Încă o boală a dat peste noi! Poate fi mortală pentru copii și aduce complicații majore...

Numită popular, „tuse măgărească”, aceasta poate fi mortală pentru sugari, iar la adulți duce la complicații majore. I s-a spus aşa din cauza sunetului caracteristic pe care bolnavii îl emit atunci când încearcă să respire în timpul sau după un atac de tuse. De fapt, afecţiunea este produsă de o infecţie bacteriană acută a căilor respiratorii, declanşată de bacteria Bordella pertussis. De aici şi termenul pertusis pentru denumirea medicală a bolii, cunoscută şi ca tuse convulsivă.

Se pare că, totul începe ca o răceală, pacientul ajungând rapid să tușească ore întregi, pana isi rupe coastele, se asfixiaza si nu-si mai poate controla vezica urinara. Confruntati recent cu multe cazuri la bebelusi nevaccinati, pediatrii avertizeaza ca ne paste si aici o epidemie.

Andra Mihai, mama: ”Este tusea aia in care copilul pur si simplu nu mai are aer. Nu mai are putere sa traga aer. Il vezi mov, vanat la fata.”

Medic pediatru: ”E foarte clar ca infectia cu pertussis poate duce la deces, dupa ce apare o criza de apnee.”

Specialistii de la Spitalul Alfred Rusescu din Capitala au tras un semnal de alarma: probabil ca in toata tara sunt peste 400 de suspecti. Si la un alt spital din București au aparut astfel de cazuri.

Manager Spital Gomoiu: ”In doar 6 luni avem 7 cazuri confirmate, nu le mai pun la socoteala pe cele neconfirmate.”

Cel mai mic pacient identificat la Spitalul Victor Gomoiu din București este un bebeluș de numai 3 luni. Prima vârstă a vaccinării pentru această boală este 2 luni, așadar bebelușul nu fusese imunizat. Toate cazurile trebuie trimise în spitalele de boli infecțioase și obligatoriu raportate. In unele cazuri, medicii nu recunosc simptomele bolii pentru ca nu s-au mai confruntat pana acum cu asa ceva de multi ani.

Ministerul Sanatații confirmă că acoperirea cu vaccinuri este în prezent de numai 60%, față de 95%, cat ar trebui. Romania are in prezent 8000 de doze diftero-tetano-pertusis, dar vor expiră curând pentru că nu sunt folosite. In cazul adulților, vaccinul, care este diferit de cel pentru copii, nu se găsește deloc în România.