul ce urmează să fie casat.

Care sunt actele necesare pentru întocmirea dosarului?

Proprietarul autoturismului destinat programului Remat 2017 trebuie să aibă în vedere obținerea următoarelor documente pentru eligibilitatea dosarului:
– actul de identitate al proprietarului automobilului ce urmează a fi casat;
– cartea de identitate a automobilului ce urmează a fi casat;
– certificatul de înmatriculare al automobilului uzat, ce urmează a fi casat;
– certificatul de atestare fiscală, eliberat de autoritatea publică locală în raza căreia își are reședința ori domiciliul solicitantul;
– o declarație pe proprie răspundere a proprietarului automobilului casat, prin care acesta asigură că nu va ceda beneficiul primei de casare și va achiziționa în nume propriu un autovehicul nou;
– dacă din certificatul de înmatriculare a vehicului uzat nu reiese anul de fabricare a mașinii, va mai fi nevoie de un act doveditor de la serviciul permise de conducere și înmatriculare, ce atestă anul de producție a automobilului.

Principalii dealeri de automobile-colaboratori ai Remat 2017 din județul Argeș

Piața dealerilor auto de la care se pot achiziționa autoturisme noi prin programul Rabla este numeroasă și diversificată în oferte, adresându-se tuturor buzunarelor și îndeplinind chiar și cele mai exigente cerințe.
Anul acesta, furnizorii de autoturisme noi se declară pregătiți pentru startul programului și au asteptări mult mai ridicate decât în 2016, dat fiind faptul că numărul voucherelor oferite anul trecut s-a dovedit a fi mult mai mic în raport cu cererea existentă pe piață, iar anul acesta suplimentarea valorii unui tichet va atrage mult mai mulți clienți.

Iată câteva exemple de dealeri autorizați din județul nostru:
- Royal Motors, Bradu – marca Suzuki
Adresa: comuna Bradu, DN 65B, Km 5+315, județ Argeș, cod poștal 117140

- Euro Tehno Group SRL, Pitești – marca Audi
Adresa: municipiul Pitești, b-dul Petrochimiștilor, nr. 34, județ Argeș, cod poștal 110181

- Auto World Park, Bradu – marca Opel
Adresa: comuna Bradu, sat Geamăna, DN 65B, nr. 20, județ Argeș, cod poștal 117141

- Autec Autotechnik SRL, Bradu – marca Skoda
Adresa: comuna Bradu, sat Geamăna, DN 65B, nr. 22, județ Argeș, cod poștal 117140.

Programul „Rabla 2017” pentru înnoirea parcului auto din România încurajează achiziționarea de noi autoturisme, prin casarea celor vechi, dar și stimulează la raționament și cumpătare prin dorința reducerii emisiilor de C02, după cum afirmă reprezentanții Administrației Fondurilor de Mediu. Astfel, nevoia de deplasare și protejarea mediului înconjurător par să se împace perfect în normele programului Remat.

Sursa: Săptămânalul Ancheta