Începe din nou ridicarea maşinilor parcate pe interzis!
HG_ridicare_vehicule_24062016.pdf(178.53) Download  

Vineri seara, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat spre dezbatere publică proiectul hotărârii de guvern care va reglementa modul în care pot fi ridicate din nou maşinile staţionate neregulamentar. Ridicarea maşinilor parcate în locuri interzise a fost blocată anul trecut printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că administraţiile locale nu au competenţă de reglementare în ceea ce priveşte procedura. Noul proiect vine cu prevederi menite să descurajeze practicile abuzive şi transformarea acestei măsuri într-o afacere profitabilă pentru anumite firme din sfera de interes a primăriilor. Astfel, o primă modificare constă în faptul că măsura ridicării vehiculelor poate fi pusă în aplicare doar de către administratorul drumului public. Printre cele mai importante prevederi se numără următoarele:

  • maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate dacă în interior se află o persoană. Măsura vine după ce în trecut au existat situaţii în care operatorii desemnaţi au ridicat vehicule cu tot cu pasageri, în unele cazuri copii mici.
  • operaţiunea nu se mai efectuează dacă proprietarul se prezintă la locul unde şi-a parcat maşina neregulamentar şi plăteşte amenda plus costurile operaţiunii de ridicare, fără a mai achita astfel cheltuielile de depozitare.
  • pentru ridicarea maşinii se întocmeşte o dispoziţie de ridicare, care trebuie să cuprindă menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului.
    Mai multe informaţii puteţi afla în documentul ataşat.

În Argeş, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar a constituit ani buni un subiect controversat, atât prin prisma cheltuielilor pe care şoferii erau nevoiţi să le facă pentru a-şi recupera autoturismele, cât şi pentru că cei de la CNCD, firma care s-a ocupat exclusiv de punerea în aplicare a acestei măsuri la nivelul municipiului Piteşti, nu de puţine ori au avariat maşinile în timpul operaţiunilor.